25 / 04 / 2024

Askeri arazilerde kentsel dönüşüm meclis gündeminde!

Askeri arazilerde kentsel dönüşüm meclis gündeminde!

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın, “Askeri arazileri kentsel dönüşüm için veririz.” açıklamasına yönelik Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Bakan Işık’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.



Askeri alanların kurum ya da kuruluşlara verilmesine tepki gösteren CHP’li Biçer,  “Askeri arazilerin belediyelere verilmesi ile ilgili ihale/protokol yapılmasının planlanıp planlanmadığını bilmiyoruz. Herhangi bir protokol ya da ihale olması durumunda askeri arazilerin belediyelere verilmesi esnasında ihale/protokol şartlarının neler olacağını da şeffaflık prensibi doğrultusunda açıklamaları gerekir” dedi.


“AÇIKÇA ÇELİŞKİ VAR”


Konu hakkında çelişkili durumlar olduğunu, bunların kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklaması gerektiğini ifade eden Biçer, “15 Temmuz sonrasında hükümetin, askeri alanların taşınması ile ilgili kamuoyuna yaptığı duyuruda, bu alanları yeşil alan ve park olarak kullanılacağına dair verilen sözlerle bu alanların kentsel dönüşüme açılması ile ilgili yapılan açıklama arasında açıkça çelişki var. Ayrıca askeri alanların taşınacağı bölgeler nasıl ve kimlerle tespit edilecek? Bu hususta yapılacak ilgili çalışma kamuoyu ile paylaşılacak mı? Bir diğer önemli husus ise tabi ki uzman görüşüdür. Bakanlık askeri birlikleri taşımaya karar verirken TSK'dan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, İçişleri Bakanlığı’ndan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan görüş ya da öneri almış mı? Biz, vatandaş olarak bunları bilmek istiyoruz” diye konuştu.


“DOĞRU DEĞİL”


Askeri arazilerin imara açılmasının yanlış olacağı değerlendirmesinde bulunan Biçer, “OHAL koşulları düzenlenirken, bu koşulların devlet mekanizması içerisine sızmış cemaat unsurlarının temizlenmesi için uygulanacak denirken, şimdi askeri bölgelerin taşınmasının, OHAL kapsamında ranta açılması doğru değildir. 15 yıllık AKP iktidarı sürecinde Haziran 2011 seçimleri sonrası çıkarılan KHK’lar ve Torba Yasalarda askeri arazilerin taşınması ve imara açılması gündeme gelmiş, hatta kimi adımlar atılmış ve tepkiler üzerine geri adım atılmış ve durum soğumaya bırakılmıştı. Bu da, 6 yıl önce başlatılan sürecin OHAL sürecinde yeniden devreye sokulmasının bir tesadüf olmadığını akıllara getirmektedir” dedi.


Bu durumun savunma ve askeri zafiyetlere neden olabileceği vurgusunda bulunan Biçer, "15 yıllık AKP iktidarının varlık nedeni ve varlığının devamını öngören rant odaklı planlama, kentleşme ve yapılaşma politikaları; AKP’nin 15 Temmuz sonrasını da bu varlık nedenini pekiştirmek için yeni alanlar yaratma çabasının hız kazandığını gösteriyor." diyerek Bakan Fikri Işık'ın açıklamasının takipçisi olacağını belirtti. Bu bölgeler de diğer kamu arazileri, orman ve hatta tarım arazilerinin yanında kıyılar gibi tüm kırsal ve kentsel alanların rant amacıyla yağmalanmasını mubah gören AKP politikalarının hedefi durumunda. 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından gündeme gelen askeri alanlar ve yapılar ile ilgili yeni düzenlemeler, kentsel dönüşüm süreçleri adı altında yaratılacak yeni rantların ilk adımı; inşaat sektörüne getirilen yeni düzenlemelerle AKP; sermayeyi bir kez daha kamusal alanlara saldırı için hazırlıyor. Askeri alanların yeni işlevlerle, imara yani ranta açılması, hızlı yapılaşma yoluyla yaşam alanlarımız, kentlerimiz için yeni riskler oluştururken, bu yeni durumun enine boyuna düşünülmeden atılacak adımlarla savunma ve askeri güvenlik zafiyetlerinin de doğurabilir” ifadelerini kullandı.


CHP’li Biçer, son olarak hükümetin hayatı nefes alınamaz duruma getirdiğini savunarak şunları söyledi: “AKP’nin 15 yıllık iktidarı boyunca Tuzla Piyade Okulu İstanbul Hasdal Kışlası, İstanbul Maltepe Zırhlı Tugayı ve Ankara'daki kimi askeri bölgelerin sınır düzeltimi adı altında  TOKİ  ve KİPTAŞ eliyle İmara açılmıştı zaten OHAL süreci ile sağlıklı yapılaşmanın ve kent yaşamının güvencesi olan kamu denetimi artık yok, AKP politikaları şimdi kentsel dönüşüm adına emrindeki yerel yönetimlerle kamu denetimi ve toplumsal katılımı yok sayarak hayatı bizler için iyice nefes alınamaz duruma getiriyor.



Manisa Manşet


Geri Dön