26 / 04 / 2024

Arsa ve inşaat maliyetleri tüketicileri nasıl etkiliyor?

Arsa ve inşaat maliyetleri tüketicileri nasıl etkiliyor?

Konut piyasasında artan arsa ve inşaat maliyetleri, üreticiler kadar tüketicilerin de bin düşünüp bir karar vermeleri sonucunda etkili oluyor.



Hele hele hesap kitabın ana konusu satın alınacak mülkün büyüklüğü ise bu kararın araştırma ile sonuçlanmasına bile neden olabiliyor.


Ankara firmalarının yıllarca evleri net metrekare üzerinden satmaya çalıştığını hatırlarsak, İstanbul’da net ile brüt arasındaki farktan kimlerin ne paralar kazandığını hesaplamak zor olmaz.


Önce tanımı doğru yapmakta yarar var.


Net alan: Islak hacimleri, balkon ve terasları dahil bir evin süpürülebilir alanlarıdır.


Dış brüt: Bir evin toplam inşaat alanından aldığı paydır. Otopark, depo ve sosyal tesisler dahil toplam inşaat alanından düşen pay ilave edilir.


İç brüt: Bir evin katından düşen paydır. Asansör, merpen ve havalandırma boşlukları ve koridorlardan; yani kattan aldığı paydır.


Dış net: Evin dış dört duvarının toplamı. Balkon ve teraslar dahil edilir.


İç net: Bir evin süpürülebilir alanlarının toplamı. Islak hacimleri, balkon ve teraslar dahil edilir, Bu veya benzeri ölçüler geliştirilebilir.


Burada önemli olan müteahhitlerle tüketicinin aynı noktada buluşabilmeleridir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın konuyla ilgili düzenlemeleri ortada iken acaba neden bazı projelerde net ile brüt arasındaki fark yüzde 25 düzeyinde iken bazılarında yüzde 40’ları buluyor? Şu anda en az 10 markalı projesini ard arda sıralasak ve hepsinde aynı tip daire brüt üzerinden aynı metrekareye sahip olsa, acaba nette hangi müteahhit daha bonkör çıkacak? Araştırmaya önce evimizden başlayalım, ardından diğerlerine de bakalım. Sonuçta, hiç birisinin netinin diğeri ile aynı olmadığı sonucunu göreceksiniz. Bu noktada, kanunla çelişen tüm projelerin afişe edilmesi gerekmez mi? Nerede o babayiğit demeyin… Yakında hepsini bir bir takdirinize sunacağız.


Yeni Akit


Geri Dön