25 / 04 / 2024

ASO hızlı tren projesini yürüten Çinli firmayı bakanlığa şikayet etti!

ASO hızlı tren projesini yürüten Çinli firmayı bakanlığa şikayet etti!

ASO hızlı tren projesini yürüten Çinli firmayı yerli malzeme kullanmadığı için Ulaştırma Bakanlığı’na şikayet etti. ASO yüzde 51 yerli şartına işaret etti.



Devletin yerli sanayinin desteklenmesi için aldığı yüzde 51 malzeme kullanma şartının Türkiye’de iş yapan yabancı firmalarca uygulanmadığı ortaya çıktı.  Ankara  Sanayi Odası, hızlı tren projesini yürüten Çinli firmayı yerli malzeme kullanmadığı gerekçesiyle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na şikayet etti.


ASO, Devlet Demir Yolları’nın (DDY) hızlı tren yapımı ihalesine ilişkin anlaşmasında yüzde 51 yerli malzeme kullanım şartının bulunduğuna dikkat çekerek, “Yabancı firmaların bu kurala uymadığı görülmektedir. Bu da yerli sanayiyi baltalamaktadır” dedi.


Sanayiciler krizin nasıl giderileceğine ilişkin öneride de bulundu. ASO raporunda çözüm reçetesi, “Konunun muhatabı Ulaştırma Bakanlığı ve DDY’nin ortak kuracakları birimle firmanın yerli sanayiden alım yapması sağlanmalıdır” diye açıklandı.


YÜKSEK PRİM İSTİYOR


Raporda, 2011-2013 yıllarında kauçuk ve plastik sektöründe aşırı hasar ödendiği için işçilere mali mesuliyet sigortası yapılamadığı da vurgulandı. “Kauçuk sektöründe iş yapan sanayicilerden mali mesuliyet sigortası için çok yüksek prim istenmektedir” denildi. ASO, Ekonomi Bakanlığı’na çağrıda bulunarak sigorta kuruluşları ile meslekteki firmaların bir araya getirilip herkesi koruyacak şekilde çözüm bulunmasını istedi.


ASO, Petkim’in özelleştirilmeden önce kauçuk camiasının ana tedarikçisi olduğunu belirterek, bu alanda yaşanılan hammadde sorununu ’’Firma özelleştikten sonra kauçuk hammaddelerinin kazancı az ve kirlilik içerdiği için sentetik üretimini ve kauçuk ana dolgu maddesi olan karbon siyahını üretmemektedir. Bu da sanayicimizi yurtdışından ucuz ve kalitesiz hammadde arayışına yöneltmektedir’’ biçiminde dile getirdi.


Sözcü


Geri Dön