26 / 04 / 2024

Aslan Çimento Oyak´la 7'ye katladı!

Aslan Çimento Oyak´la 7'ye katladı!

Oyak Çimento Grubu´nun yılbaşında yüzde 97´sini 130.3 milyon Euro´ya Lafarge´dan aldığı Aslan Çimento´nun piyasa değeri 6 ayda 7 kat arttı

 



Oyak Çimento Grubu´nun yılbaşında yüzde 97´sini 130.3 milyon Euro´ya Lafarge´dan aldığı Aslan Çimento´nun piyasa değeri 6 ayda 7 kat artarak 1.8 milyar Euro´ya yükseldi. Oyak Çimento´nun devraldığı günlerde Aslan Çimento´nun piyasa değeri 245 milyon Euro´ydu.

OYAK Çimento Grubu´nun, 2009´un son resmi iş günü atılan imzalarla Lafarge´dan 130.3 milyon Euro´ya aldığı Aslan Çimento, 6 ayda değerini kat kat artırdı; dünkü borsa kapanışında şirketin piyasa değeri 1 milyar 877 milyon Euro´ya çıktı. Oyak´ın Lafarge ile imzaları attığı gün, şirket İstanbul Menkul Kıymetler Borsası´nda (İMKB) 245 milyon Euro değerindeydi, bu yüzden `Ucuza gitti´ yorumları yapılıyordu. Aslan Çimento, aradan geçen 6 ayda borsada müthiş yükseliş kaydederken ve dün 1.9 milyar Euro sınırına kadar geldi. Şirketin piyasa değeri 3.7 milyar liraya (2 milyar 379 milyon dolar) çıktı. Aslan Çimento hisseleri, yıl başında 82 liradan işlem görürken, 7.6 kat artışla, dün 570 liradan kapandı. 245 milyon Euro´luk satış fiyatına göre de 7.6 katlık artış yaşandı.

İlk çimento fabrikası

Oyak ile Lafarge arasında alım-satıma konu olan Aslan Çimento grubu, o günlerde "Lafarge Marmara Grubu" olarak anılıyordu. Bu pakette sadece, Türkiye´nin ilk çimento fabrikası olan Aslan Çimento bulunmuyor. Aslan Çimento´nun yüzde 97.3´ü, Birtaş A.Ş´nin yüzde 100´ü, Marmara Madencilik´in yüzde 100´ü, Aslan Beton´un yüzde 24.24´ü de var. Aslan Beton´un geri kalan yüzde 75.76 hissesi zaten Aslan Çimento´ya ait. Pakette ayrıca Assan A.Ş.´nin yüzde 100´ü ve Aslan Çimento Vakfı da var.

1500 dönüm arazi, liman

Oyak Çimento ve Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, Lafarge Marmara Grubu´nu 130.3 milyon Euro´ya aldıklarını, 7 Ocak´ta düzenlediği basın toplantısıyla açıklarken, "Türkiye´deki 42 çimento şirketi içinde `hangisi pırlanta´ diye sorsanız, Aslan Çimento derdim. Lafarge şatışa çıkardı, en iyi teklifi biz verdik ve 130.3 milyon Euro´ya bünyemize kattık" demişti. Aslan Çimento´nun, Darıca´da yaklaşık 1500 dönüm arazisi ve bu arazinin de bir limanı bulunuyor. Sadece bu arazinin bile Oyak´ın grup için ödediği 130.3 milyon Euro´dan fazla edeceği yorumları yapılıyordu.

Açık ara 1´inci oldu

Aslan Çimento´yu Oyak aldıktan sonra borsada da hisseler yükselişe geçmiş ve ilk ay sonunda borsadaki piyasa değeri 550 milyon Euro´yu bulmuştu. O dönem yaptığımız haberde, borsanın en değerli 4´ücü çimento şirketi olarak görülen Aslan Çimento, dün ise yaklaşık 3.7 milyar TL´ye, Oyak´ın Lafarge ile yaptığı anlaşmadaki `Euro´ cinsinden ise 1 milyar 877 milyon Euro´ya çıktı.

Yıllık kazanç yüzde 857

Aslan Çimento, Borsa´da oluşan bu fiyatıyla da, 1 milyar 716 milyon lira değere sahip ikinci büyük çimento şirketi Nuh Çimento´ya fark attı. 2010 yılına İMKB´de, 82 lira fiyattan başlayan ve dün 570 TL´den kapanan Aslan Çimento, gün içinde 575 lirayı da gördü. Şirket hissesini 1 yıldır elinde tutanlar ise yüzde 857´lik kazanç elde etti.

Oyak: Özel bir durum yok

OYAK Grubu Yatırımcı ilişkieri Koordinatörü Güney Arık, Aslan Çimento hisselerindeki artışla ilgili olarak görüşünü sorduğumuzda, "Oyak´ın grubu almasından sonra şirketin hisseleri borsada sürekli artıyor, fakat kamuya açıklanmamış özel bir durum yok. Zaman zaman İMKB yönetimi bizden de açıklama istiyor, biz de hep `Kamuya açıklanmamış özel bir durum yok´ açıklamasını yapmak zorunda kalıyoruz" dedi. Güney Arık, Aslan Çimento´nun sadece yüzde 2.7´sinin borsada işlem gördüğünü hatırlattı ve çok az hissenin dolaşımda olmasının bu hareketlilikte payı olup olamayacağına ilişkin sorumuza "Olabilir" karşılığını verdi.

Erdemir´e yaklaşıyor

ASLAN Çimento, 2 milyar 379 milyon dolarlık piyasa değeriyle, Oyak Grubu´nun amiral gemisi olan 4.1 milyar dolarlık Ereğli Demir-Çelik´e (ERDEMİR) yaklaştı. Aslan Çimento, Oyak Çimento Grubu´nda ise açık ara en büyük şirket. Oyak´ta Aslan Çimento´ya en yakın değere sahip çimento şirketi, Mardin Çimento. Mardin Çimento´nun piyasa değeri ise 535 milyon dolar. Gruba geçtiğinde daha az piyasa değerine sahip olan Aslan Çimento, dün Mardin Çimento´yu 4´e katladı.
Hürriyet-Ali Öztürk


 


Geri Dön