25 / 04 / 2024

Askeri alanların şehir dışına taşınması emirdir!

Askeri alanların şehir dışına taşınması emirdir!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Piri Reis Harita, Gayrimenkul ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Derneğinin "2023 Vizyonu ve Hedefleri Doğrultusunda Sürdürülebilir Kentsel Yenileme" başlığıyla düzenlediği 3. Kentsel Dönüşüm Zirvesi'ne katıldı.



Zirvede konuşan Bakan Özhaseki, Türkiye'de 50'li yıllarda başlayan köyden kente göç için gerekli önlemler alınmadığını ve kentleşmenin çarpık geliştiğini anlattı. 


Geçmişteki hem sağ hem de sol anlayışın gecekondulaşmaya bakışını eleştiren Bakan Özhaseki, "Sağ eğilim gelmiş demiş ki 'Arkadaş yapamazsınız yıkarım' Üç tane yıkmış, 13 tane yapılmış, ertesi gün gitmiş 20 tane yıkmış, 120 tane yapılmış. Yıkmak çözüm değil. Sol zihniyet de gelmiş 'Yoldaş olur bunlar bize, gelin kardeşler yapın siz de' demiş." diye konuştu. 


Bu amaçla 2012 yılında kentsel dönüşüm yasası çıkarıldığını anımsatan Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: "Sayın Cumhurbaşkanımız bu gerçeği görmüş, ısrarla, bastırarak, zorla, insanları ite ite bu kanunu çıkarttırmış. 

Büyük bir hevesle işe başlanmış, fakat zaman içinde ortaya çıkan zorluklar, sıkıntılar, bir takım anlaşmazlıklar, bu işi biraz sekteye uğratmış gibi gözüküyor. 49 vilayette, 180-190 yerde risk alanı ilan etmişiz. 400 bin civarında tek bina bazlı dönüşüm için müracaat olmuş. Bu işi çok düzgün yapanlar var, tebrik ediyoruz, ellerine sağlık, bazı belediye başkanlarımız çok başarılı ve akıllı, mantıklı bir şekilde yapıyorlar. 


Fakat bazen bunu tam tersine icra edenler de var. Karşılaştığımız sıkıntılardan bir kısmı şu, kentsel dönüşüm olacak, sağlıklı bir yapıya kavuşurken tabii ki de kimlikli bir yapı da olsun burada, bu da bizim tercihimiz ama bir kısım vatandaş, 'Ben veriyorum ama yerine 2 tane alabilir miyim'e dökmeye başlamış. Yapma kardeşim. 


Bak bulunduğun bina yıkılırsa senin en sevdiklerin gidecek, canın gidecek, malın gidecek. Hele bir canını kurtar. 

'Yok ben buradan 2 tane alırım herhalde' Gelen müteahhite diyor ki, 'Sen anlaş hele herkesle, ben senle anlaşırım, ben en kolay adamım' Yüzde 98'le anlaşıyor müteahhit, en son kendine geldiğinde 2 dükkan 1 daire demeye başlıyor. Bazı müteahhit arkadaşlar tam tersine birbiriyle yarışa girmişler. 


'O ne veriyor 3, benimki 4. O ne verdi sana 100 metrekare eve 100 metrekare ve üstüne de şu kadar kira parası ve para. Benden de sana şu'. Başka tarafta da bu sıkıntı var. Sonra mesela Fikirtepe ile uğraşıyoruz, bir adaya girmiş müteahhit uğraşıyor, ikinci, üçüncü adam giriyor. Açık artırmaya çıkıyor iş. Vatandaş bir ona imza atmış, bir ona imza atmış." Belediyeleri de eleştirerek, "2 yoğunluk varsa, 4 yapıyor. 4 yoğunluk yapıyorsa 8 yapıyor. O zaman şimdi orada konut sayısı İstanbul için söylüyorum 2 misline çıkıyor." diyen Bakan Özhaseki, sadece emsal artırılarak yapıldığı, bölgesel bazda düşünülmediği için ne yolların genişletilebildiğini ne de sosyal donatı alanları koyulabildiğini söyledi. 


ASKERİ ALANLAR

Fetullahçı Terör Örgütünün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın askeri alanların şehir dışına taşınması konusunda görüşlerini ortaya koyduğunu ifade eden Özhaseki, "Bu bana göre emirdir." dedi. 


Bu konuda kendilerinin yanı sıra Maliye ve Milli Savunma bakanlıklarının da görevli olduğunu kaydeden Bakan Özhaseki, şunları kaydetti: "Biz neye çalışıyoruz? Ne kadar askeri alan var? Bunlar ne olarak kullanılıyor şimdi? Bu askeri alanların vatandaş ne olarak kendisine dönmesini istiyor? 

Belediyeler ne diyor? Milli Savunma, nereye taşıyacağını, yeni binaların nasıl yapılacağını hesaplıyor, ayrı bir şey. Önümüzdeki günlerde bir araya geleceğiz ama istisna olarak da ben şunu söylemek istiyorum. Bütün askeri alanlar, şehir içinde kalıp yemyeşil bir Özhaseki: "Askeri alanların şehir dışına taşınması emirdir" araziye sahip değil, ağaçlık dokuda değil. Bir kısmı yeşil alan, ağaçlı, şehir içinde kesin park olmalı ama bir çok şehirde biliyorum ki İstanbul'u çok bilerek söylemiyorum, lütfen İstanbul ölçeğinde düşünmeyin olayı, haritalar üzerinde çalışmadım o anlamda söylüyorum, şehirlerin çeperlerinde kalmış, içinde iki tane bile ağacı olmayan çok geniş araziler var.  Ankara  Demetevler'in biraz ilerisinde var mesela. Eğer Demetevler'i dönüştüreceksek işte oradaki araziyi de alıp bizim rezerv alanı olarak kullanmamız lazım. O rezerv alanları ille konut yapmamamız lazım. Orayı biraz daha ticaret, turizm, hizmet sektörüne ait kıymetlenebilecek bir takım esvapta planlamalar yapıp müteahhit arkadaşlarımıza verip konutları öyle yaptırmamız lazım. Bu mantıkla eğer çözebilirsek kentsel dönüşümü anlamlı hale getiririz. Yoksa arkadaşlar bir türlü kentsel dönüşüm yapılır. Bu eski binalar kötü binalar bir türlü yıkılır. 6 ayda, 1 senede, 3 senede yıkarız ama yerine yapacağımız şeyleri doğru planlayamazsak, doğru bir mantıkla hareket etmezsek yerine yaptıklarımızı 200 sene yıkamayız. 


Kötü yaptıysak başımıza bela olur. Her bakan bize beddua eder. O yüzden bu işin doğru mantıkla yapılması lazım." 


Kayseri Anadolu Haber


Geri Dön