26 / 04 / 2024

Aslanlı Grup Çek Cumhuriyeti'ne 1.000 konut yapacak!

Aslanlı Grup Çek Cumhuriyeti'ne 1.000 konut yapacak!

Aslanlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aslan, önce TÜSİAD'a, ardından da "Türkiye Değişim Hareketi"ne katılarak adını duyurdu, Mustafa Sarıgül'ün "A Takımı"nda yer alan Aslan, açılımı desteklediğini sö



Basından uzak durmayı tercih eden, hatta bir kez olsun bile röportaj taleplerine olumlu yanıt vermeyen birçok işadamı var. Bunlardan biri de Mehmet Ali Aslan...
Doğrusu biz de adını TÜSİAD'a üye olunca öğrendik. 38 yıllık suskunluğunu Para için bozan Mehmet Ali Aslan, kendi deyimiyle artık "sahnelere çıkmaya" hazırlanıyor. Evet, Aslan'ın adını bundan sonra siyaset dünyasında sıkça duyacağız. Çünkü Türkiye Değişim Hareketi'nin lideri Mustafa Sarıgül'ün "A takımı"nda Aslan da var.
iş hayatına 38 yıl önce istanbul Yeşildirek'te kumaş kırpıntısı toplayarak başlayan Aslan'ın Esenyurt'ta bir çorap fabrikası bulunuyor. Türkiye'de kapanan bazı fabrikaları alıp içindeki makine ve ekipmanları Doğu Bloku ülkelerine satıyor. Yalova Elyaf Fabrikası'nı alıp Gaziantepli bir işadamına satan Aslan, şu sıralar ağırlığı Çek Cumhuriyeti'nde inşasına soyunduğu 1.000 konutluk projeye vermiş durumda...

38 yıllık iş geçmişiniz var. Ama doğrusu kamuoyu sizi pek tanımıyor. Neden bugüne kadar basına çıkmadınız?Türkiye genelindeki çalkantılar, siyaset adamı-işadamı ilişkileri bizi rahatsız etti. Ön planda olmak istemedik. Grubumuz 200-250 milyon dolarlık bir yatırım içinde ama tüm kredi borcumuz 2 milyon doları geçmez. Bankalardan para alalım, iş yapalım gibi bir derdimiz yok. Onun için biz sahnelere çıkmadık. Ama sonra düşündük ki bu bir çözüm değil. Üstelik kimseye de bir göbek bağımız yok...

Şimdi sahnelere çıkmanızın nedeni siyasete girmeniz mi?
Evet, sahneye çıkarsak da böyle çıkalım diye düşündük. Siyasette iyi bir mevkide olma fırsatı bulursam örnek bir çizgi tutturmak istiyorum. Bazı projelerim var ve bunları uygulamak üzere siyasete giri¬yorum. Geçen yıl ekim ayında Sabancı Center'da yapılan TÜSlAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısının basına kapalı bölümde konuştum ve ana hat¬larıyla şunu dedim: "Benim Ak Parti ile hiçbir ilişiğim yok. Ancak açılım denilen şeyin ne olduğunu bilmiyoruz demeyin. TÜSlAD olarak etkinliğimizi gösterebiliriz. Biz açılımın bir parçası olabiliriz. Sektörel bazda bir araya gelelim. Birlikte Doğu'ya yatırımlar yapalım. Doğu'nun sorunu aştır, iştir. Eskiden TÜSlAD konuştuğunda hükümetler değişirdi. TÜSlAD şimdi etkinliğini kaybetti."

TÜSiAD'a ne zaman üye oldunuz?
1.5 yıl kadar oldu.

TÜSİAD'ın etkinliğini yitirdiğini düşünüyorsunuz. Peki o zaman neden üye oldunuz?
TÜSİAD'ın eski başkanı Arzulıan Doğan Yalçındağ, Çek Cumhuriyeti'ne bir iş gezisi nedeniyle gelmişti. O zaman kendisiyle tanıştım ve "TÜSİAD benim üye olmam ve konuşmam gereken bir dernek ama bundan kaçıyorum" dedim. "Gelin TÜSlAD'ı birlikte geliştirelim" deyince üye oldum. Ancak Arzuhan Hanım da başkanlığı bırakmak zorunda kaldı...

