20 / 04 / 2024

Ataşehir Water Garden piknik alanına mı inşa edildi?

Ataşehir Water Garden piknik alanına mı inşa edildi?

Ataşehir’de halkın açık - yeşil alan ihtiyacını karşılamak için ayrılan ve imar planlarında eğlence - piknik alanı olarak görünen araziye Ziylan Grup, 150 bağımsız bölümden oluşan Water Garden’ı inşa etti




Ataşehir’de halkın açık - yeşil alan ihtiyacını karşılamak için ayrılan ve imar planlarında eğlence - piknik alanı olarak görünen araziye Ziylan Grup, 150 bağımsız bölümden oluşan Water Garden’ı inşa etti


Son 15 yılda inşa edilen konut ve ofis projeleriyle boş parsel bulmanın imkansız hale geldiği Ataşehir, İstanbul'da betonlaşmanın en fazla olduğu bölgelerin başında geliyor. Ulaşım ve alt yapı sorunlarıyla boğuşan ilçe sakinleri için, yapılaşma yoğunluğunun az olduğu, dinlenip keyifli vakit geçirecekleri alanlar her geçen gün önemini artırıyor. Ancak, Ataşehir'de bu amaçla kullanabilecek en büyük arazi de rant kurbanı oldu.

HER ÇEŞİT MAĞAZA VAR

2012 yılında Varyap'tan satın aldığı 37 bin 830 metrekare arazi üzerinde Water Garden adlı projeyi hayata geçiren Ziylan Grup, imar planlarında “rekreasyon alanı” olarak görünen alana tam 166 bin metrekare inşaat yaptı. 150'den fazla bağımsız bölümün yer aldığı projede, sadece yeme-içme mekanları olması gerekirken gözlük, çiçek, elektrikli ev aletleri, mutfak malzemeleri, çorap, saat, oyuncak ve kozmetik ürünlerini satan mağazalar açıldı.

3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine dayanılarak hazırlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde rekreasyon alanları piknik ve eğlence alanı olarak tarif ediliyor ve şöyle tanımlanıyor: “Kentin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere, kent içinde ve çevresinde günü birlik kullanıma yönelik ve imar planı kararı ile belirlenmiş; eğlence, dinlenme, piknik ihtiyaçlarının karşılanabileceği lokanta, gazino, kahvehane, çay bahçesi, büfe, otopark gibi kullanımlar ile, tenis, yüzme, mini golf, otokros gibi her tür sportif faaliyetlerin yer alabileceği alanlardır. Bu alanda yapılacak yapıların emsali 0,05'i, kat adedi ikiyi, asma katlı yapılarda 9.30 metreyi, asma katsız yapılarda 8.30 metreyi geçemez.”

YÖNETMELİK BAŞKA PLAN BAŞKA

Mevzuatta bunlar yazarken Water Garden projesinin imar planında emsal 0.05 değil, 0.15 olarak hesaplandı ve biri 7 katlı, ikisi 5'er katlı toplam 3 blok inşa edildi. 3332 ada 16 parsele kayıtlı araziye tanınan ayrıcalıklar sayesinde arazinin neredeyse tamamında yapılaşmaya gidildi. Emsale dahil inşaat hakkı yönetmeliğe göre bin 891 metrekare, imar planına göre ise 5 bin 674 metrekare olan projede 166 bin metrekareye ulaşan inşaat alanı plan notları sayesinde sağlandı. İki bodrum kata iskan hakkı tanınması ve emsal hesabında değişikliğe gidilmesiyle projede toplam 48 bin metrekarelik kiralanabilir alan yaratılırken, çocukların oyun alanları ve parklar mağazaların çatısına yerleştirildi.



İsmail Şahin/Sözcü


Geri Dön