29 / 03 / 2024

Ataşehir Yeditepe Üniversitesi'nin binası kaçak araziye mi yapıldı?

Ataşehir Yeditepe Üniversitesi'nin binası kaçak araziye mi yapıldı?

Orman Bakanlığı'nın Beykoz'daki Mahmut Efendi Külliyesi projesini iptal kararının ardından Kur'an Kursu binasının belediye ekipleri tarafından yıkılması, akıllara Kayışdağı'nda kaçak orman arazisi üzerine yapılan Yeditepe Üniversitesi'ni getirdi.



Beykoz Çavuşbaşı’nda, inşaat halindeki Mahmud Efendi Külliyesi’nde bulunan kız Kur’an kursu, aş evi ve kütüphane inşaatları çevik kuvvet korumasında iş makineleri tarafından yıkıldı.Bu kampüs de yıkılacak mı?

 

 Külliye yetkilileri, Orman Bakanlığı’nın arazinin kira sözleşmesini tek taraflı fesh etmesinin ardından kendilerine resmi karar gösterilmeden gerçekleşen yıkımı “hukuksuz” olarak niteledi. Orman Bakanlığı’nın Beykoz’daki Külliye ile ilgili girişimi ve sonrasında gerçekleşen yıkım, İstanbul’un ormanlık arazilerinde yapılmış diğer inşaatları gündeme getirdi.


Orman talan edildi


Tartışmalı inşaatların en önde geleni İstanbul’un eski Belediye Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan’ın İstek Vakfı bünyesinde İstanbul Kayışdağı’nda kaçak ormanlık araziye kurdurduğu üniversite kampüsü. İdari Mahkeme, Yeditepe Üniversitesi inşaatıyla ilgili 17 Ocak 2000’de “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Dönemin Orman Bakanlığı mahkeme kararına itiraz edip yeşil katliamı yapılmadığını savunmuştu. İdari mahkeme ise itirazı reddederek inşaatın orman alanı içerisinde yapıldığını tekrarlamıştı. Tüm bu itirazlara rağmen inşaat tamamlandı. 


MAHKEMEYİ DİNLEMEDİLER


Büyükşehir Belediyesi inşaatın kaçak olduğunu tespit etmesine ve inşaatın yıkımına karar vermesine rağmen kaçak inşaata göz yumuldu ve halen üniversite kampüsü olarak kullanılıyor. Vatandaş şimdi şu sorunun cevabını arıyor: Yasalara ve Büyükşehir’in kararlarına aykırı olarak verilen izinle Kayışdağı Başıbüyük Mahallesi, 181 pafta, 1387 ada, 3 No’lu parsel ile 17873 ada, 4 No’lu parsel üzerine inşa edilen üniversite de tıpkı Kur’an Kursu Külliyesi gibi yıkılacak mı?


Vahdet Gazetesi


Geri Dön