19 / 04 / 2024

Arsamdan yol geçti ne yapmalıyım?

Arsamdan yol geçti ne yapmalıyım?

Bir arsanız olduğunu ve bu arsanızdan yol geçtiğini düşünelim. Bu durumda arsa sahibine bir bedel ödenecek mi? Bu uygulama durdurulabilir mi? Arsamdan yol geçti ne yapmalıyım, diyorsanız işte yanıtı...



Arsamdan yol geçti ne yapmalıyım?

Bir arsanız olduğunu ve bu arsanızdan yol geçtiğini düşünelim. Yol geçirme işlemi Büyükşehir Belediyesi tarafından ve İlçe Belediyesi tarafından yapılabileceği gibi, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından da yapılabiliyor.


Arsadan yol geçmesi durumunda, mal sahibi bu uygulamanın yasalara aykırı bir şekilde yapıldığını iddia ediyor veya lüzumsuz bir uygulama olarak görüyorsa; Arsadan geçen yol hangi kuruma bağlı ise idari işlemin iptali için idare mahkemesine başvurulabiliyor.


Ancak, yapılan müracaatın ardından yasalara aykırılık yoksa ve "lüzumsuz" kararı alınmıyorsa uygulama durdurulmuyor. 


Kanunen belediye yol geçiriyorsa, belediyenin arsadan düzenleme ortaklık payı denilen yüzde 40'lık kısmı kesme hakkı bulunuyor. Ancak bir yüzde 40'ı aşıyorsa aşan kısıma kamulaştırma sureti ile bir bedel ödeniyor.


Buna karşın, yüzde 40'ın aşılmasına rağmen bedel ödenmemiş ve kamulaştırmasız el atma uygulanmış ise; Asliye Hukuk Mahkemesinde kamulaştırmasız el atma davası açılabiliyor.


Bu davada arsanın yola giden kısmının bedeli kadar ücret tahsil talep edilebiliyor.


Evin yanından yol geçti değer artış payı alınacak mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön