27 / 04 / 2024

Aşçıoğlu Grubu, Kazlıçeşme arazisinde 1,5 milyar dolarlık proje hayata geçirmeyi planlıyor!

Aşçıoğlu Grubu, Kazlıçeşme arazisinde 1,5 milyar dolarlık proje hayata geçirmeyi planlıyor!

Emlak Konut'a ait Zeytinburnu Kazlıçeşme'deki arazi için teklif veren Aşçıoğlu Grubu ihaleyi kazanırsa burada otel, konut, ofis ve sosyal donatılar içeren 1,5 milyar dolarlık bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyor...



Selenium markasıyla bugüne dek 1 milyar dolar değerinde proje gerçekleştiren Aşçıoğlu Grubu, 40 yılda ulaştığı bu tutarı şimdi tek bir projeyle yakalamak istiyor. Bu hafta ihaleye çıkacak Emlak Konut'a ait Zeytinburnu Kazlıçeşme'deki arazi için teklif vermeye hazırlanan grup, ihaleyi kazanırsa burada otel, konut, ofis ve sosyal donatılar içeren 1,5 milyar dolarlık bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. 


Bu projenin yanı sıra 130 milyon dolar değerindeki 300 konutluk Selenium Ataköy projesine temel atmak için gün sayan Aşçıoğlu, yabancı ortağı Bin Laden grubu ile de yeni projeler üzerinde çalıştıklarını söylüyor. iki oğlunun desteği ve yeni ortaklıklarla grubun yol aldığını söyleyen Aşçıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, 40 yıldır içinde yer aldığı sektörde kendisini en çok üzen projenin ise Ali Sami Yen olduğunu anlatıyor. Bu projedeki hissesini azınlık ortak olduğu için satmak zorunda kaldığını belirten Yaşar Aşçıoğlu, Ali Sami Yen'in uğursuz bir proje olduğunu söylüyor. Yaşar Aşçıoğlu, somlarımızı şöyle yanıtladı. 


Son yaşanan operasyonlar ve müteahhitlere uygulanan gözaltılarla ilgili ne düşünüyorsunuz? 

Bu konuyla ilgili hiçbir şey söylemek istemem. Eğer söyleyecek olursam, çok fazla şey söyleyebilirim. O nedenle konuşmak istemiyorum. Neticede Ali Ağaoğlu, bu işte uzun yıllardır çalışan bir isim. 


Peki, sektör ve grup için nasıl bir 2014 öngörüyorsunuz? 


Sektör açısından bence bundan sonra artık çok daha büyük ölçekli projeleri göreceğiz. Henüz o tür projelerle tanışmadık. Büyük projelerle tanışmaya başlayacağız. Bunlar kentsel dönüşüm ve Çevre ve Şehircilik 

Bakanlığının planlarıyla hayata geçecek işler olacak. Bu anlamda bizler de kamunun açtığı ihaleleri yakından takip ediyoruz. 

Sektörde fiyatlarda oluşan balon, daraltılan kredi imkanları ve tüketicilerin alım gücü konusunda endişeleriniz yok mu? BDDK'nın aldığı önlemler konusunda ne düşünüyorsunuz? 

Ben bir balon olduğunu düşünmüyorum. Kredi imkanları konusunda da bir tehlike görmüyorum. Kredi kartı kullanımıyla ilgili önlemler bizi etkilemez. Konut kredisine baktığınızda da çok pahalı değil. Bu konu teşvik ve desteği hak ediyor. Çünkü birinde yiyorsun yok oluyor. Burada kredi kartlarına gelen sınırlamayı anlamlı buluyorum. Ama gayrimenkul bir tasarruftur. Banka kendini teminat altına alıyor neticede. Merkezi hükü60 YAŞINDA EMEKLİ OLACAK met kentsel dönüşümü istiyor ise devlet bankaları üzerinden kredileri daha ucuzlaştırarak vatandaşın evini yenilemesini teşvik edebilir. 

Kentsel dönüşüm konusuna gelirsek, bu pek ilgi görmedi. Fikirtepe dışında çok büyük işler olmadı gibi. Sizin ilgilendiğiniz semtler var mı? 

Bu stokla gelişmiş ülkelerle yanşamazsınız. Bu şehircilik anlayışıyla turizmi kalkındıramazsınız. Bir de deprem faktörü var. Gözlerinin içine baka baka ölmelerine razı gelir misiniz? 

Hükümetin bu işe dahil olması çok önemli. Desteğini çok anlamlı buluyorum. Şu ana kadar Fikirtepe dışında kentsel dönüşüm bir harekete kavuşmadı. Çünkü vatandaşta 'beni zengin et' anlayışı var. Canını kurtarmanın ve konforunu yükseltmenin derdinde değil, zengin olma derdinde. O nedenle bizler ağır ilerliyoruz. Daha ziyade devlet ihaleleriyle ilgilenmek istiyonız. 

Şu an hangi ihale üzerinde çalışıyorsunuz? 

