19 / 04 / 2024

Artvin'deki ağaç evi uzmanlar yıkılmaktan kurtaracak!

Artvin'deki ağaç evi uzmanlar yıkılmaktan kurtaracak!

Artvin'in Hopa ilçesinde üzerine dubleks ev yaptıkları çam ağaçları, zararlılar tarafından kurutulunca çaresiz kalan İskender çiftinin imdadına Orman Bölge Müdürlüğü uzmanları yetişti. Yıkılma tehlikesi bulunan ağaç ev, direk ağaçlarla desteklenecek...



Artvin'in Hopa ilçesinde İskender çiftinin çam ağaçları üzerine yaptığı dubleks evin, ağaçların kurumaya başlaması nedeniyle karşı karşıya kaldığı yıkılma tehlikesi, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'nün teknik desteği ile ortadan kaldırılacak. İlçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Çamlıköy köyünde ikamet eden Neriman İskender (62) ile Orhan İskender'in (68), 1991 yılında Karadeniz fıkralarını aratmayacak bir yöntemle 3 çam ağacının üzerine yerden 8 metre yükseklikte yaptığı 70 metrekare alana sahip ev, yıkılmaktan kurtarılacak.


TALEP EV SAHİPLERİNDEN GELDİ


Evi ayakta tutan çam ağaçlarının aradan geçen sürenin ardından kurumaya başlaması nedeniyle evlerinin yıkılma tehlikesi bulunan İskender çiftinin, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden istedikleri yardım talebi yerine ulaştı.


2 YIL İÇİNDE ÇÖKEBİLİR


Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, bir biyolog ile birlikte evde ve evin bulunduğu alandaki ağaçlarda incelemelerde bulundu. Kaya, 3 çam ağacı üzerine kurulan evi gördüğünde çok şaşırdığını belirterek, 'Evi ayakta tutan ağaçları inceledik ve tespitlerimizi yaptık. Zararlı kabuk böcekleri ağaçların kambiyonunu ve öz odununu tamamen yemiş. Sekonder zararlı dediğimiz leşçi böcekler ağaçların içinde halen besleniyor' dedi. Kaya, evi ayakta tutan ağaçların yaklaşık 2 yıl içinde tamamen çürüyeceklerini ancak evin yıkılmasına gönüllerinin razı olmadığını, ayakta kalması amacıyla direk ağaçlarla destekleyeceklerini ve böcekler için biyolojik mücadele yapacaklarını ifade etti.


AA


Geri Dön