18 / 04 / 2024

Atatürk Havalimanı city airport olarak hizmet verecek!

Atatürk Havalimanı city airport olarak hizmet verecek!

Türkiye'nin dev projelerinin planlar doğrultusunda ilerlediğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Yeni havalimanı devreye alındığında Atatürk 'city airport' olarak hizmet verecek" dedi.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kanal İstanbul Projesi'nin güzergâhını resmen belirlemediklerini ifade ederek, "Herkes fal bakıyor, istihareye yatıyor, 'Kanal buradan geçecek' diye satış yapıyor. Yılın ikinci yarısında sorun çözülür" dedi. Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Yıldırım, şunları söyledi: 


HERKES FAL BAKIYOR: 


Proje için küçük ölçekli bir yasal düzenleme yapılması planlanıyor. Kanal İstanbul Projesi gerçekleştirilecek ama biz projeyle ilgili güzergâhı resmen tanımlamadık. 5 güzergâhta çalışma yapılıyor. Her türlü spekülasyonun önüne geçmek istiyoruz. Yılın ikinci yarısından itibaren her türlü sorun çözülür. 

 4-5 YIL İÇİNDE BİTECEK: 

Projenin yapımı için alternatif finansman teminiyle kendimizin yapması veya kamu-özel ortaklığı üzerinde duruluyor. Önemli olan finansman ve teknik sorunlar yaşamadan işi hızlı bitirmek. 4-5 yılda bitirmeyi planlıyoruz. 2023 hedefleri arasında yer alan bir projenin daha önce bitme ihtimali var. 


ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ: 

Çanakkale 1915 Köprüsü, ayaklar arasındaki açıklığı, bugüne kadar yapılmış dünyadaki en uzun köprü olacak. Sene sonuna doğru şekillenir, ondan sonra yapımı için harekete geçeceğiz. Köprüde raylı sistem çalışmaları sürüyor. 


FİNANSMAN SIKINTISI YOK:

 Projelerde finansman sıkıntısı yaşanacağı kanaatinde değilim. Yeter ki biz, güzel, kapsamlı, çekici projeler üretelim. 


3'ÜNCÜ HAVALİMANI: 

Yeni havalimanını devreye aldığımızda Atatürk Havalimanı'nda tarifeli taşımacılık olmayacak. 'City airport' dedikleri, küçük ve genel ölçekli uçuşlarda, eğitim uçuşlarında, havacılıkla ilgili etkinliklerde kullanılacak. Şehrin akciğeri olacağı bir bölge haline dönüştürülecek ama yoğun havacılık faaliyeti olmayacak. 


HAVALİMANININ SİZE NE ZARARI VAR?


TÜRKİYE ARKADAN TAKİP ETSİN: 

Büyük projeler herkesin dikkatini çektiği için, Gezi olaylarında da hükümetten talepler koymuşlardı. Listenin başında 'Havaalanı inşaatını durdurun' vardı. Niye, size ne zararı var? Tabii, bu maksatlı, bunun arka tarafında azmettirenler var, onların fikri değil. Türkiye bu büyük projeyi gerçekleştirerek bir adım öne çıkmasın, hep arkadan takip etsin. Olay belli yani. 


SİLUETİ ORTAYA ÇIKACAK: 

5-10 gün içerisinde 3'üncü Köprünün silüeti ortaya çıkacak. Tamamen bitmesi mayıs ayında olacak. Ancak bağlantı yolları, kavşak çıkışları ile hepsini beraber açmak istiyoruz. Bağlantı yollarıyla ağustos gibi açılışa hazır hale gelecek.


Sabah


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


İngiltere’nin başkenti Londra’daki havaalanı “City Airport” ağırlıklı olarak Kanadalı emeklilik fonu şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma satıldı.


İngiliz yayın kurumu BBC, İngiltere’nin finans merkezi “Canary Wharf” yakınlarındaki City Airport’un Kanadalı emeklilik fonu şirketlerinin başını çektiği bir konsorsiyuma satılması konusunda nihai anlaşmaya varıldığını duyurdu.


Finans merkezine yakınlığı sebebiyle özellikle uluslararası finans şirketlerinin yöneticileri tarafında tercih edilen havaalanını satın alan konsorsiyumda Alberta Yatırım Yönetim, Ontario Öğretmenleri Emeklilik Planlama Fonu ve Kuveyt Yatırım Otoritesi bulunuyor.


Havaalanının satış bedeli açıklanmazken İngiliz basınında değerinin yaklaşık 2 milyar sterlin seviyesinde olduğu belirtildi.


Milliyet


Geri Dön