28 / 03 / 2024

Artvin'deki kömür tesisin imar planına iptal davası açıldı!

Artvin'deki kömür tesisin imar planına iptal davası açıldı!

Kavak Köyünde yapılmak istenen kömür eleme ve paketleme tesislerinin yapımı için Artvin İl Genel Meclisi tarafından onaylanan imar planlarının iptali için Kavak köylüleri tarafından Rize İdare Mahkemesinde iptal davası açıldı.



Kavak Köyünde kömür eleme ve paketleme tesisleri kurma girişimi Kavak köylüleri tarafından 2010 yılından itibaren verilen hukuk mücadelesi ile engelleniyor. 

Kavak Köyünde kömür tesisleri kurulması, için daha önce 2010 yılında Artvin Valiliği "ÇED gerekli değildirw kararı vermiş ve bu kararın iptali için açılan dava sonucunda karar iptal edilmiş idi. 

Daha sonra firma tarafından 2013 yılında ÇED raporu hazırlanmış ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilmişti. 


Kavak, Konaklı ve Kemerköprü köylüleri bu sefer de ÇED olumlu kararının iptali için Rize İdare Mahkemsesinde dava açmışlar ve mahkeme yapılan bilirkişi incelemesi sonrasında 2014 yılı başında ÇED Olumlu Kararını da iptal etmişti. 


Mahkeme iptal kararında "seçilen yerin çevre ve insan sağlığı açısından kömür eleme ve paketleme tesisi için uygun olmadığı" gerekçesini ana gerekçe olarak belirtmesine rağmen, Artvin İl Genel Meclisi Kasım 2014 toplantısında, aynı bölgede bu sefer beş adet kömür eleme ve paketleme tesisi yapılacak şekilde bir imar planını onaylamıştı. 

Bu onama kararı esnasında AKP meclis grubu Arhavi temsilcisi dışında bütün olarak olumlu oy vermiş, Arhavi üyesi Hakkı Aytolan imar planlarına karşı ya da olumlu oy vermeyerek, çekimser oy kullanmıştı. 

Bu oylamada Arhavi adına mecliste bulunan CHP'li üye Erkan Özyazıcı ise imar planları aleyhine oy kullanmıştı. 

İmar planlarına yüzlerce imza ile yapılan itirazlar, Şubat ayı başında yapılan meclis toplantısında ret edildi ve imar planları kesinleşti. Bunun üzerine, Kavak, Konaklı ve Kemerköprü'den kırk kadar köylü imar planlarının iptali talebi ile Rize İdare Mahkemesinde dava açtılar. Davanın gecikmemesi için şimdilik kırk kişi ile davanın açıldığını, onlarca kişinin de davaya daha sonra müdahil olacağı bildirildi. 

Davacı köylülerden alınan bilgilere göre, aynı davacılar gurubu, kömür tesisleri hakkında verilen ÇED olumlu kararının iptali ile inşaat için verilen ruhsatın iptali için de dava açılmak üzere, daha önceki davaları kazanan Av. 

Yakup Okumuşoğlu'na vekalet vermiş ve yakında iki yeni dava daha açılacağı belirtildi. 


Dos Artvin 


Geri Dön