Bildiğiniz gibi önümüzdeki günlerde Selenium Ataköy projesinde temel atılacak. 300 konutlu, 130 milyon dolarlık bir proje olacak. Bu özel bir kat karşılığı iş oldu. Bir de Emlak Konut'un Zeytinburnu'nda ihaleye açacağı arazi konusunda çalışmalarımız sürüyor. Burası çok önemli bir konumda. Konut, ofis, otel ve sosyal donatılanyla değeri 1,5 milyar doları bulacak bir proje olabileceğini düşünüyorum. Şu an arazinin fizibilitesi üzerinde çalışıyoruz. 

Son operasyonlardan ihale süreci olumsuz etkilenir mi sizce? 

Bize bu yönde bir haber gelmedi. 

En son bugün (geçen cuma günü) ihale sürecinin normal seyrinde devam ettiği bildirildi. 

Yalnız mı olacaksınız ihalede? 

Şu an bir şey söylemeyeyim ama konsorsiyum da olabilir. Bakınız ben devlet müteahhidi değilim. Bir liralık devlet işi yapmış fimıa değiliz. Fakat kat karşılığı işlerde artık özel kişilerden almak zorlaştı, vatandaş uçuyor. 

O nedenle ihaleler üzerinden Emlak Konut işlerini takip ediyoaız. Bunun yanı sıra yurtdışında taahhüt firmamız var. Arnavutluk, Romanya, Katar ve Irak'ta firmalarımız çalışıyor. 

Yurtdışında önemli ortaklar almaya başladınız. Kimler var şu an ortaklarınız arasında? 

Yurtdışında Katarda yeni bir fimıa kurduk, oradaki önemli bir yerel ortakla çalışmalarımız sürüyor. Orada da taahhüt ve inşaat işleri yapılacak. 

Bir de kısa bir süre önce Suudi Bin Laden grubu ile ortaklık kurduk. Tarık Muhammed Bin Laden ile ortak bu şirket ile henüz bir proje yapmadık, bekliyoruz. 

Suudi ortağınızla hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz? İhaleye bu ortağınızla mı gireceksiniz? 

Şirketi yurtiçi ve yurtdışında iş yapmak üzere kurduk. Suudi Arabistan'ın en büyük inşaat şirketi bu. Tarık Muhammed Bin Laden, Suudi Arabistan ve Yemen'de büyük işler yapıyor. Birlikte hem Türkiye'de, hem Kuzey Afrika'da hem de Suudi Arabistan'da projeler yapacağız ama ilk projemiz İstanbul'da olacak. Yeri de belli fakat açıklayamam. 

Bu ortaklıklar nasıl oldu? 

Dost vesilesiyle tanıştık ve neler yapabileceğimizi konu saik. Yapacağımız işleri göreceksiniz, o nedenle çok konuşmak istemiyorum. 2 milyar dolarlık bir proje olacak. 

Çok önem verdiğiniz Ali Sami Yen projesinden ayrıldınız. Neden böyle bir karar aldınız? 


Azınlık ortağı olduğumuz için hissemizi satmak durumunda kaldık. Torunlar ile kan uyuşmazlığı oldu. Çünkü onlar başka dünyaların insanları. 

Bizim için para her şey değil. Biz duruşu olan, ilkeleri olan bir firmayız. İlkelerimiz uymadı. 


Hangi anlamda söylüyorsunuz bunu? 


Her anlamda. Ticaret anlayışından dünya görüşüne kadar hiçbir noktada buluşamadık. Yolu açık olsun herkesin. 

40 milyon TL'ye hissenizi sattınız. Siz mi istediğiniz ayrılmayı? 


Ali Sami Yen'den istemeden aynldığım için bu beni üzdü. 40 yıllık iş hayatımda beni en çok üzen proje bu oldu. Ben arsayı almak istedim. Onların hissesi büyük okluğu için onlar aldı. Fakat şunu söyleyeyim, bana uğurlu gelmedi Ali Sami Yen arazisi. Eren Talu'ya da uğurlu gelmedi. Onlara da uğurlu geleceğini zannetmiyorum. 


Uğursuz bir arazi çünkü. Fulya ise hayatımın en güzel projesi oldu. 

Aşçıoğlu Grubu'nun üçüncü kuşak temsilcileri, Yaşar Aşçıoğlu'nun çocukları İrfan ve Cenk Aşçıoğlu da şirket faaliyetlerinde sorumluluk alıyor. İrfan Aşçıoğlu'nun iş geliştirme, Cenk Aşçıoğlu'nun ise finans bölümüne baktığını dile getiren Yaşar Aşçıoğlu, "60 yaşımda işleri bırakmak istiyorum. Bunun için yedi yılım var ve çocuklara da bunu söylüyorum. Emeklilik için çılgın planlarım yok. Zekeriyaköy'de 7 dönümlük arazide çiftliğim var. Emeklilik dönemlerinde geyiklerim, keçimlerimle orada stresten uzak bir hayat sürmek istiyorum" diyor. 



EKONOMİST




Geri Dön