26 / 04 / 2024

Askeri arazilere ilişkin 23 sorun TBMM'de!

Askeri arazilere ilişkin 23 sorun TBMM'de!

Kent dışına taşınacak askeri birliklere ve arazilerine ilişkin olarak CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'a 23 soru sordu..



Askeri arazilere ilişkin 23 sorun TBMM de!


CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, kent dışına taşınacak askeri birliklere ve arazilerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Biçer sorularının Milli Savunma Bakanı Fikri Işık tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Biçer önergesinde "15 Temmuz darbe girişiminin ardından kent dışma taşınması karan alman askeri arazilere yönelik 18 Ocak 2017 tarihinde basmda yer alan, “askeri arazileri kentsel dönüşüm için veririz!” açıklamasına ve diğer açıklamalara ilişkin aşağıdaki sorularımın cevaplanması gereği doğmuştur." diyerek 23 soru sordu.


Biçer'in soruları


1) İsimleri ve yerleri ayn ayn belirtilmek üzere hangi askeri birlikler nerelere taşınacaktır?


2) Taşınacak askeri birliklerin maliyetleri ayrı ayrı belirtilmek üzere ne kadardır?


3) Hangi belediyeler hangi askeri arazileri hangi gerekçelerle istemişlerdir?


4) Önergenin verildiği tarih itibanyla isimleri ayn ayn belirtilmek üzere hangi belediyelere hangi askeri araziler ne kadar bedelle veya hangi şartlarla verilmiştir? Örneğin Konya Belediyesi ile yapılan çalışmanın içeriği nedir?


5) Askeri arazilerin belediyelere verilmesi ile ilgili ihale/protokol yapılması planlanmakta mıdır?


6) İhale / protokol şartlan neler olacaktır?


7) Belediyeler tarafından istendiği basma yansıyan askeri arazileri, belediyeler hangi amaçlarla kullanacaklardır?


8) 15 Temmuz sonrasında hükümetinizin askeri alanların taşınması ile ilgili kamuoyuna yaptığı duyuruda bu alanlan yeşil alan ve park olarak kullanılacağına dair verilen sözlerle bu alanlann kentsel dönüşüme açılması arasında çelişki yok mudur?


9) Askeri alanların taşınacağı bölgeler nasıl ve kimlerle tespit edilecektir? Bu hususta yapılacak ilgili çalışma kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?


10) Bu arazilerin taşınması ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, İçişleri Bakanlığından, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından herhangi bir uzman görüşü-önerisi alınmış mıdır? Alınmış ise uzmanların görüşleri ne olmuştur? Alınmamış ise uzmanlardan görüş alınacak mıdır?


11) Güvenlik konsepti açısından askeri alanların boşaltılması gerekiyorsa bununla ilgili olarak çalışan kurum ya da kişilerden uygunluk ile ilgili görüş alınmış mıdır? Alınmış ise kimlerden görüş alınmıştır?


12) Bu alanların güvenlik bölge ihtiyacını karşılayıp karşılamadığına kim nasıl karar vermiştir?


13) Taşman yerler ve taşınılan yerlerle ilgili örneğin TSK’dan görüş alınmış mıdır?


14) OHAL koşullan düzenlenirken bu koşullar devlet mekanizması içerisine sızmış terör örgütü FETÖ için hazırlanmışken askeri bölgelerin taşınmasının OHAL kapsamında kullanılması doğru mudur?


15) 15 yıllık AKP iktidan sürecinde Haziran 2011 seçimleri sonrası çıkanlan KHKTar ve Torba Yasalarda askeri arazilerin taşınması ve imara açılması gündeme gelmişken 15 Temmuz süreci yeni bir bahane midir? 6 yıl önce başlatılan sürecin OHAL sürecinde yeniden devreye sokulması tesadüf müdür?


16) AKP’nin 15 yıllık iktidan boyunca Tuzla Piyade Okulu İstanbul Hasdal Kışlası, İstanbul Maltepe Zırhlı Tugayı ve  Ankara  Maltepe’de askeri bölgelerin sınır düzeltimi adı altında  TOKİ  ve KİPTAŞ eliyle İmara açıldığı doğru mudur? Şu an yürütülmekte olan askeri alanlann taşınması süreci bu politikanızın devamı mıdır?


17) Askeri bölgelerin boşaltılacağı alanlar ve taşınmasına karar verilen alanlar için kent yaşamının niteliğinin yükseltilmesi ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise çalışmanın kapsamı nedir?


18) Şehir içindeki askeri alanlar ve hatta mezarlıklar ile ekolojik rezerve alanları olarak kalmış durumda iken askeri alanların kentsel dönüşüm ile imara açılması doğru mudur?


19) Askeri alanlann-bölgelerin taşınması ile ilgili ekolojik değerlendirme yapılmış mıdır? Yapılmış ise kim-kimler tarafından yapılmıştır? Yapılmamışsa neden yapılmamıştır? Yapılacak ise ne zaman ve kimler tarafından yapılacaktır?


20) Sözde mega projeler için İstanbul’da Kuzey Ormanlarım yok edip Güneydeki askeri bölgeleri de kentsel dönüşüm adı altında ranta dönüştürerek bu bölgede yaşayan insanlar için hayatı tümden nefes alamaz duruma getirdiğinizin farkında mısınız?


21) 2.5 milyon hektarlık doğal sit alanının daraltılması ve imara açılması çalışması yürütülmektedir. Bu bölgeleri de aym amaçla yapılaşmaya mı açacaksınız?


22) 15 Temmuz’un hemen sonrasında daha durum net olarak anlaşılmamışken bile askeri bölgelerin şehir dışma taşınması gündeme getirilmiş ve bu bölgelerin sadece park olarak değerlendirileceği hükümetiniz tarafından kamuoyuna taahhüt edilmiştir. O halde 81 ilde askeri bölgelerin-alanlann belediyeler ile yürütülecek kentsel dönüşüm programlan çerçevesinde imara açılması bir çelişki değil midir? Taahhüdünüzden vaz mı geçtiniz yoksa sözünüzü yerine getirecek misiniz?


23) Askeri alanların kentsel dönüşüm kapsamıyla imara açılacağı hususu ile bu alanların taşınacağı yeni yerlerle ilgili imar planlamasından kullanım oranlarına kadar yapılacak çalışmalarda kimler bulunacaktır ve belirleyici kim-kimler olacaktır?





Geri Dön