24 / 04 / 2024

Ataşehir İmar İskan Blokları'na talip artıyor!

Ataşehir İmar İskan Blokları'na talip artıyor!

Ataşehir İmar İskan Blokları'nda kentsel dönüşüm için blok sakinleri 4 inşaat firması görüşme halindeydi, İmar iskan Blokları'na talip olan firma sayısı 6'ya çıktı. Peki ne teklif ediyorlar? İşte detaylar...



Ataşehir İmar İskan Blokları na talip artıyor!


Ataşehir İmar İskan Blokları, kentsel dönüşüm için firmalarla görüşmeye devam ediyor. İmar İskan Blokları, 4 inşaat firması ile görüşmelerini sürdürürken 2 firma daha İmar İskan Blokları'na talip oldu. 


Firmaların isimlerinin sözleşme gereği imzalar atılana kadar açıklanmayacağını söyleyen Yenişehir Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erhan Karaçay, Ataşehir İmar İskan Blokları'na talip olan firmaların tekliflerini Emlakkulisi.com ile paylaştı. 


İnşaat firmaları, İmar İskan Blokları hak sahiplerine ne teklif ediyor?


Karaçay'ın verdiği bilgilere göre inşaat firmaları, İmar İskan Blokları sakinlerine en az yüzde 50 - 55 pay teklif ediyor.


İmar İskan Blokları'nda 1330 sosyal konutun bulunduğu alanda TOKİ'nin kentsel dönüşüm uygulaması yapacağı Karayolları Genel Müdürlüğü konutlarında olduğu gibi Emsal:2,5 olması halinde yüzde 50-55 pay verilecek. Peki bu ne demek? 


Şu an 3. sınıf 2+1 sosyal mesken sahibi İmar İskan Blokları sakini, Emsal: 2,5 üzerinden anlaşma sağlanırsa, şu an brüt 65 ve net 55 metrekare olan evinin yerine iki (2) adet brüt 67, net 55 metrekare 2+1 lüks konut sahibi olacak. 


Veya; 


İmar İskan sakini, 2 adet 2+1 lüks konut teklifini kabul etmezse bir (1) adet brüt 170, net 115 metrekare 3+1 lüks konut sahibi olacak. 



İmar İskan Blokları emsal davası ne zaman? 


Ataşehir İmar İskan Blokları sakinleri, Karayolları konutlarında olduğu gibi emsalin 2,5 olmasını istiyor. Bu nedenle İstanbul 6. Bölge İdare Mahkemesi'ndeki itirazlarının ardından 10 Temmuz 2014 Perşembe günü mahkemeden bilirkişi heyeti bölgeyi inceleyecek ve mahkeme bilirkişi raporu üzerinden karar verecek. Mahkeme, İmar İskan Blokları'nda emsalin 2,5 olmasına karar verirse yukarıdaki metrekare ölçüleriyle anlaşma gerçekleşebilecek.



Emsal değişmezse? 


Peki İstanbul 6. Bölge İdare Mahkemesi, emsal değişikliğine hükmetmezse ne olacak? 


İnşaat firmalarının yüzde 50-55 pay teklifi geçerli olacak ancak konutların metrekarelerinde azalma söz konusu olabilecek ancak İmar İskan sakinlerinin yüzde 50 şartının altına inilmemesi koşuluyla hak sahibine metrekaresi çizilecek projeye bağlı olarak belirlenecek bir (1) adet 3+1 veya iki (2) adet 1+1 daire verilebilir...



İmar İskan Blokları'nın tarihçesi!


İstanbul İli Ataşehir İlçesi Yenişehir Mahallesi Şerifali Çiftliği bölgesindeki yaklaşık 40 hektarlık alan, 1969 yılında çıkartılan 775 sayılı yasaya uygun olarak  gecekondu önleme alanı ilan edildi. 


Bayındırlık ve iskan Bakanlığı’nca 5 katlı 10'ar daireli 125 Blok sosyal mesken 1250 konut yaptırılarak hak sahiplerine dağıtıldı. Bunun yanısıra 40 tane kooperatif evleri ve depremden sonra devletin arazisinin kooperatife satılmasıyla yapılan 40 konut daha var. Toplam 1330 konut mevcut.


Devlete ait 200 konut karayollarına, 20 konut Marmara Üniversitesi'ne, 10 konut da İl Özel İdaresi'ne ait... 10 tane sosyal mesken, 2013'te içinde oturan vatandaşa öncelik verilmek üzere ihale edildi, yani vatandaşa satıldı.


Geri Dön