19 / 04 / 2024

Asgari ücretli çalışanların konut kredisine talebi arttı!

Asgari ücretli çalışanların konut kredisine talebi arttı!

Merkez Bankası, zamdan sonra borçlanma cesareti artan asgari ücretlinin kredi talebinin arttığını açıkladı. BDDK’nın verilerine göre tüketicilerin kullandığı konut kredilerine talep yüzde 1.03 arttı.



Merkez Bankası’nın yaptığı araştırmaya göre, yeni yıla yüzde 30 zamlı maaşla giren asgari ücretliler taşıt ve ihtiyaç kredilerine yöneldi, ancak konut kredilerinin yanına bile yaklaşmadı. Asgari ücret zammı, dar gelirlileri banka kredisiyle zorunlu ihtiyaçlarını satın alma hatta otomobil sahibi olma yönünde harekete geçirirken ev hayalini gerçekleştirmelerine yönelik etki sağlayamadı. Araştırmaya göre asgari ücret zammının ardından alt gelir grubuna daha fazla kredi veren bankaların ihtiyaç ve taşıt kredileri ocaktan itibaren anlamlı bir şekilde arttı, ancak bu zam konut kredisini artırıcı hiçbir etkide bulunamadı. 


KREDİYE BAKAN YOK


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, asgari ücretlilerin dışında genel olarak piyasadaki durgunluğun toplam tüketici kredilerinde de görüldüğünü ortaya koydu. BDDK’nın son verilerine göre, bu yılın başından itibaren geçen ilk 2 aylık dönemde tüketicilerin kullandığı taşıt kredileri yüzde 2.26, ihtiyaç kredileri de 0.28 oranında azaldı. Bir tek konut kredilerinde yüzde 1.03’lük cılız bir artış yaşandı. Oysa Merkez Bankası araştırması, genel eğilimin aksine asgari ücretlilerin tüketici ve taşıt kredi kullanımında artış olduğunu gösteriyor.


Sözcü


Geri Dön