25 / 04 / 2024

Asansörler anlık takip edilecek!

Asansörler anlık takip edilecek!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, asansörlere sıkı denetim getirildiğini, her asansöre bir kimlik numarasının verileceğini ve asansörlerin elektronik ortamdan anlık takip edileceğini vurguladı



Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Asansör Eylem Planı'na göre asansörlere sıkı denetim geldiğine dikkat çekti. Bundan sonra her asansöre bir kimlik numarasının verileceğini ve asansörlerin elektronik ortamdan anlık takip edileceğini vurgulayan Bakan Işık, "Kırmızı etiketli asansör en geç bir ay içinde düzeltilmezse tamamen kapatılacak" dedi. Işık, 1319 Ekim Ürün Güvenliği Haftası dolayısıyla basın toplantısı yaptı. 


Piyasa Gözetimi ve Denetimi'nin (PGD), ürünlerin teknik düzenlemelere uygun ve güvenli olarak üretilip üretilmediğinin kamu eliyle denetlenmesi olduğunu anlatan Işık, Piyasa Gözetimi ve Denetimi tüm vatandaşların "sağlığını, can ve mal güvenliğini" korumayı amaç edindiklerini bildirdi. 


1 milyon 914 bin 833 TL idari para cezası uygulandı 2014'in ilk 9 aylık döneminde toplam 56 bin 733 denetim yapıldığını belirten Bakan Işık, bu ürünleri yüzde 18.6'sının yani 10 bin 532'sinin uygunsuz bulunduğunu ifade etti. Bakan Işık açıklamasında, 728 ürünün de teste gönderildiğini, 43 farklı ürüne toplatma kararı verildiğini de bildirdi. 73 güvensiz bulunan ürünün Bakanlığın web sayfasında ilan edildiğini vurgulayan Fikri Işık, denetimlere ilişkin şu bilgileri verdi:


 "1 milyon 914 bin 833 TL idari para cezası uygulandı. Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü tarafında yapılan denetimlerde 65 ilde 7 bin 594 akaryakıt istasyonu ve 6 bin 123 LPG istasyonu denetimi, 241 aykırılık tespiti, 26 ilde 650 iş yerinde 696 hazır ambalajlı mamul denetimi, 123 aykırılık tespiti, 114 bin 34 ölçü aleti denetimi, 913'ünde aykırılık tespiti yapıldı." 


Sınaî ve Tıbbi Gaz Tüpleri Denetim Projesi'yle ilgili de özel bir çalışma yürütüldüğünü bildiren Fikri Işık, "Türkiye'deki tüm dolum tesisleri denetlendi. 171 Dolum Tesisinden 22'sine kapatma verildi. 856 tüp demeti denetimi yapıldı, 138'nin imha işlemine başlandı. 416 hastane ve 427 sanayi işletmesinde 11 bin 31 tüp denetimi yapıldı. Bunların 5 bin 221 uygunsuz bulundu" dedi. 


2013 yılında kontrolü yaptırılan asansör sayısı 152 bin 278 Asansör Eylem Planı çerçevesinde de 11 farklı eylemin öngörüldüğünü dile getiren Bakan Işık, toplam asansör sayısının 431 bin 184 olduğunu ifade etti. 


2013 yılında kontrolü yaptırılan asansör sayısının 152 bin 278 olduğunu kaydeden Işık, "Bakanlığımızca atanan yerli Onaylanmış Kuruluş sayısı 9,toplam belgeli asansör montaj firma sayısı bin 375, belgelendirilmiş asansör bakım firma sayısı 173, A Tipi Muayene Kuruluş Sayısı 32, A Tipi Muayene Kuruluşlarında çalışan muayene elemanı sayısı da 534. Yakında bu eylem planını yürürlüğe girecek" diye konuştu. 


Bakan Işık, Asansör Eylem Planı'yla tüm asansörlerinin yıllık kontrollerinin yapılması için Bakanlık tarafından gerekli tedbirlerinin de alınacağını belirterek, Kırmızı Etiket almış asansörlerin derhal kapatılması ve uygunsuzlukların en geç 1 ay içerisinde giderilerek kullanıma açılmasının sağlanması için de ne gerekirse yapılacağını vurguladı. Asansörlerin yıllık denetimlerinin yapılıp yapılmadığı anlık takip edilecek. 


Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Işık, şu anda kendi yönetmeliklerinde en küçük bir şeye dahi kırmızı etiket yapıştırdıklarını, bu nedenle kırmızı etiketin pek fazla bir anlam ifade etmediğinin altını çizdi. Bakan Işık açıklamasında, asansörün can güvenliğine ya da tehlike oluşturacak durumlarda kırmızı etiket oluşturacaklarına dikkat çekerek, şöyle dedi:


"Her asansöre bir kimlik numarası verilecek. Asansörlerin yıllık denetimlerinin yapılıp yapılmadığı elektronik olarak anlık takip edilecek. Kırmızı etiketli asansör en geç bir ay içinde düzeltilmezse tamamen kapatılacak. Eğer asansörün bulunduğu yerde bir Uyarı levhası yoksa onun telafisi için sarı etiket yapıştıralım diyoruz. 1 ay süre verilecek bunun içinde. Bu kurala uyulmaması durumunda yerel yönetimler o asansörü kapatacak. Yıllık kontrol ücretlerinin de taban ve tavan fiyatlarını da biz bakanlık olarak belirlemeyi önemsiyoruz. Çünkü bazı özel ilişkilerin kurulmasını ve bunları denetiminde bir işlevsizlik olsun istemiyoruz." 


Konuşmasında İstanbul'da bir inşaatta gerçekleşen asansör kazasını da anımsatan Bakan Işık, "Şimdi buralardaki bir küçük ihmalin ne kadar vahim sonuçlar verdiğini gördük. 10 tane genç fidanımızı toprağa vermek zorunda kaldık. Bunların tekrar yaşanmaması için bakanlık sorumluluğunda her türlü tedbir için elimizden geleni yapacağız" dedi. 


Yeni Mesaj




Geri Dön