25 / 04 / 2024

Askeri gayrimenkulün Savunma Bakanlığı'na devredilmesine tepki

Askeri gayrimenkulün Savunma Bakanlığı'na devredilmesine tepki

Clinton'un askeri gayrimenkulün Savunma Bakanlığı'na devredilmesi mektubuna, Dodik'ten tepki geldi

 



ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, NATO Üyelik Eylem Planına bir süre önce dahil edilen Bosna-Hersek'in Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Haris Sladziç'e "ülkedeki 69 askeri gayrimenkulün Savunma Bakanlığına iadesi" konusunda mektup gönderdi. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Estonya'nın başkenti Talinn'de 22 Nisanda yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye'nin yoğun çabaları sonucu Bosna-Hersek NATO Üyelik Eylem Planına (MAP) dahil edildi. Ülkenin NATO'ya tam üyeliği ise "yapacağı reform çalışmaları ve ülkedeki askeri tesis ve arazilerin yeniden Savunma Bakanlığının kontrolünde olması" şartına bağlandı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da bu kapsamda Haris Sladziç'e, "ülkedeki 69 askeri gayrimenkulün Savunma Bakanlığına iade edilmesi" konusunu içeren bir mektup gönderdi. Clinton'un gönderdiği bu mektup, hafta başında basına yansıdı. Basına yansıyan mektup, çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi.

-MEKTUBA TEPKİLER-
Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Başbakanı Milorad Dodik, gazetecilere yaptığı açıklamada, mektupta yer alan 69 askeri gayrimenkulden 23'ünün Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında kaldığını ifade ederek, bu arazileri Savunma Bakanlığının kullanımına "şartlı" olarak verebileceğini kaydetti. Savunma Bakanlığının gayrimenkullere ihtiyacı bittikten sonra kendilerine iadesini ve daha sonra buraları yerel birimlere paylaştırmayı şart olarak öne süren Dodik, "Kararımız kesindir. Clinton'ın mektubu bize bu düşüncemizden geri adım attıramayacak. Clinton, Bosna-Hersek anayasasını bilmediği için mektubu da hatalarla dolu" dedi. Dodik, "Dünya siyasetinin önemli kişileri Bosna-Hersek sorunları çözümünde rol oynayabilir, bunu kimse engelleyemez" ifadesini de kullandı.
Bosna-Hersek Savunma Bakanı Selmo Cikotiç ise ülkesinin iki önemli hedefi bulunduğunu, bunlardan birinin NATO, diğerinin ise AB üyeliği olduğunu kaydetti. Ülkesinin iki seçeneği bulunduğunu da kaydeden Cikotiç, "NATO ve Avrupa Birliği yolunda ya ilerleyeceğiz ya da duracağız. Uzlaşmayan taraf ülkenin duraksamasından sorumlu olacak" diye konuştu. Savunma ve Güvenlikten Sorumlu Bosna-Hersek Meclisi Ortak Komitesi üyesi
ve Hırvat asıllı İvo Miro Yoviç de yaptığı açıklamada, bu sorunun siyasetle ilgisi bulunmadığını belirterek, "Eğer bir ordumuz varsa doğal olarak onun da tek mülkü olmalıdır. Bunlar hakkında polemik yaratmak çok gereksiz. Ordunun artık kullanmadığı mülkü yerel birimlere vermemesi de o denli mantıksız" dedi.
AA

Geri Dön