26 / 04 / 2024

Ataman İnşaat, Ümraniye'de residence yapacak!

Ataman İnşaat, Ümraniye'de residence yapacak!

Ataman İnşaat, Ümraniye'de 23 bin metrekare arsa üzerinde bir ofis, residence ve AVM projesi üzerine çalışıyor



Milliyet Emlak'ın bu haftaki konuğu Pendik'te inşa ettiği Ataman Karina projesi ile gündeme gelen Ataman İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ataman. 29 yıllık şirket olan Ataman İnşaat bugüne kadar ağırlıklı olarak taahhüt alanında faaliyet gösterdi. Pendik'teki proje ise ilk konut projesi. Bülent Ataman ile şirketin geçmişini, bugünkü halini ve geleceğini konuştuk.
 
-         Sizin hikayeniz nasıl başlıyor?
-         1957 yılında Gümüşhane'de doğdum. Babam devlet memuruydu... durum böyle olunca İlkokulu 3 farklı okulda okumak zorunda kaldım. Elazığ Mezra İlkokulu,  Ankara  Cumhuriyet Ortaokulu ve Lisesi'ni bitirdim. Gazi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden 1979 yılında mezun oldum.  

Babam Hasan Ataman 1953 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra 1971'e kadar devlet memuru olarak görev yaptı. Gümüşhane Nafia Müdürlüğü, Samsun Bayındırlık Müdürlüğü, İller Bankası Elazığ Bölge Müdürlüğü görevlerinde bulunduktan sonra kendi işini yapmaya başladı.
Okulu bitirdiğimde babamın yanında işe başladım. 1979 ve 1980 yılında Ceyhan Nehri üzerinde Devlet Su İşleri'ne kanal yaptık.  1981 ve 1982'de Trabzon'da Petrol Ofisi tesisleri ve Trabzon Limanı tevzi inşaatını gerçekleştirdik. 1982'de askere gittim. 1983'te, askerlik dönüşü dil öğrenmek ve yüksek lisans yapmak üzere ABD'ye gittim. ABD'de yüksek lisansa başladım. 1984 yılında babam Türkiye'ye çağırdı. Döndüm. Suudi Arabistan'da taahhüt işleri almıştık. 1 yılı aşkın sürede Cidde'de batılı anlamda ilk konut sitesini inşa ettik. Mekke'de İçişleri Bakanlığı Hac Hizmet binasını gerçekleştirdik. 1985'te Türkiye'ye geldim. 50 bin metrekare alanlı Dinar Sanayi Sitesi'nin inşaatına başladık. 5 yıl sürdü. Aynı dönemde Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nin kısmi altyapı ve yol inşaatlarını yaptık.

-         Hep altyapı ve taahhüt işleri...
-         Biraz öyle ama bu arada da Kemer'de 650 yataklı otel ve Bodrum Gümbet'te yine bir otel inşaatını bitirdik.

-         Yaptığınız inşaatların toplamı ne kadar?
-         1 milyon metrekarenin üzerinde...

-         Son dönemde pek fazla devlet ihalelerine katılmıyorsunuz?
-         Evet. O işlerden uzaklaştık. Onun yerine özel sektöre taahhüt işi yapmaya başladık. Devlet ihaleleri zorlaştı. Rekabet fazla... Marjlar çok düştü.

-         Gelecekte gündemde neler var?
-         Taahhütte uluslar arası işler yapmak istiyoruz. Libya başta olmak üzere Cezayir ve katar'da ihaleleri takip ediyoruz. Bu üç ülkede de iş yapabiliriz. Arabistan'da ciddi bir tecrübemiz var. Bu tecrübemizi fırsat düşerse değerlendirmeyi düşünüyoruz. Ki fırsat düşeceğine inanıyoruz... Yapılacak çok önemli işler var.
Gayrimenkul projelerine devam edeceğiz. Pendik Ataman Karina bizim ilk projemiz. Ama son projemiz olmayacak.  İzmir  Bayraklı'da 5 bin metrekare arsada, otoparklar dahil 25 bin metrekare inşaat alanı olan bir projemiz var. Bu projeyi İzmirli ortağımızla yapmak istiyoruz. Ümraniye Tepeüstü'nde 23 bin metrekare arsa üzerinde 100 bin metrekare toplam inşaat alanı olan bir ofis, residence ve alışveriş merkezi projesi üzerine çalışıyoruz.