Bir işadamı olarak Türkiye'de nelerin değişmesini istiyorsunuz?
Global bir kriz yaşanıyor. Bu yüzden Türkiye mevcut sanayisini korumalı. Bugün dışarıdan gelen paraların hiçbirinin istihdama dönüştüğünü görmedik. Son dönemde yapılan büyük bir sanayi yatırımı yok. Başbakan'ı takdir ettiğim çok noktalar var; koşuyor, koşturuyor, mücadele ediyor. Ancak alt kadroları Başbakan'a bu konuları net iletmiyor. O da bunları göremez hale geliyor. İşsizlik verilerine inanmıyorum. Görünen oranların bir kat daha üstünde işsizlik yaşanıyor. Bu yüzden siyasette de ilk olarak istihdam konusuna el atmak istiyorum. Türkiye sermayesinin bir kuruşunu kul-' lanmadan; sadece yabancılara arsa tah-sisleriyle, yabancı ortaklıklarla işsizliği üç yılda yok edebiliriz. Biz bir "Projeler Bakanlığı" kuracağız.

Şimdi isterseniz sizi biraz daha yakından tanıyalım, iş hayatına nasıl atıldınız? İşlerinizi nasıl büyüttünüz?..
12 yaşında Sivas Divriği'den İstanbul'da geldim. Yeşildirek'te çalışmaya başladım. Yeşildirek'te konfeksiyon atölyelerinden çıkan kumaş kırpıntılarını topladım. Aslında çoğu üretici bu kırpıntıları yakıyordu. Ben Şişli'deki Yün Iplik'te çalışmış ve orada kırpıntılardan tekrar iplik yapılabileceğini öğrenmiştim. Sonra sırtımda kantarla Yeşildirek'teki konfeksiyonları dolaşıp yıllarca kumaş kırpıntısı topladım. Para kazanmaya 14 yaşında başladım. Sonra Avrupa'da kapanmaya başlayan fabrikalardan iplik ithal ettim... Halen iç piyasadaki satışlarımız, Aslan Tekstil ve Tekno Tekstil aracılığıyla yürütüyoruz.

Peki sanayiye ne zaman girdiniz?
Sanayiye ilk kez Çek Cumhuriyeti'nde girdim. 2002'de orada bir keten iplik fabrikası satın aldım. O fabrikayı iki yıl çalıştırdım. 400 kişi çalışıyordu. Doğu Bloku'nda iplik fiyatları geri çekilince fabrikayı kapatmak zorunda kaldık.

Şimdi Çek Cumhuriyeti'nde neler yapıyorsunuz?
Fabrika çalışırken bir de baktım ki etrafta hep villalar yapılıyor. Biz de arsalar alıp inşaat yapmaya başladık. Şu anda orada 1.000 konutluk projemiz var. Villa ve çarşı yapacağız. İlk olarak 40 villa yapıp 36'snı sattık.

Türkiye'de yeni yatırımlarınız var mı?
Rona Tekstil şirketimizin Esenyurt'taki fabrikasında 62 çorap örme makine¬siyle üretimimizi sürdürüyoruz. Orada kapasitemizi üçe katlayacak bir yatırım yapıyoruz. 5-6 milyon euro'luk bir yatı¬rım bu. Paola Berty adında bir markamız var ve tamamen ihracata yönelik çalışıyoruz. Şirketimiz Asrey İnşaat bu projeyle ilgili çalışıyor. Bir de organize sanayi bölgesi kurma girişimimiz var. Kırklareli Vize'deki arazimizi OSB alanı ilan ettirmek için başvurduk. Tam 7 yıl uğraştım ve 17 bakanlığın görüşünü aldım. Ali Coşkun'un bakanlığı zamanında imzalandı. Bütün yasal işlemlerini bitirdik. Şimdi birkaç yabancı şirketle görüşmelerimiz devam ediyor. Ortak girişim yapmak suretiyle bedelsiz arsa verebiliriz.

Kızlar yönetimi ele almış...

Mehmet Ali Aslan, 1959, Sivas Divriği doğumlu. 1972'de İstanbul'a gelen Aslan, Mahmutpaşa ve Yeşildirek piyasasında amcası İsmail Aslan'ın yanında ticarete başlamış. Ardından Aslanlı Grubu'nu kuran Aslan'ın Fidan, Figen, Fulya adında üç kızı var. Fidan ve Figen işletmeyi bitirip Londra'da mastır yapmışlar. Figen, Çek Cumhuriyeti'ndeki işlerin başında ve halen orada yaşıyor. Fidan, İstanbul'daki işleri yönetiyor. En küçükleri Fulya ise halen Londra'da moda tasarımı okuyor. Mehmet Ali Aslan, tıpkı Mustafa Sarıgül gibi sıkı bir Galatasaray taraftarı. Ama aynı zamanda Sarıyerli ve Sarıyer Spor Kulübü'nün mali işler başkanlığını yürütüyor.
Rahime Baş Uçar/Para

 


 


Geri Dön