29 / 03 / 2024

Atatürk Havalimanı genişletme çalışmalarının ilk etabı tamamlandı!

Atatürk Havalimanı genişletme çalışmalarının ilk etabı tamamlandı!

TAV Havalimanları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile imzaladığı sözleşme kapsamında Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminalini genişletmek için projenin ilk etabı tamamlandı.



TAV Havalimanları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile imzaladığı sözleşme kapsamında Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminalini genişletmek için gerçekleştirdiği projenin ilk etabını tamamlayarak yeni köprüleri hizmete açtı. Terminalde dar gövdeli altı uçağa hizmet verebilen üç yeni köprü hizmete alındı.


AA





Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




TAV Havalimanları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile imzaladığı sözleşme kapsamında Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminalini genişletmek için gerçekleştirdiği projenin ilk etabını tamamlayarak yeni köprüleri hizmete açtı. TAV Havalimanları, Dış Hatlar Terminali genişletme çalışmalarının ilk etabını tamamladı.Terminalde dar gövdeli altı uçağa hizmet verebilen üç yeni köprü hizmete alındı. Dış hatlar terminalinde köprü sayısı 26'dan 32'ye, açık uzak park pozisyonu için gate (kapı) sayısı 16'dan 22'ye yükseldi.

Proje tamamlandığında dış hatlar terminaline eklenen köprü sayısı 8'e çıkacak, terminalin hava tarafı 27 bin, kara tarafı 11 bin metrekare büyüyecek. Açık otoparka ilave olarak 500 araçlık park imkanı sağlanacak.TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin giriş kapısı ve dünyanın en önemli aktarma merkezlerinden biri olan Atatürk Havalimanının geçen yıl 61,3 milyona yolcuya hizmet verdiğini belirtti. Ünlü, yolcu sayısı açısından Avrupa'da üçüncü, dünyada 11. sıraya yükseldiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:"TAV olarak yolcularımıza kusursuz bir seyahat deneyimi sunmak üzere paydaşlarımızla iş birliği halinde yatırımlarımızı sürdürüyoruz. DHMİ yaptığı çalışmalarla apron tarafında uçak park yeri kapasitesini yüzde 42 artırdı.

Türk Hava Yolları, yeni kargo binası yatırımı gerçekleştirdi. Paydaşlarımız yatırımlarına devam ederken TAV olarak bizim de durmamız düşünülemez. Terminal kapasitesini artırmak üzere 92 milyon avro yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Devletten herhangi bir kaynak almadan gerçekleştirdiğimiz bu yatırımı ülkemize karşı sorumluluğumuz ve taahhüdümüz olarak görüyoruz. Yolcu memnuniyetini her şeyin üstünden tutan bir şirket olarak, İstanbul Atatürk Havalimanını işlettiğimiz son güne kadar yatırımlarımıza devam edeceğiz." DHMİ ve TAV Havalimanları arasında 2014-2015'te yapılan 2 kademeli anlaşmayla dış hatlar terminaline sekiz yeni köprü, giden yolcular için 13 bus gate ve gelen yolcular için de iki ayrı giriş kapısı ekleniyor.


Çalışmalar tamamlandığında check-in kontuarı sayısı 34 artarak, 268'e ulaşacak. Otomatik bagaj ayırma sisteminin kapasitesi de saatte 5 bin artırılarak saatte 25 bin bagaja yükselecek. Bagaj sisteminde toplam şut sayısı da 78 artarak, 226'ya ulaşacak. Ayrıca transfer yolcular için saatlik bin 800 bagaj kapasiteli erken bagaj sistemi oluşturuldu. Bunların mevcut bagaj işlem sistemiyle entegre edilmesi ve tuvalet sayılarının artırılması da yürütülen çalışmalar dahilinde bulunuyor.Söz konusu terminal genişletme çalışmalarının Temmuz 2016'da tamamlanması planlanıyor. TAV'ın Atatürk Havalimanı'nı 2021'e kadar işletme hakkı bulunuyor.





Yeni Şafak




Haber Zaman gazetesinde şu şekilde yer aldı;


Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde, yolcuların uçaktan terminale geçişini sağlayan 3 yeni köprü hizmete sunuldu. Köprü sayısı 26'dan 32'ye, açık uzak park pozisyonu için gate sayısı da 16'dan 22'ye yükseldi.


Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde, yolcuların uçaktan terminale geçişini sağlayan 3 yeni köprü daha hizmete sunuldu. Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye'nin küresel markası TAV Havalimanları, İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ni genişletme çalışmalarının ilk etabını tamamladı. Terminalde dar gövdeli altı uçağa hizmet verebilen üç yeni köprü hizmete sunulurken, köprü sayısı 26'dan 32'ye, açık uzak park pozisyonu için gate sayısı da 16'dan 22'ye yükseldi. Proje tamamlandığında ise terminale eklenen köprü sayısı sekize çıkacak. Böylece terminalin hava tarafı 27 bin, kara tarafı 11 bin metrekare büyümüş olacak ve açık otoparka ilave 500 araç park imkanı sağlanacak.


TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü, Türkiye'nin giriş kapısı ve dünyanın en önemli aktarma merkezlerinden Atatürk Havalimanı'nın geçen yıl 61,3 milyona yolcuya hizmet sunduğunu ve yolcu sayısı açısından Avrupa'da üçüncü, dünyada 11. sıraya yükseldiğini söyledi. Yolculara kusursuz seyahat deneyimi sunmak üzere paydaşlarıyla işbirliği halinde yatırım gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Ünlü, “DHMİ, çalışmalarıyla apron tarafında uçak park yeri kapasitesini yüzde 42 artırdı. THY ise yeni kargo binası yatırımı gerçekleştirdi. Paydaşlarımız yatırımlarına devam ederken biz de terminal kapasitesini artırmak üzere 92 milyon Avro yatırım gerçekleştireceğiz.” dedi.


Ünlü, devletten kaynak almadan gerçekleştirdikleri yatırımı, ülkeye karşı sorumluluk ve taahhüt şeklinde gördüklerini ifade ederek, Atatürk Havalimanı'nı işlettikleri son güne kadar yatırımlara devam edeceklerini dile getirdi.


DHMİ ve TAV Havalimanları arasında 2014 ve 2015'te yapılan 2 kademeli anlaşma ile Dış Hatlar Terminali'ne, sekiz yeni köprü, giden yolcular için 13 bus gate ve gelen yolcular için de iki ayrı giriş kapısı ekleniyor. Bagaj sisteminde toplam şut sayısı da 78 artarak 226'ya ulaşacak. Atatürk Havalimanı'ndaki terminal genişletme çalışmalarının Temmuz 2016'da tamamlanması planlanıyor. TAV'ın ise Atatürk Havalimanı'nı 2021'e kadar işletme hakkı bulunuyor.



Zaman


Geri Dön