19 / 04 / 2024

Atalay Şahinoğlu: İnşaat ve iş dünyası çevreye duyarlı!

Atalay Şahinoğlu: İnşaat ve iş dünyası çevreye duyarlı!

Nuh Çimento Sanayi Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, iş aleminin çevreye duyarlı olduğunu söyledi



Antalya Sanayici ve İşadamları (ANSİAD) tarafından düzenlenen 9. Girişimcilik Haftası kapsamında Akdeniz Üniversitesinde düzenlenen "Yeşil Ekonomi" konferansında konuşan Şahinoğlu, işadamlarının "üreteyim, satayım, kar edeyim" anlayışında olmadıklarını ifade ederek, "Kolay öldükten sonra paranın hiçbir faydası olmadığını Türk işadamı da çok iyi anladı" dedi.

Bir sanayici olarak aşırı çevreci olduğunu anlatan Şahinoğlu, 7 yıldır fabrikalarının bacalarından çıkan gazın emisyonunu ölçtüklerini söyledi. Fabrika bacalarından çıkan gazları enerjiye çevirdiklerini, bu enerjiyle fabrika ve lojmanların ısınma ve soğutmasını sağladıklarını kaydeden Şahinoğlu, "Senede 200 bin tonluk kömürden tasarruf ettik. Boşta kalan bir bacamız var. 16 megawattlık
 bir enerji santrali kuruyoruz. 350 derecelik ısıyla enerji santrali kuruyoruz" diye konuştu.

Şahinoğlu, 30 milyon dolar yatırımla sanayi atığı çamurları kurutmak için tesis kurduklarını, diğer sanayi tesislerinin çamurlarını da para karşılığı toplayıp, kurutarak enerjiye çevirdiklerini vurguladı.

YUMURTA ESPİRİSİ

İstanbuldaki tekstil sanayinin Ayamama Deresinin etrafına kurulduğuna işaret eden Şahinoğlu, yıllar önce tekstil atığı boya ve kimyevi maddelerin dereye döküldüğünü, oradan da Marmara denizine gittiğini söyledi. Atıkların çevreye büyük zarar verip İstanbulun balıkçılığını, turizmini imha eder duruma geldiğinde arıtma tesisleri yapıldığını anlatan Şahinoğlu, "(Canım bin tane işçi bakıyorum bir falsom varsa da idare et. Bin işçiyi arkama alıp doğayı çürütürüm) meselesi bitmiştir" dedi.

Bununla birlikte çevrecilerin de her faaliyete tepki göstermesinin yanlış olduğunu savunan Şahinoğlu, "Üniversitede konuşmak zor, yumurta falan... Ben fakir bir halk çocuğu olarak yetiştim. Anam 23 yaşında dul kalmış, tırnakla bir yere geldik. Yumurta da atsan, taş da atsan birşey olmaz. O yüzden yumurta falan vız gelir. Ne zıbıldak peşinde koşan çevreci olacağız, ne de çevreyi kirleten sanayici olacağız" diye konuştu.

ATIKLARDAN KEÇE YAPIYOR

Elmacıoğlu Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sema Elmacıoğlu da, tekstil atıklarını toplayarak keçe ürettiklerini anlattı. Aylık 60 kamyon atık topladıklarını belirten Elmacıoğlu, yılda 15 bin ton atığı geri dönüşüm ile insanlığın hizmetine sunduklarını vurguladı. 32 ülkeye keçe ihraç ettiklerini dile getiren Elmacıoğlu, "Çöpümüzü satıyoruz" diye konuştu.

Siemens AŞ Proje Yöneticisi Tolga Özdemir de, Gebzede bulunan Siemensin Türkiyenin ilk yeşil bina sertifikalı tesislerini tanıttı. Dünyada enerjinin yüzde 40ının binalarda tüketildiğini vurgulayan Özdemir, yeşil bina sertifikalı Siemens tesislerinde enerjiden yüzde 30, sudan ise yüzde 50 tasarruf edildiğini kaydetti. Elmacıoğlu, yeşil bina uygulamalarının binanın maliyetini yüzde 1 etkilediğini söyledi.

AA


Geri Dön