29 / 03 / 2024

Artvin'de 4 bin 406 hektarlık maden ruhsatı mı verildi?

Artvin'de 4 bin 406 hektarlık maden ruhsatı mı verildi?

Cerattepe’de maden ocağı açmak isteyen yandaş işadamı Mehmet Cengiz’e sadece 40 hektar için değil, Artvin’i de içine alan 4 bin 406 hektarlık maden ruhsatı verildiği belirlendi.



Cen­giz Hol­din­g’­in sa­hi­bi yan­daş işa­da­mı Meh­met Cen­gi­z’­in al­tın ve ba­kır ma­de­ni çı­kar­ma­yı plan­la­dı­ğı Art­vin Ce­rat­te­pe­’de­ki ma­den in­şa­atı pro­je­si­nin as­lın­da şe­hir mer­ke­zi­nin ha­ri­ta­dan si­lin­me­si­ne yol aça­cak bü­yük­lük­te ol­du­ğu or­ta­ya çık­tı. Çev­re Ba­kan­lı­ğı­’nın Art­vin Ce­rat­te­pe­’de ya­pı­la­cak al­tın ma­den­ci­li­ği­ne verdi­ği olum­lu ÇED ra­po­ru­nun ip­ta­li ve yü­rüt­me­si­nin dur­du­rul­ma­sı is­te­miy­le 751 ki­şi ve 61 avu­ka­tın aç­tı­ğı çev­re da­va­sı ge­çen ay gö­rül­müş­tü.


BİLGİLERİ DURUŞMADA SUNDU


Ce­rat­te­pe­’de, Ri­ze İda­re Mah­ke­me­si­’nin be­lir­le­di­ği 7 ki­şi­lik bi­lim ada­mı­nın ka­tı­lı­mıy­la ya­pı­lan ke­şif sırasın­da Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı İl Mü­dü­rü Mu­rat Ca­vun­t’­tan tüy­ler ür­per­ten açık­la­ma gel­di.


Du­ruş­ma­da Mu­rat Ca­vunt, Cen­giz Hol­din­g’­e ma­den ruh­sa­tı­nın Art­vin il mer­ke­zi­ni de içi­ne alan 4 bin 406 hek­tar­lık alan için ve­ril­di­ği­ni söy­le­di. Ca­vunt mah­ke­me­de şu uya­rı­yı yap­tı: “E­ner­ji Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan 2012’de şir­ke­te ve­ri­len 4 bin 406 hek­tar­lık ruh­sat, al­tın, ba­kır, çin­ko, gü­müş çı­kar­ma ruh­sa­tı­dır. İl mü­dü­rü ÇED ala­nı­nın ise 40 hek­tar ol­du­ğu­nu söy­lü­yor. Çün­kü Tür­ki­ye­’de uy­gu­la­nan yön­tem bu­dur. Ön­ce lo­kal ola­rak kü­çük alan­lar için baş­vu­ru­lur. Da­ha son­ra kan­ser hüc­re­si gi­bi ya­yı­lır ve bi­ti­şik alan­lar için ÇED alınır. 2014’te tam da böy­le ol­muş ve ba­kır ala­nı­nın bi­ti­şi­ği­ne açık al­tın iş­let­me­si için de ÇED baş­vu­ru­su ya­pıl­mış­tır.”


Da­va­nın 40 hek­tar için ol­du­ğu­nu söy­le­yen Ca­vunt, “An­cak 4 bin 406 hek­tar alan­da ma­den­le il­gi­li bir iş­lem ya­pı­la­cak­sa Art­vi­n’­in bu­ra­dan kalk­ma­sı ge­re­kir. Yan­lış an­la­şıl­ma­sın ama 4406 de­mek Art­vin mer­ke­zi­ni de içi­ne al­mak de­mek” dedi.


Sözcü


Geri Dön