28 / 03 / 2024

Arsa ve bina maliyetlerini azaltacak düzenlemeler geliyor!

Arsa ve bina maliyetlerini azaltacak düzenlemeler geliyor!

Bakan Fikri Işık, ‘Üretim Reform Paketi’ni anlattı: Sanayicinin finansmana erişimi kolaylaştırılacak. Arsa ve bina maliyetlerini azaltacak düzenlemeler yapılacak. OSB’lerde arsası olup da yatırım yapmayanın canı yanacak.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, merakla beklenen Üretim Reform Paketi’nin ayrıntılarını anlattı. Işık, pakette üretimin önündeki engelleri kaldırmak için bir dizi düzenleme yapılacağını belirterek, Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) arsası bulunan ancak yatırım yapmayanlara uyarıda bulundu. Işık, “OSB’de arsası olup da yatırım yapmayanın, çivi çakmayanın canı yanacak” dedi. Uluslararası pazarlarda rekabet edebilen bir sanayiye altyapı oluşturmak için hazırlanan Üretim Reform Paketiyle, özellikle KOBİ’ler için finansmana erişim kolaylığı sağlanacağını vurgulayan Işık, şunları söyledi:

ARSA MALİYETLERİ AZALTILACAK

“Sanayicinin finansmana erişimini kolaylaştıracak düzenlemeler yapacağız. Bu çalışmada arsa ve bina maliyetlerinin azaltılmasına yönelik düzenlemeler olacak. Ayrıca krediye teminat oluşturacak bazı düzenlemeler yapacağız.

RADİKAL DÜZENLEMELER OLACAK

OSB ve yeni üretim bölgelerine yönelik düzenlemeler yapacağız. OSB’lerde yatırım yapılmayan arazilerin üretime kazandırılması için çok radikal düzenlemelere gideceğiz. OSB’sinde arsası olup da yatırım yapmayan iş adamlarının canı yanacak. Çivi çakmayanın canı yanacak. OSB’lerin daha etkin çalışmasına yönelik düzenlemeler yapacağız.”

4.0’a geçiş için destek

Küçük sanayi sitelerinden yeşil sanayi sitelerine geçiş hükümet programımızda var. Pakette bununla ilgili düzenlemeler olacak. Türkiye’de büyük üretim alanları oluşturmakla ve endüstri bölgeleriyle ilgili düzenlemeler yapılacak. Sanayi 4.0’a geçiş için önümüzdeki süreçte destekler olacak.

Ar-Ge merkezi sayısı 250’ye çıktı

BAKAN Işık öte yandan, Ar-Ge merkezlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Işık, 249 olan Ar-Ge merkezi sayısının 250’ye ulaştığını belirterek, “Ar-Ge merkezi belgesine sahip işletmelerde yaklaşık 26 bin 500 Ar-Ge personeli istihdam ediliyor, 5 bine yakın proje yürütülüyor, bin 60 tescilli patentle 4 bine yakın patent başvurusu bulunuyor” dedi. Işık, Ar-Ge, yenilik projelerinin ve inovatif fikirlerin desteklenmesine yönelik ciddi anlamda harcama yapıldığına işaret etti.



Akşam



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Üretimi desteklemek için kapsamlı paket geliyor. Üretim Reform Paketi ile finansmana erişimi kolaylaştıracak düzenlemeler yapılacağını belirten Bakan Işık “Pakette arsa ve bina maliyetlerinin azaltılmasına yönelik düzenlemeler olacak” dedi.


Uluslararası sermayenin Türkiye’de daha fazla yatırım yapması için yeni teşvik paketi hazırlanırken, yerli üreticiye de kapsamlı destekler geliyor. Üretimin desteklenmesi amacıyla sanayicinin finansman ve fabrika arazisine daha rahat ulaşmasına yönelik teşvikler üzerinde çalışılıyor. Daha rahat krediye erişim için teminat sistemi de yeniden düzenlenecek. Üretim Reform Paketi ile finansmana erişimi kolaylaştıracak düzenlemeler yapılacağını bildiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri’nde (KOBİ) rahatlayacağını söyledi. Bakan Işık “Sanayicinin finansmana erişimini kolaylaştıracak düzenlemeler yapacağız. Burada arsa ve bina maliyetlerinin azaltılmasına yönelik düzenlemeler olacak. Krediye teminat oluşturacak bazı düzenlemeler yapacağız. Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve yeni üretim bölgelerine yönelik düzenlemeler yapacağız” dedi.


