29 / 03 / 2024

Ataköy sahiline yürütmeyi durdurma kararı!

Ataköy sahiline yürütmeyi durdurma kararı!

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Ataköy sahilindeki inşaatların yapımına izin veren 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları için bilirkişinin hazırladığı raporu uygun bularak oybirliği ile yürütmeyi durdurma kararı verdi.




3 kişinin hazırladığı 21 Nisan 2014 tarihli bilirkişi raporunda, 160 parsel üzerinde tescilli koruma statüsünde bulunan baruthane üzerinde otel yükselmeye başladığı, kaba inşaatın tamamlandığı ve 70 metrelik 5 blokun yükselmeye başladığı ifade edildi. Raporda, sahile yapılacak binalarla iç kesimlerde yaşayanların kıyıyı kullanamayacağı, kıyıya yapılacak 10 metrelik yolun da Kıyı Kanunu'na aykırı olduğu tespit edildi.


Kıyı şeridinde yer alacak 70 metre yüksekliğindeki binaların kıyı ile iç kesimler arasındaki ilişkiyi bozacağı ve 'duvar etkisinin oluşturduğu bir yapılaşma düzeni' getireceği de belirtildi. Kararda, İstanbul'un deprem riski de hatırlatıldı. Ataköy sahiline yapılacak yoğun ve yüksek yapılaşmanın 'son derece riskli' olduğu vurgulandı. Raporda ayrıca, silüet çalışması sonucunda tespit edilen 70 metre yapı yüksekliğinin hangi kritere bağlı olduğunun 'belirsiz' olduğu da kaydedildi. "İnşaatların devam etmesi halinde, telafisi güç ve imkansız zararların ortaya çıkacağı açıktır" ifadesine yer verildi.


AVM VE REZİDANS PLANLANDI 

İstanbul’da Bakırköy ilçesi Ataköy sahili Zeytinlik Mahallesi’nde tescilli Baruthane Yapılar Topluluğu’nun bulunduğu 412 bin metrekarelik arazi, Emlakbank ve  TOKİ  arasında imzalanan 14 Aralık 2001 tarihli protokolle TOKİ’ye devredilmişti. ‘Turizm alanı’ ilan edilen arazi parsellere bölünerek otel, AVM, akaryakıt istasyonu, rezidans ve benzeri fonksiyonlar tanımlandı. Bina yüksekliği 70 metre olarak belirlendi. TOKİ araziyi parsellere ayırarak satışa çıkardı. Bir kısmını da gelir paylaşımı yöntemiyle verdi. Ataköy 2. Kısım karşısındaki 174 parsel hasılat paylaşımı esasına göre Karadeniz-Örme ortaklığına verildi, arazilerin bir kısmında inşaatlara başlandı. Tarihi Baruthane binalarının olduğu 160 parsel ise hasılat paylaşımı yöntemiyle Çelebican A.Ş.’ye verildi. ‘Blumar’ isimli projeyle AVM ve otel-rezidans planlandı. 181 parselde Simpaş evlerinin inşaatları yeni başladı. 182 parselde ise Bosphorus otelin inşaatı tamamlandı. Mimarlar Odası inşaat ruhsatlarının iptali için 160, 174 ve 182. parseller için dava açmış İstanbul 9. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ancak daha sonra 174 ve 182. parseller için yürütmeyi durdurmayı kaldırmıştı.


Geri Dön