26 / 04 / 2024

Asfalt katılım bedeli kimden alınır?

Asfalt katılım bedeli kimden alınır?

Belediye veya bağlı kuruluşlarınca, belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde yapılan yol çalışmaları için yol harcamalarına katılma payı adı altında asfalt katılım bedeli istiyor. Peki, asfalt katılım bedeli kimden alınır?



Asfalt katılım bedeli kimden alınır?

Belediyeler yol harcamalarına katılma payı olarak Asfalt katılım bedeli tahsil edebiliyor. Bu bedel; Belediye veya bağlı kuruluşlarınca, belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde,

a) Yeni yol açılması,

b) Mevcut yolların % 40 oranında veya daha fazla genişletilmesi,

c) Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi,

d) Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi,

hallerinde bu yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması halinde tahsil ediliyor. Peki, asfalt katılım bedeli kimden alınır?


Yukarıdaki çalışmaların yapıldığı yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Yol Harcamalarına Katılma Payı alınıyor.


Yol Harcamalarına Katılma Payı hesaplanan katılma payları toplamının ilgili gayrimenkullerin sahipleri arasında vergi değeri toplamına oranlanması ile bulunur. İki veya daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkul için asıl cepheyi teşkil eden yoldan dolayı düşen pay tam, diğer yollardan dolayı düşen paylar ise yarım olarak tahakkuk ettirilir.


Yol Harcamalarına Katılma Payının tahakkuku, iş hangi ihale usulüne göre yapılmış olursa olsun, hizmetin tamamlanarak halkın istifadesine sunulmasından sonra yapılır.


Belediyenin çalışma programı uygulaması gereğince veya teknik zorunluluklar dolayısıyla kısım kısım inşa, tamir veya genişletme yapılması halinde, bitirilerek istifadeye açılmış olması şartı ile, katılma payının kısım kısım da tahakkuku mümkündür.


İşin bitirilerek hizmete açılmış olduğu geçici kabulünün yapılması ile belirlenir.


Kimi zaman sokakta asfalt çalışması olmamasına rağmen belediyeler bu bedeli tahsil edebiliyor. Bu durumda vatandaşlar vergi mahkemesinde dava açabiliyor.


Sonuçlanan bir mahkeme kararı gereğince, asfalt görmeyen katılım bedeli ödemiyor. Karar esasları şu şekilde:


“Mükellefin hissesine düşen yol harcamalarına katılım payı hesaplanırken, sadece mükellefe ait gayrimenkulun cephesine düşen yolun inşa, tamir ve genişletme maliyetinin hesaplanarak, sadece o yola cephesi bulunan mükelleflerin hissesi oranında adına tahakkuk yapılması gerekmektedir. Davacı adına yol harcamalarına katılım payı hesaplanırken, sadece davacının evinin bulunduğu sokağa ilişkin yapılan işin maliyeti esas alınarak hesaplama yapılması gerekirken, davacıya ait gayrimenkulün cephesinin olmadığı diğer yolların maliyetlerinin de dahil edilerek toplam maliyet üzerinden yol harcamalarına katılım payının hesaplanması, hakkaniyet ölçütlerine aykırı olduğu gibi, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun yukarıda anılan hükümlerine de aykırıdır.”



Belediye harcamalara katılma payları yönetmeliği tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön