25 / 04 / 2024

Askeri lise ve kışlalar imara mı açılacak?

Askeri lise ve kışlalar imara mı açılacak?

Askeri okulların kapatılması, kışlaların da şehir dışına taşınması kararının alınması, herkeste rant kuşkusu yarattı.



CHP Milletvekili Ali Şeker, askerî okullar ve kışlaların arazileriyle ilgili ciddi spekülasyonlar olduğunu söyledi. 



Askeri lise ve kışlalar imara mı açılacak?



Şeker, “Şehirlerin nefes alabildiği nadir alanlardan bazıları bu askerî alanlar ve mimari olarak da özel dokuya sahip askerî okullar. Buraları yarın yüksek binalarla mı kaplı olarak göreceğiz” diye sordu.



CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun da ‘Bu alanların imara açılarak yandaşlarına çıkar sağlayacak bir rant kapısı oluşturacağı konusunda kamuoyunda büyük bir endişe var. Bu alanlar rant değil, demokrasi ve özgürlük alanları olarak değerlendirilmelidir' dedi.



Askeri lise ve kışlalar imara mı açılacak?


KENTE YAPILAN DARBEDİR


Askeri alanların şehir dışına taşınması, kapatılması ve boşaltılacak alanların imara açılması iddialarını değerlendiren Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yeşilliği barındıran askeri alanların imara açılmasının tam bir katliam olacağını savundu. “Bu kente yapılan bir darbedir. Bu darbeyi asla kabul etmeyiz” diyen Candan şunları söyledi:



Askeri lise ve kışlalar imara mı açılacak?



“Tarihsel ve siyasi olaylara sahne olmuş büyük bir bölümü tescilli olan askeri yapılar ile yeşillikleri barındıran askeri alanların imara açılması son derece yanlış olur. Bu alanlar, halk çocuklarının emekleriyle büyütüldü. Askeri alanlar, yeşil işlevleri korunarak kamusal kullanıma açılmalı, kent yaşamının özgürleşmesine ve demokratikleşmeye mekansal ev sahipliği yapmalıdır.''


Kuleli Askeri Lisesi: Çengelköy'de bulunan Kuleli Askerî Lisesi Üsküdar'ın en değerli arazisine sahip. İstanbul Boğazı'na sıfır konumunda olan okul, 500 yıllık bir tarihe sahip… Okulun otele dönüştürüleceği iddiası uzun süredir dile getiriliyor.


Heybeliada Deniz Lisesi: Lise Heybeliada sahilinde yer alıyor. Denize sıfır arazide bulunan okul 1946 yılında eğitime başladı. Deniz Harp Okulu da Tuzla sahilinde yer alıyor. Arazisi bölgedeki en değerli arsa… Hava Harp Okulu ise değerli arazileri ile Yeşilyurt'ta bulunuyor.

akıncı


Kışlalar: İstanbul'da Hasdal Kışlası ve 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı arazisi de önemli değer taşıyor. Ankara'daki Akıncı Ana Jet Üssü (fotoğraftaki), Kazan İlçesi'nin en değerli arazisine sahip. Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul Komutanlığı ile Güvercinlik Kara Havacılık Okulu arazilerine de paha biçilemiyor.

genelkurmay


Komutanlıklar: Genelkurmay Başkanlığı (fotoğraftaki) ile Kara Hava, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi binaları, Kara Harp Okulu, Ankara'da şehir merkezinde yer alıyor. Mamak'taki 4. Kolordu Komutanlığı da geniş bir araziye sahip. Arazileri de son derece değerli bulunuyor.



Deniz AYHAN/Sözcü


Geri Dön