20 / 04 / 2024

Arsaya kredi verilir mi?

Arsaya kredi verilir mi?

Bir arsa satın almak istediğinizi ancak, elinizde yeterli nakit paranız olmadığını farz edelim. Bu durumda bankalardan kredi kullanabilir misiniz? Arsaya kredi verilir mi? Hangi bankalar arsaya kredi verir?



Arsaya kredi verilir mi?

Bankalar, kredi alanlarını genişleterek sadece mesken sahibi olmak isteyenlere değil, arsa sahibi olmak isteyen kimselere de veriliyor.


Arsa kredisi, konut kredisi gibi bazı koşullar altında veriliyor. Arsa kredisinin de özellikleri, vade süresi ve miktarı bankadan bankaya değişkenlik gösterebiliyor.


Ancak genel olarak bankaların aradıkları ilk koşul, belediye sınırları içerisinde ve imarlı olması olarak karşımıza çıkıyor. Bankalar, bu özellikleri taşıyan arsalara, diğer koşullarında uygun olması halinde kredi verebiliyor.


Arsa kredisi vadeleri kimi bankalarda 36 aya kadarken; bazı bankalarda ise, 120 aya kadar çıkabiliyor. Arsa kredisi miktarı ise, arsa değerinin yüzde 60'ına kadar çıkabiliyor.


Bazı arsaya kredi veren bankalar ve arsa kredisi koşulları aşağıda sıralanıyor:


-Ziraat Bankası

Ziraat Bankası'nda; 36 aya kadar vade imkânı bulunuyor. Satın alacağınız arsanın ekspertiz değerinin en fazla %50'si kadar kredi kullanılabiliyor. Alınacak olan arsanın belediye sınırları içerisinde ve imarlı olması gerekiyor. Krediye konu arsa üzerine ipotek tesis edilerek kullandırılıyor ve ayrıca bir kefil alınıyor.

Şube tarafından gerekli görülmesi hâlinde ek teminat istenebiliyor. Kredi vadesi boyunca hayat sigortası yapılıyor.


-İş Bankası

Satın alacağınız arsanın “acil satış değeri” nin azami %50’sine kadar kredi kullandırılıyor. 


-Şekerbank

Gerçek kişilerin, ticari nitelikte olmayan “arsa” alımlarının finansmanına yönelik olarak kullandırılıyor.

TL olarak kullandırılır. Maksimum vade 120 ay olup; Teminat olarak kredilendirilen arsa imarlı ise ipotek alınabiliyor. Satın alınan arsanın imarlı olmaması halinde teminata başka bir gayrimenkulün (imarlı arsa, konut, işyeri) ipoteği alınabiliyor. Teminata alınan gayrimenkulün ekspertiz değerinin, % 45’ine kadar kredi kullandırılıyor.


-Teb Bankası

Arsa alımı için sahip olduğunuz evi teminat göstererek, evin ekspertiz değerinin %60’ına kadar Arsa Kredisi kullanılabiliyor. Kullanmış olduğunuz kredinizin faizi, piyasadaki faiz oranı değişikliklerinden etkilenmez ve kredi vadesi boyunca sabit kalıyor. Arsa Kredi vadesi 60 aya varıyor.


-Albaraka

Şubelerin bulunduğu belediye sınırları içerisinde yer alan imarlı arsa alımlarınızın finansmanına yönelik olarak ve 60 aya kadar vade seçenekleri ile kullandırılan taksitli finansmanlar olup; Arsa finansmanı yalnızca 'imarlı' arsaların alımına dönük olup imarsız arsalar, tarla, arazi vs alımları finanse edilmiyor. Arsa kredisi TL olarak kullandırılabiliyor. Arsa kredilerinde azami vade 60 ay oluyor.


Yukarıda belirtilen arsa kredisi koşulları bankaların insiyatifinde olup, değiştirebilirler. Bu nedenle güncel bilgiler için kredi kullanılacak banka ile iletişime geçilmesi tüketici adına faydalı olacaktır.


Arsa kredisi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön