25 / 04 / 2024

Arsa tevhit işlemi için neler gerekli?

Arsa tevhit işlemi için neler gerekli?

Aynı mal sahibine veya sahiplerine ait birden fazla taşınmazların yeni bir numara altında birleştirme işlemine arsa tevhid işlemi deniyor. Peki, arsa tevhit işlemi için neler gerekli?



Arsa tevhit işlemi için neler gerekli?

Aynı mal sahibine veya sahiplerine ait birden fazla taşınmazların yeni bir numara altında birleştirme işlemine arsa tevhid işlemi deniyor. 


Tevhid (birleştirme) yapılacak gayrimenkullerin bitişik olması zorunlu oluyor.  Ayrıca üzerinde rehin (ipotek, haciz) gibi tasarrufu kısıtlayan engeller olmaması gerekiyor. Tasarrufu kısıtlayan engeller var ise hak sahiplerinin muvafakatı gerekiyor. Tevhid işlemleri belediye encümeni kararı veya il idare kurulun olumlu kararı üzerine kadastro müdürlükleri tescil bildirimi düzenleyerek tapuya intikal ettiriliyor. Peki, arsa tevhid işlemi için gereken belgeler neler?


Birleştirme işlemi için gereken belgeler;

- Birleştirilmesi talep edilen taşınmazların tapu senetleri veya tapu kayıt örnekleri,

- Taşınmaz maliklerinin veya temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

Birleştirme için düzenlenmiş yürürlükteki mevzuata yönetmenliklere uygun nitelikteki plan ve ekli belgeler,

- Taşınmazın bulunduğu yere göre alınmış belediye encümen veya il idare kurulunun olumlu kararı (Taşınmaz mücavir alan içinde ise belediye encümeni kararı, Mücavir alan dışında ise il idare kurulu kararı),

- Maliklerin birer adet vesikalık fotoğrafı gerekli oluyor. 


Arsa birleştirme yani tevhit, iki ya da daha fazla arsanın, yani imar izni olan parselin birleştirilmesi olarak biliniyor.  Arsa sahibinin iki parseli varsa bu iki arsanın birleştirilmesi daha iyi bir proje elde edilmesini sağlıyor.  Bu durumda 2 ayrı parselin birleştirilme işlemleri ile tek arsa haline getirilmesi arsa birleştirme olarak karşımıza çıkıyor. 


Bu tevhit işlemleri ile 2 ayrı parsel birleşiyor ve tek bir parsel oluyor. Bu arsanın artık yeni bir parsel numarası oluyor. Birleşen diğer iki arsanın tapu kaydı kapatılıyor.  Bu her zaman aynı kişiye ait iki parsel de olmayabiliyor. Farklı kişilere ait parseller de birleştirilebiliyor. 


Köy yerleşim alanlarında ifraz nasıl olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön