28 / 03 / 2024

Arsa vergisi nasıl ödenir?

Arsa vergisi nasıl ödenir?

Arsa vergisi, arsalar için belediyeye ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. 1319 sayılı kanun gereğince, iki eşit taksit halinde ödenebilen arsa vergisi nasıl ödenir? İşte arsa vergisi..



Arsa vergisi nasıl ödenir?

Arsa vergisi, arsalar için belediyeye ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Arsanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa arsaya malik gibi tasarruf edenler tarafından ödenen arsaya; paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. 


Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. Peki, arsa vergisi nasıl ödenir? Arsa vergisi ne zaman ödenir?


1319 sayılı kanun gereğince, iki eşit taksit halinde ödenebilen arsa vergisi hesaplamalarında kullanılan oranlar şu şekilde sıralanıyor:


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Değeri 50 bin TL olan ve büyükşehirde yer alan bir arsanın 2014 yılında ödenecek  Emlak  vergisi 300 TL olup; bunun 150 TL'si Mayıs ayında; 150 TL'si Kasım ayında ödenebiliyor.


Arsa vergisi nasıl ödenir?

Arsa vergisinin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. Vergi borcunu ödemek isteyen mükellefler taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeme yapabiliyor.


Bir başka şehirde yer alan arsanın vergisi ise, PTT ile veya internetten ödenebiliyor.



Arsa vergisini kimler ödemez?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön