26 / 04 / 2024

Ataşehir Finans Merkezi kimliği konut projelerine değer kattı!

Ataşehir Finans Merkezi kimliği konut projelerine değer kattı!

Ataşehir bölgesi ulaşım bağlantılarının güçlü olması ve barındırdığı nüfus açısından son yıllarda konut, otel, hastane ve alışveriş merkezi projelerinin hız kazandığı bir lokasyon olmuştur...




İstanbul’un gelişmekte olan en önemli bölgelerinden biri olan Ataşehir’in 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndan gelen kararlar ve yapılması planlanan projeler incelendiğinde, fonksiyon dağılımları ve ulaşım bağlantıları açısından İstanbul’un önde gelen merkezlerinden biri olacağı anlaşılmaktadır. Son dönemde, birçok önemli inşaat firması, yatırımlarına Ataşehir bölgesinde hız vermiştir. Başta konut projeleri olmak üzere, yapılmakta olan Finans Merkezi projesi ile ofis projelerinin de bölgede talep göreceği düşünülmektedir. Konut ve ofis fonksiyonlarının, ticari fonksiyonlara da yön vereceği öngörülmektedir.


 Ataşehir Finans Merkezi kimliği konut projelerine değer kattı!


Ataşehir ve yakın bölgesini konut-residence sektörü açısından incelediğimizde bölgenin özellikle Batı Ataşehir tarafında nitelikli konut projelerinin inşa edildiği ve inşası devam eden projelerin olduğu gözlemlenmektedir. 


Ataşehir bölgesinin Varyap Meridian, Deluxia, Ağaoğlu, Kent Plus, Uphill Court ve Incity projeleri gibi prestijli konut siteleri ile dolmaya başlaması ve bu projelerin aktif duruma gelmesiyle bölgede yaşam başlamış; böylelikle bölgenin cazibesi daha da artmıştır. Ayrıca bölgede inşaat halindeki Metropol İstanbul Projesi 800.000 m² alan üzerinde hayata geçirilmektedir. Projede konut fiyatları 350 bin TL ile 1 milyon 500 bin TL arasında değişmektedir.


Ataşehir ilçesi günümüzde hala konut projeleriyle ön planda olmasına rağmen; son günlerde “Finans merkezi Projesi” kimliğiyle ön plana çıkmaktadır.

 

Ataşehir ilçesinde bulunan ve finans merkezi olması planlanan bölge; TEM cepheli olup toplamda 1.777.664 m2(~177) hektar alana sahiptir. 


Finans merkezinin bölgeye katacağı gündüz nüfusu nedeniyle bölgenin işyerine yakın yaşamak isteyen nüfus tarafından da önemli ölçüde talep göreceği düşünülmektedir.


Ataşehir’in finans merkezi olma projesi hayata geçirilmeye başlamasıyla; proje alanında hafriyat çalışmaları başlamış durumda olup, Finans Merkezi projesi ile önümüzdeki 5 yıl içinde bölgenin Anadolu Yakası’nın en önemli ofis alanı haline geleceği öngörülmektedir. 


Finans Merkezi olarak belirlenen alanda inşa edilecek kamu bankaları ve kuruluşlarına ait binalar haricinde ofis alanlarının da inşa edilip kiralanmasının söz konusu olacağı göz önünde bulundurulduğunda, bölgede oluşabilecek ofis alanı arzının da artacağı düşünülmektedir.  İnşaatların başlangıcından itibaren 3 yılda tamamlanması planlanan Türkiye'nin ilk finans merkezinin 24 saat canlı kalması amacıyla buraya otel, cafe, sanat ve eğlence merkezi gibi alanlar yapılması planlanmaktadır. 


Finans Merkezi kapsamında Tahincioğlu, İş GYO ve Tekyol İnşaat’ın da bölgeden parsel satın aldıkları ve çeşitli projeler geliştirmeyi planladıkları öğrenilmiştir. Tahincioğlu’nun geliştirmeyi planladığı 40 katlı ofis projesi 80-85 bin metrekare kiralanabilir alana ve 200 milyon dolarlık yatırım değerine sahip olacaktır. Projede ofislerin satılmayacağı, sadece kiralanacağı öğrenilmiştir. Varyap’a ait olan 9.590,36 m2 yüzölçümüne sahip “Merkezi İş Alanı (MİA)” imarlı, E:2.50 yapılaşma şartlarına sahip arsayı İş GYO 2012 yılı içinde 93.220.338 TL  bedelle satın almıştır. Arsa üzerinde ofis ve ticari birimlerden oluşan proje geliştirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Özel Proje ve Rekreasyon Alanı ihalesini 1 milyar 460 milyon TL ile Ağaoğlu kazanmıştır.


Bölgede inşaat halindeki ofis projesi ise Sarphan Finans Park’tır. 288 bin metrekare arsa üzerinde hayata geçirilen Sarphan Finans Park projesinde 2+1, 3+1, ofis ve dükkan satışları devam etmektedir. Emlak Konut GYO ve Sarp Group ortaklığında hayata geçirilen projenin inşaat alanı 808 bin 587 m²’dir. Söz konusu projede 2+1 konutların fiyatı 820 bin TL ile 880 bin TL arasında, 3+1 konutların fiyatı 890 bin TL ile 1 milyon 430 bin TL arasında, dükkanların fiyatı 2 milyon 200 bin TL ile 9 milyon 580 bin TL arasında ve ofislerin fiyatı 900 bin TL ile 1 milyon 480 bin TL arasında değişmektedir.

Söz konusu projelerde yer alan ofis stoklarının da faaliyete geçmesiyle birlikte projelerin Ataşehir ofis stoğunu arttırarak bölgeye değer katmaları beklenmektedir.


Ataşehir bölgesinin, mevcut konutları ve beklenen “Finans Merkezi” projesi ile otel yatırımlarına da ev sahipliği yapması beklenmektedir.  


Bölgenin konut potansiyeli, mevcut nüfusu ve Finans Merkezi ile bu nüfusun artacağı göz önünde bulundurulduğunda ticari alanlara olan ihtiyacın söz konusu olduğu düşünülmektedir. 

Bölge gelişimi ile paralel olarak artacak olan nüfus ve araç yoğunluğunun getireceği trafik yükünü çözmek için planlama aşamasında olan çeşitli toplu taşıma çözümleri ile bu yükün azaltılmasına yönelik ulaşım projeleri planlama aşamasındadır. Konu bölgenin Metro ve Raylı sistem ile desteklenmesi planlanmaktadır.



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. 

Özel Projeler Departmanı

Değerleme Uzmanı Ayşe Hande TUNA


*Bu rapor TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için hazırlanmıştır.


Geri Dön