29 / 03 / 2024

ASKİ Kapalı Spor Salonu ve Sosyal Tesisi'nin ihalesini Tekfem kazandı!

ASKİ Kapalı Spor Salonu ve Sosyal Tesisi'nin ihalesini Tekfem kazandı!

ASKİ Kapalı Spor Salonu ve Sosyal Tesisi ihalesinin adrese teslim yapıldığı, ihaledeki kırım oranının bu iddiaları doğruladığı öne sürüldü. İhaleye Ankara ve İstanbullu 8 firma katıldı. Ankaralı Tekfem firması ihaleyi kazandı.



Adana Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından 28 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirilen 2 bin 500 kişilik ASKİ Kapalı Spor Salonu ve Sosyal Tesisi ihale sözleşmesinin Adanalı firmaların katılamayacak şekilde hazırlandığı iddia edildi. Adanalı firmaların önünün kesildiği ihaleye  Ankara  ve İstanbullu 8 firma katıldı. Ankaralı Tekfem firması sadece yüzde 1,9'luk kırımla ihaleyi kazandı. Oysa TOKİ'nin yaptığı Kozarena Stadı ihalesindeki kırım oranı yüzde 26,15 oldu. 


YEŞİL ALANDI 

Yurt Mahallesi'nde yeşil alan olarak ayrılan 38 bin 556 metrekarelik alanın 4 bin 472 metrekaresi Zihni Aldırmaz döneminde imar planında yapılan değişiklikle ASKİ hizmet binası olarak değiştirildi. İtirazlar üzerine bu kez alan yasalara aykırı olarak spor tesisine çevrildi ve prefabrik kapalı spor salonu inşaatına başlandı. Bu kez sahneye Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü çıktı. İlginç bir kararla 38 dönümlük alanı spor parkına çevirdi ve kapalı spor salonunu ASKİ'ye verdi. 


KULLANILMADAN YIKILDI 

ASKİ Genel Müdürlüğü, inşaatı tamamlanan ve bir kez dahi olsun kullanılmayan prefabrik kapalı spor salonunu yıkıp yerine yeni bir kapalı spor salonu ve sosyal tesis yapmaya karar verdi. Bu karar doğrultusunda 28 Mayıs 2015 tarihinde yeni bir ihaleye çıkıldı. Ancak, kamu ihalelerinde zorunlu bir sebep olmadıkça başvurulmayan ön yeterlilik değerlendirmesi şartnamede yer aldı. Bu arada şartnamedeki "İhaleye girecek firmaların 15 milyon TL'den az olmamak üzere iş deneyiminin olması" maddesi Adanalı firmaların tamamına yakınının ihaleye girmesine engel oldu. Adana'da yapılan ihaleye Ankara ve İstanbul'dan 8 firma iştirak etti. 18 milyon 863 bin lira muhammen bedeli konulan ihaleyi yüzde 1.9 kırımla 18 milyon 500 bin lira teklif eden Ankaralı Tekfem firması kazandı. Bu kırımın komik düzeyde olduğunu belirten uzmanlar, "Adana'da birçok devlet kurumu ihale yaptı. Örneğin TOKİ, 33 bin kişilik Kozarena Stadı'nın ihalesini yüzde 26.15 kırımla verdi. Ceyhan Emniyet Müdürlüğü hizmet binası ihalesi yüzde 31.14 kırımla yapıldı. Bu kırım rakamlarını görünce içimizden 'adrese teslim ihale' demek geliyor" dediler. 


Sabah Güney


Geri Dön