28 / 03 / 2024

Atatürk Orman çiftliği'nde 7 milyon TL'lik usulsüzlük!

Atatürk Orman çiftliği'nde 7 milyon TL'lik usulsüzlük!

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Atatürk Orman çiftliği'ne yaptığı denetimde Kamu İhale Kanunu'na aykırı 7 milyon TL'ye ulaşan ihalesiz alım tespit etti. çok sayıda tamir, tadilat işleri için ihale açılmadığı belirlendi....



Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) Atatürk Orman çiftliği'yle (AOç) ilgili yaptığı rutin denetlemede, mal ve hizmet alımında anormallik tespit etti, denetleme geniş çaplı incelemeye dönüştü. Denetmenlerine 2010 yılı Aralık ayında AOç'yle ilgili ek bir çalışma talimatı veren YDK, 'AOç Müdürlüğü'nce İhtiyaçların Kısımlara Bölünerek Doğrudan Temin usulüyle Karşılanması ve Bu Usul İçin tanınan Yıllık Parasal Limit Aşılarak Kamu İhale Kanununa Aykırı Alım Yapılmasına İlişkin Düzenlenen Özel İnceleme Raporu' başlıklı çalışmayı tamamladı. Rapora göre Kamu İhale Kanunu'na aykırı 7 milyon TL'ye varan ihalesiz alım yapıldığı ortaya çıktı.

SÜT FABRİKASI İçİN 2 MİLYON
Denetlemede sadece şarap fabrikasında basit onarım kapsamındaki çok sayıda tamir, tadilat işleri için ihale açılmadığı, toplamda yaklaşık 700 bin TL tutarında doğrudan temin yöntemiyle alım yapıldığı tespit edildi. Süt fabrikası için ise bu rakam 2 milyon TL'yi buldu. 2009 yılında doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımların toplamı 6.8 milyon TL'ye ulaştı. Ayrıca şarap fabrikasının müze ve sergi salonuna çevrilmesi için bir yönetim kurulu kararının alınmamış olması denetmenleri şaşırttı.

Sadece çatı için 5 ayrı alım
Rapora göre AOç Müdürlüğü, 2009'da lojmanların onarımı için ihale açılmasını gerektirecek limitleri aşmamak amacıyla sadece çatı tamiri için 5 ayrı alım yaptı. Alımlar açık ihale yapmamak için ardı ardına ve ayrı ayrı gerçekleştirildi. çatı onarımı için 22 Ekim'de 30 bin TL'lik kereste; 10 Kasım'da 31.3 bin TL'lik malzeme; aynı firmadan 17 Kasım'da 27.9 bin TL'lik malzeme ve 17 Kasım 2009'da iki ayrı faturayla 39.2 bin TL'lik malzeme alımı yapılmış.

Kiracılarla sorun var
AOç'nin kiracılarıyla yaşadığı sıkıntıların da dile getirildiği denetleme raporunda 'AOç Müdürlüğü'nün önünü alamadığı sorunların başında kiracıların kiraladığı açık ve kapalı alanları sürekli genişletme eğilimleri ve Müdürlük aleyhine haksız kazanç sağlama girişimleri geliyor' ibaresi yer alıyor.
Sabah/YAHYA BOSTAN


Geri Dön