11 / 05 / 2024

Artan maliyetler gayrimenkul değerlemede sorun yaratıyor

Artan maliyetler gayrimenkul değerlemede sorun yaratıyor

TSKB Gayrimenkul Değerleme Aşž Genel Müdürü Işıl Dinçer, rapor ücretleri gerilerken maliyetlerin arttığını belirterek gelecek yıl sektörde birçok şirketin zor duruma düşebileceğine dikkat çekti



Değerleme sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin her yıl minimum enflasyon oranında maliyet artışı ile karşı karşıya kalmalarına karşın rapor ücretlerinin düştüğüne dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Aşž Genel Müdürü Işıl Dinçer, maliyetlerden dolayı firmalardan önümüzdeki dönemde sıkıntı yaşayanlar olabileceğini söyledi.

Rapor ücretlerinin 2006 yılında 350 TL iken bugün 230 TL'ye düştüğüne dikkat çeken Dinçer, 'Gayrimenkul değerleme şirketlerinin yüzde 90'ı bankalar ile çalışıyor. şžu anda bankalara 250 TL ortalama bir fiyat uygulanıyor. şžirketler akaryakıt, personel, yemek, kargo, kırtasiye gibi maliyetlerle baş edemez hale geldi. Böyle gitmesi durumunda önümüzdeki yıl bir çok şirket zor duruma düşebilir ya da hizmette kalite ve standardın yakalanmasında zorluk çekilebilir' diye konuştu.

Dinçer, 100 milyon dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşan değerleme sektöründe yıllık tahmini 500 bin değerleme raporunun üretildiğini belirtti. şžu anda sektörde 94 firmanın faaliyet gösterdiğini kaydeden Dinçer, yıl sonuna kadar firma sayısının 100'ün üzerine çıkacağım kaydetti.

'2+1 konutlar yoğun talep görüyor'

Türkiye'de büyük çaplı konut projelerini hayata geçiren müteahhitlerin büyük bir bölümüne danışmanlık hizmeti verdiklerini dile getiren Dinçer, 'Geçtiğimiz yıl projelerde fiyatlama çok önemliydi. Doğru fiyatı yakalayamayan projeler başarılı olamadı. Yaptığımız araştırmalara göre İstanbul'da şehir merkezlerinde 1+1ler büyük ilgi görürken, merkezden uzaklaştıkça 2+1lerin çok talep görüyorlar. Önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında ciddi bir artış beklemiyoruz' diye konuştu.

Dinçer, halen İstanbul merkez olmak üzere,  Ankara  ve İzmir'deki şubeleriyle faaliyetlerini sürdüren TSKB GD'nin nisanda aç ¬tığı üç yeni şube ile hızlı bir büyüme hedeflediğini belirtti. Dinçer, 2012 yılında Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde birer şube açmayı planladıklarını kaydetti.

Uluslararası standartlarda hizmet veren kurumların layık görüldüğü RICS lisansını aldıklarını anlatan Dinçer, Türkiye'de RICS lisansı alan sınırlı sayıdaki değerleme kurumlarından biri olmayı başardıklarım vurguladı. Dinçer, bu lisans ile şirketlerin halkla arzlarının yurtdışı ayağı için de önemli rol oynayacaklarını belirtti. Dinçer, bugüne kadar Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan, Suriye, Irak, Arnavutluk, Rusya gibi ülkelerde birçok değerleme raporuna imza attıklarını söyledi.

Anadolu'da 3-4 yıldızlı şehir otelleri artacak

Anadolu'nun büyük şehirlerinde şehir otelciliği alanında büyük fırsatların bulunduğunu belirten Isıl Dinçer, önümüzdeki dönemde bu konuda faaliyet gösteren büyük markaların yeni otel projelerini devreye alacağını söyledi. Dinçer, 'Son yıllarda Anadolu'da sanayi kentleri çok hızlı gelişiyor. Bu gelişme şehir otelciliği alanında önemli bir boşluğu ortaya çıkardı. Sanayicilerin yurtdışından gelen misafirleri için tercih edebileceği 3 ve 4 yıldızlı markalı otellerin sayısı çok az. 2012 yılının basından itibaren Anadolu'nun birçok şehrinde yeni otellerin açılacağını düşünüyoruz' diye konuştu.
Dünya/Hüseyin Sönmez


Geri Dön