-         Bir de su işiniz vardı. Damacana su pazarında faaliyet gösteriyordunuz...
-         Evet o işe devam ediyoruz. 2001 yılında başladık. Lido bizim markamız. Günlük 8 bin damacana satışımız var. Sektörde rekabet fazla. Buna rağmen iyi bir noktadayız.

-         İnşaat şirketinin su şirketi olması pek alışılmış bir şey değil...
-         Evet. Müteahhitlik biraz farklı bir iş. Nakit akışı ve iş potansiyeli açısından değerlendirme yaptıktan sonra bu işe girdik. Geriye dönüp baktığımızda iyiki yaptığımızı düşünüyoruz. Nakit akışı açısından son derece iyi bir iş.

-         Pet şişe pazarında yoksunuz değil mi?
-         Hayır. Sadece damacana su pazarında varız. Burada her yıl Pazar payımızı artırmak istiyoruz. Pet şişe hem çok zor. Rekabet daha sert. Hem de kar marjları düşük. Bunun için pek sıcak bakmıyoruz. İlerde uygun bir fırsat olursa düşünebiliriz.

-         Pendorya AVM'nin hem ortağı hem müteahitisiniz... Nasıl oluyor?
-         Evet. Projeye ortak olduk. Ayrıca inşaatı da biz gerçekleştirdik. 1990'dan bu yana gayrimenkulde hem geliştirme yapıyoruz hem de yatırım. Bodrum Gümbet'te 650 yataklı Rexene Resort'ün de sahibiyiz aynı zamanda. Yine Bodrum'da 30 odalı bir apart otelimiz vardı. Şimdi onu konuta dönüştürüp satmayı heedfliyoruz.

-         Karina Pendik'ten bahsedecek olursak...
-         Bizim ilk konut projemiz. 17 bin metrekare arsaya sahip. Toplam inşaat alanı 50 bin metrekare. Satılabilir alan ise 34 bin metrekare. Birinci etapta 250 konut yer alıyor. Stüdyo ile 3+1 arasında farklı seçenekler var. Projenin adı olan Karina, gemilerin denizle buluştuğu gövdesi anlamına geliyor. Mimari açıdan ilginç bir proje. Özgün. Etrafında 2 alışveriş merkezi ve 1 hiper market var. Sabiha Gökçen Havalimanı'na yakın. Pendik sahiline yakın. İyi bir cazibe mekezi olacak. Hemen yanıbaşına Garanti Bankası'nın operasyon merkezi yapılıyor. 3 bin kişi çalışacak. İlk projemiz olduğu için fiyatları ucuz tuttuk. Kazancımızdan fedakarlık yaptık. Bize iyi bir referans olmasını istedik.

-         Ya çocuklarınız?
-         3 çocuğum var. Burcu ve Ekin ikiz. 17 yaşındalar. MEF Lisesi 3. sınıftalar. Çift yumurta ikizleri. En küçük çocuğum Murat, MEF koleji 3. sınıfa gidiyor.

-         Bir gününüz nasıl geçiyor?
-         Sabahları 07.30'da kalkıyorum. Haftanın 4 günü 1 saat spor yapıyorum. Sonra ofise geçiyorum. Ev ile ofis birbirine çok yakın. Gerektiği zamanlarda şantiyelere çıkıyorum. Ofiste toplantılar oluyor. Akşamları en geç 19.30'da evde olmaya çalışıyorum. Hep beraber ailecek akşam yemeği yemek benim için önemli. Cumartesi günleri de en az yarım gün çalışıyorum.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön