16 / 04 / 2024

Artaş Grubu 3 yeni projeye başlıyor!

Artaş Grubu 3 yeni projeye başlıyor!

Son 10 yılda 13 bin konut hayata geçiren Artaş Grubu, İstanbul merkezli yeni projeler için kolları sıvadı. Grup Çobançeşme, Göktürk Arıcılar ve Cendere Vadisi'nde 3 yeni kentsel dönüşüm projesi üretecek.



Son 10 yılda çoğunluğu Avrupa Konutları markasıyla olmak üzere 13 bin konut hayata geçiren ve kurduğu ortaklıklarla Tema İstanbul ile Vadi İstanbul gibi dev projelerin yapımına devam eden Artaş Grubu, gelecek dönemde yeni projelerini görücüye çıkarmaya hazırlanıyor. Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, kısa süre içerisinde İstanbul'da 3 yeni projenin yapımına başlayacaklarını açıkladı. Yeni projeler için ruhsat alma aşamasında olduklarını belirten Çetinsaya'nın verdiği bilgilere göre grubun yeni dönüşüm alanları Kemerburgaz Göktürk'teki Arıcılar, Çobançeşme ve Cendere Vadisi olarak belirlendi. 



METREKARESİ 3500 DOLAR İSTANBUL İÇİN ÇOK UYGUN 

Gelecek ay Avrupa Konutları TEM 2 projesini teslim edeceklerini belirten Çetinsaya, Topkapı, Vadi İstanbul, Tema İstanbul projelerini geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. Çetinsaya, "Plan ve ruhsat çalışmalarına devam ettiğimiz yeni projelerimiz var. Çobançeşme, Alıcılar, Cendere Vadisi'nde proje geliştireceğiz. Artık çoğu araziler ya sanayi ya da konuttan dönüşüm oluyor. Bunlar da böyle projeler olacak" dedi. Vadi İstanbul'da metrekaresi 3 bin 500 dolar olan fiyatların uygun sayılabileceğini belirten Süleyman Çetinsaya, "Dünyadaki bütün marka şehirlere baktığınızda bugün metrekaresi 10 bin dolardan aşağıya bir ev almanız mümkün değil. İstanbul da dünyanın sayılı şehirlerinden. Sadece fert başı gelirimiz açısından düşük kaldığımız için bize göre pahalı geliyor" ifadelerini kullandı. 



'YÜZDE 18'LİK KDV ORTA GELİRLİYİ ZORLUYOR' 

Konut satın alma pazarına bakıldığında yüzde 18'lik KDV oranının sıkıntı yaratmaya başladığına dikkat çeken Süleyman Çetinsaya, "Kentsel dönüşüm haricinde İstanbul'un merkezinde yer kalmadığı için yüzde 18'lik KDV oranı normal hale geldi. Yüzde 18 KDV'li satılan konutları alt gelir grubunun zaten alma imkânı yok ancak orta gelir grubu da satın alırken zorlanıyor. Bununla birlikte imar artışına yönelik bir rant vergisi söylentisi de var. Sektör olarak son 10 yılda çok fazla yol aldık, kapasitemiz genişledi. Ancak inşaat sektörünü yavaşlatmanın Türkiye'ye bir faydası olmaz" dedi. 



'VERGİLERİN DENETLENMESİ GEREKİYOR' 

Hasılat paylaşımı modeliyle meydana gelen toplu konut atılımıyla geçen 8-10 yılda müteahhitlik hizmetlerinin geliştiğine ve şirketlerin yasal ve kayıtlı bir hale geldiğine dikkat çeken Çetinsaya, inşaat sektörüne uygulanan vergileri yükseltmenin yerine, vergilerin daha aktif olarak denetlenmesi gerektiğinin de altını çizdi. 



'METRO BİLE GELDİ AMA HÂLÂ DÖNÜŞMÜYOR' 

Çetinsaya, İstanbul'da Esenler, Bağalar ve Küçükçekmece'de daha hızlı kentsel dönüşüm gerektiğini söylerken, "Altyapıları bitti, metro bile geldi ama mevcut emsal ve yükseklik hassasiyetiyle bu mümkün değil" dedi 



'GY0 OLMAYI HEDEFLİYORUZ' 

Gelecek dönemde Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) olmayı hedeflediklerini belirten Süleyman Çetinsaya, "GYO'ların Emlak Konut'un dışında borsadaki değerleri gerçek değerlerinin çok altında. Bir sanayi kuruluşu gibi olmuyor. Bunun yanı sıra bir kurumlar vergisi alınacak söylentisi var, bu da bizi çekingen hale getiriyor. Biz bütün yapılanmayı tamamladık, şirketi kurduk. 4 tane AVM, ticari gelirli yerler ve oteller onun üzerinde bulunuyor. Sadece uygun zaman kolluyoruz" dedi. 



'YABANCI YÜKÜNÜ TAŞIMAM' 

Kendileriyle birlikte iş yapmak isteyen yabancı şirketler bulunduğunu ancak bunu düşünmediklerini anlatan Çetinsaya, şunları söyledi: "Her parselin güneşi başka yerden doğar. Yabancılar 'Beni bu işe ortak edeceksin ama ben ne kadar para kazanacağım bana bunu garanti et' diyorlar. Ben bunu garanti edebilir miyim? Sonuçta Türkiye bu. İmarını alıyorsun ama belediyeden ruhsat alamıyorsun. 6 ay -1 yıl uğraşıyorsun. Bunu bir yabancı kabul eder mi? Sen o yabancının yükünü taşırsın sonra.. 


Habertürk


Geri Dön