24 / 04 / 2024

Artık kral kiracı

Artık kral kiracı

Ev sahibi olmanın saltanatı krizle sona erdi. Artık kiracı kral konumuna geldi. Eskiden ev sahiplerinin, "Evden çıkarırım" tehdidi yerini kiracıların, "Evden çıkarım" tehdidine bıraktı



Ekonomik krizin etkisiyle işsiz kalan aileler akrabalarının yanına taşınmaya başladı. Evler boşaldı, kiralar yüzde 20-30 düşmesine rağmen kiracı bulunamıyor. Ev sahibi olmanın saltanatı küresel ekonomik krizle birlikte sona erdi. Artık kral kiracı. Eskiden ev sahiplerinin, "Evden çıkarırım" tehdidi yerini kiracıların, "Evden çıkarım" tehdidine bıraktı. Ev sahiplerinin kiracı bulması epey zorlaştı. Çünkü özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde toplu konut projelerinin artmasıyla meydana gelen arz fazlası, kiracıya pek çok alternatif barınma imkanı yarattı. Her şeyden öte aileler geleneksel aile yapısına döndü, Ekonomik krizin etkisiyle insanlar işini kaybedip üzerine bir de zamlı faturalar eklenince, ailelerin yanına dönüş başladı. Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ateş, her iki ev kendilerine ait bile olsa fatura masraflarından kurtulup, kira geliri elde etmek için de böyle bir yola başvurulduğunu söyledi.


Evliliklerde artış var

Evlilik kararı alan, özellikle çalışan çiftler, bir an önce evlenip maaşları birleştirmenin derdine düştü. 2008'de evlenenlerin sayısı yüzde 10 arttı. Akrabaların evleri birleştirmesi İstanbul'da özellikle "Eski İstanbul" dediğimiz bölgeleri etkilemiş. Evlerini birleştirmek isteyen aileler Beylikdüzü, Bahçeşehir, Halkalı, Ümraniye gibi site yerleşiminin hakim, evlerin daha büyük olduğu yeni yerleşim birimlerini tercih ediyor.

Yenişafak

Geri Dön