28 / 03 / 2024

Asrın projesi hizmete alınıyor!

Asrın projesi hizmete alınıyor!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Yarın büyük gün. Bu Cumhuriyet bayramında bir istisnayı gerçekleştiriyoruz. O da asrın projesi Marmaray' ın hizmete alınması" dedi...




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye ile Japonya arasında var olan dayanışma ruhunun bundan sonra yeni projelerde artacağına olan inançlarının tam olduğunu söyledi.


Bakan Yıldırım, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen  Marmaray  Projesi Açılış Resepsiyonu'nda yaptığı konuşmada, bugün Türk-Japon dostluğunun uzun ömürlü işbirliğinin tarihi günlerinden birine tanık olduklarını kaydetti.


Marmaray Projesi'nin yapım tekniği bakımından bir çok ilklere sahip, mühendislik eseri bir proje olduğunu aktaran Yıldırım, dünyanın hiç bir yerinde iki kıtayı birleştiren böyle bir projenin olmadığını dile getirdi.


İki kıtayı denizin 62 metre altında birleştiren başka bir projenin de olmadığını vurgulayan Yıldırım, projenin yapım teknikleri hakkında bilgi verdi.


"Bu proje sadece dünya şehri İstanbul'da, Türk-Japon işbirliği ile gerçekleştirildi" diyen Yıldırım, projeyi başarıyla tamamlayan yüklenici firmalara teşekkür ederek, Marmaray'ın hayalken gerçek olduğunu, bu hayalin gerçeğe dönüşmesi için büyük çaba gösterdiklerini ifade etti.


Söz konusu projeye 2004 yılında başladıklarını anımsatan Yıldırım, şunları kaydetti:


"2008'de denize ilk tüp indirildi. 2010'da ise 2 kıta denizin altından tünel ile birleştirildi. Nihayet 2012'de tünel içerisinde de ilk ray kaynağı geçirildi. 4 Ağustos 2013'te de test sürüşlerinin başladığı tarih olarak not düşüldü ve yarın büyük gün. Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıl dönümü. Normalde biz Cumhuriyet'in kuruluş yıldönümünde başka bir program yapmayız. Sadece bu Cumhuriyet bayramında bir istisnayı gerçekleştiriyoruz. O da asrın projesi Marmaray'ın hizmete alınması.


Bu projenin gerçekleşmesi için bize çok destek verenler var. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan projenin en güzel şekilde ve gecikmeden gerçekleşmesi için bize çok destek verdi. Kendisine Türk milleti adına, İstanbullu adına teşekkür ediyorum. Bu projenin toplu taşıma için en uygun proje plarak gerçekleştirilmesi, kredi finansmanının sağlanmasından dolayı da Japon hükümetine teşekkür ediyorum."


Bakan Yıldırım, Van depreminden sonra çalışan Japon kurtarma yetkililerini unutmayacaklarını da sözlerine ekledi.


Resepsiyonda Japonya Başbakanı Shinzo Abe de kısa bir konuşma ile katılımcıları selamladı.


AA



Geri Dön