26 / 04 / 2024

Atatürk Orman Çiftliği'nde kurulacak otopark mecliste konu oldu!

Atatürk Orman Çiftliği'nde kurulacak otopark mecliste konu oldu!

BAĞIMSIZ Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Atatürk Orman Çiftliği arazisinde otopark veya oto pazarı kurulması için yapılacak kiralamaya ilişkin Başbakan Yıldırım'a 5 soru sordu..



Atatürk Orman Çiftliği nde kurulacak otopark mecliste konu oldu!


BAĞIMSIZ  Ankara  Milletvekili Aylin Nazlıaka, Atatürk Orman Çiftliği arazisinde otopark veya oto pazarı kurulması için yapılacak kiralamaya ilişkin soru önergesi hazırladı. Nazlıaka sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Nazlıaka önergesinde "Atatürk Orman Çiftliği 1925 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulmuştur. Anadolu bozkırında yeşeren bu alan, Cumhuriyetle birlikte yaşanan gelişimin ve değişimin önemli sembollerinden biridir.


Cumhuriyet döneminde kalkınmanın oturtulduğu en önemli iki temel alan tarım ve sanayidir. Sanayiye yönelik olarak Eti Maden İşletmeleri, Sümerbank, Şeker Fabrikaları, vb nice tesis açılmıştır. Tarımda ise Atatürk Orman Çiftliği kurulmuş ve önemli adımlar atılmıştır. Atatürk Orman Çiftliği’nin kurulmasıyla tarımda geleneksel yöntemler yerine verimliliği arttıracak modern üretime geçilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca tarımsal sanayiyle ilgili uygulamalar hayata geçirilmiştir. Büyük bir savaştan çıkmış halkın, beslenme ihtiyacı için kimseye muhtaç olmaması planlanmıştır. Atatürk Orman Çiftliği sadece araziden, ağaçlardan, yapılardan, makinalardan ibaret değildir. Bir felsefenin, büyük bir kalkınma ve gelişme politikasının sembolüdür." diyerek Atatürk Orman Çiftliği'nin önemine değindi.


"Atatürk Orman Çiftliği, Marmara Köşkü ve diğer sosyal ve kültürel donatıları ile AnkaralIlara uzun yıllar hizmet vermiştir. Gelişmekte olan ülkelerin örnek aldığı bir kuruluş olmuştur. Bir zamanlar Ankara denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biridir, AnkaralIların gurur kaynağıdır.


Atatürk, üzerine titrediği, çalışmaları bizzat yerinde incelediği bu çiftliği 1937 yılındaki vasiyet mektubuyla Türkiye Cumhuriyeti’ne emanet etmiştir. 1925’te 20 bin dekarlık çorak ve bataklık bir arazinin ıslah edilmesi sonrası Atatürk’ün emriyle kurulan “Gazi Çiftliği” daha sonra 52 bin dekarlık bir alana ulaşmıştır. Ancak çıkarılan 8 ayrı yasa ile kiralama, kamulaştırma ve devir yoluyla elden çıkarılan 18 bin 770 dekar arazi sonucunda Atatürk Orman Çiftliği’nin mevcut arazisi 33 bin dekara düşmüştür. 2008’de 258 bin metrekare arazi 49 yıl süreyle “bedelsiz olarak” Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmiştir. 750 bin metrekarelik Cumhurbaşkanlığı Sarayı da Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerine inşa edilmiştir.

Büyük Önder Atatürk tarafından “Halkın kullanması, yeşil alanın korunması ve tarım yapılması” vasiyetiyle Hazine’ye devredilen Atatürk Orman Çiftliği’ne şimdi yeni bir darbe vurulmaktadır. Yeni alınan bir kararla çiftlik arazisi üzerine oto pazarı kurulmaktadır." şeklinde açıklamalarda bulunan Nazlıaka "Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü resmi web sayfasında “Mülkiyeti Müdürlüğümüze ait Ankara ili, Yenimahalle ilçesi, Ergazi Mahallesi 42129 Ada 4 Parselde atıl durumda bulunan 25.303 m2 boş alanın araç park alanı, açık oto pazarı veya otopark olarak kiralanması işi, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü’nün satım ve kiraya verme işlerine dair yönetmeliğin 41. maddesine göre açık artırma usulü ile yapılacaktır” ilanı yer'almaktadır.


Dünyanın hemen hemen her ülkesinde bu tür alanlar özenle korunur, aslına uygun olarak gelecek kuşaklara aktarılır. Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan New York Central Park bunun örneklerinden biridir. Yıllık ortalama 25 milyon ziyaretçisiyle Central Park, Birleşik Amerika'da en çok ziyaret edilen kent parkıdır. Oysaki New York, dünyada toprağın en pahalı olduğu kentlerden biridir. Central Park 3 bin 382 dönüm büyüklüğünde bir kent bir parktır. Bu kadar değerli bir alan kent sakinleri için ayrılmıştır. Bu yerler kentlerin moral değerleridir. O kenti hem yaşanır hem de daha değerli kılar. Atatürk Orman Çiftliği’nin bu şekilde korunmaması tümüyle bir zihniyet ve yönetim sorunudur. Bu tür alanların korunması, o ülkenin tarihine ve geçmişine gösterdiği saygının ve minnetin ifadesidir, geleceğe olan borcudur." diyerek bu bağlamda 5 soru sordu.


Nazlıaka'nın soruları

1- Söz konusu kiralama işlemi ülkemizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetine aykırı değil midir?


2- Böylesine tarihi bir alan ve değeri emsalsiz bir miras neden korunamamıştır? AnkaralIlar böyle bir alana layık değil midir?


3- Söz konusu ihalenin amacı ve kanuni dayanağı nedir? Ankara’da oto pazar kurulacak başka yer bulunamamış mıdır?


4- Bu kiralama işlemi ve daha önce Atatürk Orman Çiftliği üzerinde gerçekleşen hukuk dışı tasarruflar, bu ülkenin geçmişine, tarihine, kurucularına karşı bir hakaret değil midir? Bu durum dikkate alınarak bu ihale iptal edilecek midir?


5- Hükümetiniz döneminde Atatürk dönemi yapıların, eserlerin birer birer yıkıldığına tanık olduk. Hükümetinizin Atatürk dönemi eserlerine karşı bu tavrının gerekçesi nedir? Eserler yıkılarak düşünceler, idealler ve sevgi yok edilebilir mi?






Geri Dön