BAZILARININ CANI YANACAK


OSB’lerde yatırım yapılmayan arazilerin üretime kazandırılması için radikal düzenlemeler yapılacağını açıklayan Işık, bazılarının canının yanacağını söyledi. Bakan Işık “Organize Sanayi’de arsası olup da yatırım yapmayanın canı yanacak. Çivi çakmayanın canı yanacak.  OSB’lerin daha etkin çalışmasına yönelik düzenlemeler yapacağız” diye konuştu.


TEKNOLOJİ KULLANIMINA DESTEK


Bakan Işık, üretimi teşvik edecek reform paketinin yanı sıra hükümet programında yer alan desteklere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Küçük sanayi sitelerinden yeşil sanayi sitelerine geçişin hükümet programında olduğunu aktaran Işık “Bununla ilgili düzenlemeler olacak. Türkiye’de büyük üretim alanları oluşturmakla, endüstri bölgeleriyle ilgili düzenlemeler olacak. Sanayi 4.0’a geçişle ilgili önümüzdeki süreçte destek mekanizmalarının oluşturulmasıyla ilgili düzenlemeler olacak. Sanayi 4.0 üretimde teknoloji kullanımını destekleyecek bazı düzenlemeler olacak. Üretimin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik düzenlemeler olacak” diye konuştu.


Üretim Reform Paketi


-Kredi muslukları daha çok açılacak.


-Fabrika kurulum maliyetleri azaltılacak.


-Arsa maliyetleri düşecek.


-Krediye ilişkin teminat sorunu çözülecek.


-Teknoloji kullanımı teşvik edilecek.


KDV İADE SÜRECİ HIZ KAZANIYOR


Ekonomi yönetimi yatırım ortamının iyileştirilmesi kapsamına radikal düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda öncelikli olarak KOBİ’lere yönelik teşviklerin koordinasyonu için yerelde birimler kurulacak. Damga vergisinde kapsam 2017 başından geçerli olmak üzere sınırlandırılacak. Bazı alanlarda muafiyet sağlanacak. Ticaretin önü açılacak. KDV iade süreci Gelir İdaresi Başkanlığı’nın eylem planı kapsamında basitleştirilecek. Yabancı sermayenin çekilmesi kapsamda nitelikli yabancıların çalışma izinlerinin kolaylaştırılması için kanun çıkarılacak. Tacirler arası ticaretin daha güvenli yapılması için tacirler arasındaki işlemlerde ipotek harcı kaldırılacak. Küçük meblağlı ticari alacaklarda mahkemeye gitmeden sorunu çözecek tahkim ve arabuluculuk gibi yöntemler teşvik edilecek.


Star



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Üretim Reform Paketi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Ocak ayında Üretim Reform Paketi Çalıştayı’nın düzenlendiğini hatırlatan Işık, paydaşlardan alınan görüşler sonrasında tespit edilen sorunların çözümüne yönelik mevzuat değişikliklerini kapsayan paketin, 7 ana hedef altında toplam 31 öneriyi içerdiğini belirtti.

 

 Işık, sanayi alanlarının geliştirilmesi, destek ve teşvik mekanizmalarının iyileştirilmesi hedefine ilişkin şunları söyledi: “Bu kapsamda sanayi işletmelerinin hafta tatili çalışma ruhsatından muaf tutulması, endüstri bölgelerinde (EB) bina vergisi muafiyetinin sağlanması, OSB, EB ve sanayi sitelerindeki (SS) binalar için emlak vergisinin indirimli uygulanmasına ilişkin düzenleme yapılması, OSB sınırları içindeki arazi ve arsalar için emlak  vergisinin belirlenmesinde rayiç bedel sınırlaması getirilmesi, mevcut SS kredilerinin kapsamının  genişletilmesi ve şehir içinde kalan SS’lerin taşınma masraflarının kredilendirilmesiyle OSB Kanunu’nun uygulanmasında yaşanılan sıkıntıların giderilmesine yönelik öneriler üzerinde çalışıyoruz.”


Vatan


Geri Dön