27 / 04 / 2024

Atatürk Havalimanı ne olacak?

Atatürk Havalimanı ne olacak?

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, 3. havalimanı devreye alınsa da İstanbul’da Atatürk Havalimanı’na da ihtiyaç olacağını dile getirdi, aynen kullanılmaya devam edileceğini söyleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'la çelişti...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ben görevde olduğum sürece burayı yeşil alan yapmayı planlıyoruz” dediği İstanbul’daki Atatürk Havalimanı için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Türkiye’de havacılık sektörü çok hızlı büyüyor. Yılsonu itibarıyla Atatürk Havalimanı’nda 60 milyon yolcuya ulaşılması bekleniyor. 3. havalimanı devreye alınması sonrasında da Atatürk Havalimanı’na ihtiyaç olacak ve aynı şekilde kullanılmaya devam edilecek” dedi.  3. havalimanı inşaatı sahasında incelemelerde bulunan Elvan dünyanın en büyük havalimanını bataklığı ıslah ederek gerçekleştirdiklerini dile getirerek yeni havalimanının 120 bin kişiye iş imkanı sağlayacağını belirtti.


Havalimanının İstanbul’un Karadeniz şeridinde 15 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanda kurulacağını ifade eden Elvan, “150’den fazla havayolu şirketi bu havalimanını imkanından faydalanacaktır. Çevre duyarlılığı açısından da uluslararası sertifikalara sahip olacaktır. Açık ve kapalı otoparklar olacak” dedi.



BATAKLIĞA WICK DRAIN


“750’in üzerinde sahada sondaj yapılmıştır” diyen Elvan, “Sahaya genel olarak baktığımızda 4’te 3’lük bölümün bataklık olduğunu görüyoruz.  Bu havalimanımızın sağlam bir zemine oturması gerekiyor. Bunun için dünyanın en büyük firmalarıyla çalışmalar yapılıyor. Zemini sağlamlaştırmak için dünyada da kullanılan Wick Drain tekniği kullanıyoruz. Biz dünyanın en büyük havalimanını bu bataklığı ıslah ederek gerçekleştiriyoruz. Havacılık sektöründe 3. havalimanımız dünyanın merkezi olacaktır. Havalimanı yapım çalışmaları kapsamında 30 bin işçi çalışıyor olacak. 3 bin üzerinde makine çalışıyor olacak” diye konuştu.


SİYASET YAPMASINLAR


Jeoloji Mühendisleri  Odasının “bataklık” yönünde eleştirisi olduğunun hatırlatılması üzerine Elvan,  “Buranın bataklık olduğunu biz de biliyoruz. Ama bu arkadaşlar dünyada hangi gelişmeyi takip ediyorlar. Bıraksınlar siyaset yapmayı. Yapılan bir açıklamanın bilimsel olması lazım. Bataklık olduğunu biz de biliyoruz. Arkadaşlar yoğun olarak çalışıyorlar testler yaptılar” dedi. Bakan Lütfi Elvan, Orman Genel Müdürlüğünden       alınan geçici izinle sondaj ve etüt çalışmalarının yapıldığını alanın tamamı için iznin alınmasıyla yer tespiti   yapılacağını kaydetti.

 


Wick Drain nedir?


Bakan Elvan, bataklıkta kullanılan  ‘Wick Drain’ sistemini anlatarak, zemin çalışmalarının titizlikle sürdürüldüğünü vurguladı. Zeminin bir anlamda bataklık niteliğinde olduğunu, nem ve suyun ıslah edildiğini belirten Elvan, alanda her 80 santimetrede bir Drain yerleştirildiğini, zemine yönelik çalışmaların devam ettirildiğini kaydetti.


1 kuruş zarar olmayacak


Bakan Elvan, 3. Havalimanı’nda kot değişikliğinin maliyetin düşmesi anlamına gelmediğini belirterek, “Varsayalım ki, konsorsiyumun ifade ettiği 10 milyar Euro’luk rakamın altında 9 milyar Euro’luk bir yatırım gerçekleşti, yine sözleşmemizde yer alıyor ki, aradaki fark devletin lehine, devletin kasasına girecek. 1 kuruşluk bir kamu zararı veya devletin aleyhine bir durum söz konusu olmayacak” dedi. Havalimanı yapımı kapsamında, şu ana kadar konsorsiyum tarafından 300 milyon Euro tutarında iş makinesi satın alındığını, söyleyen Elvan, etüt çalışmalarında bu araçlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.


Sefa Özkaya / Hürriyet




Geri Dön