27 / 04 / 2024

Artvin'deki dev Atatürk heykelinin çelik konstrüksiyonu tamam!

Artvin'deki dev Atatürk heykelinin çelik konstrüksiyonu tamam!

Kahvecioğlu Vakfı Başkanı Sıtkı Kahvecioğlunun, memleketi Artvinde, şehre en hakim tepeye, her yerden görülebilecek şekilde yaptırdığı, kaidesiyle birlikte 35 metre yüksekliğindeki Atatürk heykelinin çelik konstrüksiyon kısmı tamamlandı



Tiflis Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Jumber Jikia başkanlığındaki ekip tarafından, kent merkezine 5 kilometre mesafedeki Atatepede yapımına 1 yıl önce çelik konstrüksiyon ve bakır kullanılarak başlanan heykelin, çevresindeki tesislerle birlikte tamamlandığında 4 milyon liraya mal olması planlanıyor.

Aynı zamanda emekli noter olan Sıtkı Kahvecioğlu (80), yurt dışında devasa ölçülerdeki heykellerin ülkelere önemli turizm hareketliliği kazandırdığını görünce kendisinde Artvine de büyük bir Atatürk heykeli yapma fikri oluştuğunu belirtti.

Heykel için şehre en hakim tepe olan Toptepeyi seçtiklerini, bu arada tepenin adının "Atatepe" olarak değiştirildiğini anlatan Kahvecioğlu, Atatürk heykelini içinde atış poligonları, çocuk oyun alanları ve restoranın bulunacağı 7 bin 400 metrekarelik alana inşa etmeyi planladıklarını ifade etti.

"Atatepe Projesi" adını verdikleri proje için gerekli altyapı işlemlerini tamamlayıp izinleri aldıktan sonra geçen yıl çalışmalara başlattıklarını dile getiren Kahvecioğlu, şunları söyledi:

"Heykelin yapımında Atatürkün Kocatepeye çıkışını anlatan fotoğrafından yola çıktık. Heykel, fotoğrafa uygun olarak ünlü Gürcü heykeltıraş, aynı zamanda Tiflis Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Jumber Jikia ve beraberindeki yaklaşık 100 kişilik ekibi tarafından Atatepe de kurulan geçici atölyede kalıp olarak yapıldı. Bu kalıplar üstüne bakır levhalar yerleştirildi. Heykelin çelik konstrüksiyonlarının bir kısmını buradaki atölyede bir kısmını ise İstanbulda, bazı inşaat firmalarının da yardımıyla tamamlandı. Çelik konstrüksiyonları İstanbuldan tırlarla getirdik. Bu sırada çok büyük zorluklar çektik. Artvin şehir merkezi girişine kadar gelen tırlar buradan yukarıya yollar dar olduğu için çıkamadı. Tırlardaki malzemeleri kamyonlara aktardık, uzun uğraşlar sonunda daracık yollardan malzemeleri heykelin yapıldığı bölgeye naklettik. Heykel inşaatında kullanılmak üzere 2 yıl önce yaklaşık 200 bin avroya mal olan 63 ton kapasiteli bir vinç satın almıştık. Bu vinç yeterli gelmeyince heykelin 3 parçasını yerine monte etmek içinde Rizeden bir aylığına 45 bin lira ödeyip 220 ton kapasiteli bir vinç kiraladık. Vinç Rizeden Artvine 2 saatte geldi, ancak Artvinin Köprübaşı mevkisinden heykelin yapıldığı Atatepeye yol dar olduğundan 13 saatte ulaşabildi. Heykelin bacak, gövde ve baş kısmı ayrı ayrı yapıldı. Parçaları monte ettik. Son olarak 9 ton ağırlığındaki baş kısmının monte edilmesiyle heykelin çelik konstrüksiyon kısmı tamamlamış oldu. Çelik konstrüksiyonun bir kısmını bakır kapladık. Heykelin dış yüzeyini 12 ton bakır kullanarak tamamen kaplayacağız."

EN BÜYÜK HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

"En büyük hayalim" dediği çok sevdiği Atatürkün ihtişamlı heykelini doğduğu ve büyüdüğü memleketi Artvine inşa etmek üzere olduğunu dile getiren Sıtkı Kahvecioğlu, "Hayalimi gerçekleştireceğim için çok mutluyum" dedi. Dev Atatürk heykelinin yer aldığı tesiste, 2 bin metrekare kullanım alanlı okçuluk ve silah atışlarının yapılacağı 3 katlı atış poligonu binası, 500 metrekare alana sahip restoran ve seyir terası ile çocuk oyun alanının inşaatının da devam ettiğini ifade eden Kahvecioğlu, kaba inşaatı tamamlanan tesisi kısa sürede bitirmeyi planladıklarını söyledi. Kahvecioğlu, heykelin yanında 60 metre yüksekliğindeki göndere 216 metrekarelik bir Türk bayrağı yerleştirdiklerini de kaydetti. Heykelle birlikte tesisin toplam 4 milyon liraya mal olacağını tahmin ettiklerini belirten Kahvecioğlu, "Heykel ve mükemmel bir manzaraya sahip tesis sayesinde Artvine gelen turist sayısında da artış olacağını düşünüyorum. İlimize gelen turistlerin, Atatepeyi ziyaret etmeden, o muhteşem Artvin manzarasını seyretmeden şehirden ayrılmayacağına inanıyorum. Manzara herkesi cezbediyor, bu alanı turizme kazandırmak için uğraşıyoruz" diye konuştu.

ARTVİNİN KURTULUŞ GÜNÜ OLAN 7 MARTA YETİŞTİRİLECEK

Kahvecioğlu Vakfı Müdürü Emrullah Saraç ise "Heykelin İstanbuldan 11 parça halinde getirildiğini, Artvindeki atölyede bu 11 parçanın 3 parça olarak birleştirildiğini belirti. Heykelin ayak kısmının 18 ton, gövdesinin 16 ton, baş kısmının ise 9 ton çelik konstrüksiyondan oluştuğunu, dış yüzeyinin 12 ton bakırla kaplanacağını, diğer malzemelerle heykelin yaklaşık 60 ton civarında bir ağırlığa sahip olacağını ifade eden Saraç, şunları kaydetti:

"Atatürk figürü 22 metre yükseklikte, kaideyle birlikte heykel 35 metre yüksekliğe ulaştı. Heykelimizin altında bir kafeterya olacak. Bugün heykelimizin baş kısmının çelik konstrüksiyonunu yerleştirdik. Bundan sonra Gürcü heykeltıraş ve ekibinin yapmış olduğu bakır kaplama işine devam edeceğiz. Bu çalışmanın da yaklaşık 3 ayı alacağını tahmin ediyoruz. Heykelimizi Artvinin kurtuluş yıldönümü olan 7 Martta açmayı düşünüyoruz."

Heykelin çelik konstrüksiyonunu üstlenen yüklenici firmanın sahibi Erol Moral ise projeyi hayata geçirmek için çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini belirterek, "İmalat aşamasından başladığımız işimizi montaj aşamasına kadar getirdik. Bugün de son kısmını monte ettik. Burada 15 günlük daha montaj işimiz kaldı" dedi.

AA


Geri Dön