26 / 04 / 2024

Arsanın imar durumu nasıl öğrenilir?

Arsanın imar durumu nasıl öğrenilir?

Bir gayrimenkulün istimlak kapsamında olup olmadığını arsanın imar durumu ile öğrenilebiliyor. Peki arsanın imar durumu nasıl öğrenilir? Yanıtı haberimizde...



Arsanın imar durumu nasıl öğrenilir?

Kamulaştırma, bir bölgenin eksikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda, kamu yararı gözeten projeler için özel mülkiyet kapsamında bulunan gayrimenkullerin bedeli ödenerek alınması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkulünüzün herhangi bir kamulaştırma projesi kapsamında olup olmadığı ise imar durumu ile öğrenilebiliyor. Peki bir arsanın imar durumunu nasıl öğrenebilirim, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


İmar durumu, bir bölge için yapılan nazım planlarını ve imar planlarıyla belirlenen arazi kullanım kararları olarak karşımıza çıkıyor. 


Söz konusu kararlar doğrultusunda bölgede konut, yeşil alan, okul veya yol için kamulaştırılacak alanlar belirleniyor. 


Bir başka deyişle, bir kimseye ait ve tapusu olan bir gayrimenkulün kamuya ait bir kullanım alanı kapsamı içerisine girmesi durumunda o gayrimenkulün Kamulaştırma Kanunu kapsamında bedeli ödenerek devlet tarafından kamulaştırılmasıdır.


Gelelim, asıl sorumuz olan imar durumu öğrenme hususuna. Gayrimenkulünüzün kamulaştırma alanı kapsamında olup olmadığı yani imar durumunun öğrenilmesi için, bağlı olunan belediyeye başvuruda bulunmak gerekiyor. 


Başvuru sırasında yanınızda bulunması gereken belgeler; imar durumu dilekçesi, metrekare değeri üzerinden yatırılacak olan harcın makbuzu, tapu ve çap.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön