26 / 04 / 2024

Artvin İnanlı'da köylülere TOKİ'den daire verilmediği iddiası TBMM'de!

Artvin İnanlı'da köylülere TOKİ'den daire verilmediği iddiası TBMM'de!

Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı İnanlı köyünün yeni yerleşim yerine ne zaman taşınacağına ve adres değişikliği yapmak zorunda kalan köylülere TOKİ'den daire verilmediği iddiası meclis gündemine taşındı..



Artvin İnanlı da köylülere TOKİ den daire verilmediği iddiası TBMM de!


CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı İnanlı köyünün yeni yerleşim yerine ne zaman taşınacağına ve adres değişikliği yapmak zorunda kalan köylülere TOKİ'den daire verilmediği iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bayraktutan sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti. 


Bayraktutan "Artvin ili Yusufeli ilçesi inanlı köyü baraj suları altında kalmıştır. İnan köyünün yeri belirlenen başka bir güzergaha taşınılacağı yetkililer tarafından belirt/miş ve yeni yerleşim yerinde gerekli ölçüm, plan ve proje çalışmaları yapılmış olmasına karşın henüz bir çivi dahi çakılmamıştır. İnanlı köylüleri köylerinin yeni yerleşim yerine biran önce taşınmasını talep etmektedir. Ödenek yetersizliğinden dolayı henüz bir çalışma yapılmamış olması köy halkını oldukça öfkelendirmiş durumda. Köy halkı yeni yerleşim yerinin biran önce kurulması, yollarının ve gerekli alt yapının sağlanmasını ivedilikle talep etmektedir." dedi.


"Sular altında kalan İnanlı köyünde vatandaşların köy mezarlığı da sular altında kalmıştır. Ayrıca Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan köy camiisi de sular altındadır. Köyün mezarları ve tarihi köy camilerinin de belirledikleri yeni yerleşim merkezine yani inanlı köyünün yeni yerine taşınılacağı söz verilmiş olmasına karşın bugün tarihi ile maalesef bir çalışma gerçekleşmemiştir.


Ayrıca Sular altında kaldığı için adres değişikliği yapan farklı ile ve ilçelere adresini taşıyan vatandaşlara adresiniz Yusufeli’nde olmadığı gerekçesi ile TOKİ’nin daire vermediği iddia edilmekte. Söz konusu durum gerçekten tecelli ediyorsa yanlıştan biran önce dönülmeli evi sular altında kalan yurttaşlarımıza mutlaka kayıplarına karşılık ev verilmelidir." şeklinde açıklamalarda bulunan Bayraktutan bu bağlamda 5 soru sordu.


Bayraktutan'ın soruları

1- Sular altında kalan Yusufeli ilçesine bağlı İnanlı köyü başka bir yerleşim yerine taşınması kararlaştırılmış mıdır?


2- İnanlı köyü ne zaman yeni yerleşim yerine taşınacaktır?


3- Adres değişikliği yapmak zorunda kalan köy halkına TOKİ’den daire verilmediği iddiası doğru mudur?


4- Sular altında kalan İnanlı köyünün köy mezarlığını, Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan köy camisini yeni yerleşim merkezine taşınmayı düşünüyor musunuz?


5- Yusufeli ilçesinde İnanlı köyü gibi sular altında kalan kaç köy vardır? Bu köylerin hangileri, hangi tarihte yeni köy merkezlerine taşınacaktır? İsimlerini açıklar mısınız?






Geri Dön