18 / 04 / 2024

Asya Pasifik Perakende Kongresi, 2013'te İstanbul'da!

Asya Pasifik Perakende Kongresi, 2013'te İstanbul'da!

Bu yıl Singapur'da düzenlenen Asya Pasifik Perakende Kongresi'nin başkanlığını Türkiye devraldı. 2013'te İstanbul'da organize edilecek konferansla, 3 milyar nüfuslu Asya'nın kapıları Türkiye'ye açılacak



Dünyanın gözünü diktiği Asya'nın en büyük perakende organizasyonlarından Asya Pasifik Perakende Konferansı'nın (The Asia Pasific Retailers Convention & Exhibition - APRCE) 2013'teki başkanlığını en yüksek oyla Türkiye aldı. İki yılda bir düzenlenen bu organizasyon Türkiye perakendecisi için büyük önem taşıyor. Nedeni basit: Yıllardır kendi kara parçası içinde devasa büyüklüklere ulaşan Asyalı perakende devleri için Türkiye kendi sınırları dışına çıkmalarını sağlayacak bir kapıyı sembolize ediyor. Bu da Türkiye için 3 milyarlık bir nüfusa kucak açmak anlamını taşıyor. Türk perakendecileri de heyecanlandıran bu büyük potansiyel. Başkanlığı devralan Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane, "Singapur'da 2 bin kişi toplandı. Ancak biz İstanbul'a 3 binin üzerinde katılımcıyı çekmeyi planlıyoruz. Asya Pasifik toplantılarına Avrupalı katılamıyor. Biz 2013'te İstanbul'a Avrupalı perakendecileri de davet ederek katılımı artıracağız" dedi. Türkiye'nin bu fırsatı kullandığı takdirde kendine çok büyük bir pazar yaratabileceğine dikkat çeken Nane, "Asyalıların geçiş ve üretim noktası olabiliriz. Kendi içlerinde büyüyen bir toplumun akıllarına Türkiye ile çıkma fikrini sokabiliriz. Ortadoğu'ya açılmaları için bizi kullanmalarını sağlayabiliriz" dedi.

'Federasyon kurabiliriz'

Mehmet Nane, Avrupalıları da davet edecekleri konferansla Avrupa ve Asya arasında çöpçatanlık yaparak büyük bir buluşmayı da gerçekleştireceklerini, bu ortamda bir perakende federasyonunun tohumlarının atılacağını söyledi. "Neden büyük düşünmüyoruz Neden Türkiye bir 'Dünya Perakende Federasyonu'nu kuran ülke olmasın" diyen Nane, Türkiye'nin bu organizasyonun en güçlü adayı olduğunu ifade etti.

Bakanlar da geliyor

Aprce öncesi İstanbul'da Asyalı ve Türk perakendeciler, bakanlar ve akademisyenlerin toplanacağı Retail Policy Forum isimli başka bir toplantıya da ev sahipliği yapacaklarını belirten Mehmet Nane, perakendenin kurallarını yeniden belirleyeceklerini söyledi. 2013'ün Türk perakendeci açısından milat olacağını belirten Nane, "Tayyip Erdoğan'ı tanıyor ve politikalarını takip ediyorlar. Bu büyük bir fırsat" dedi.
Sabah/PINAR ÇELİK


Geri Dön