20 / 04 / 2024

Atatürk Orman Çiftliği'ne ne olacak?

Atatürk Orman Çiftliği'ne ne olacak?

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki birinci derece doğal sit alanı olan Devlet Mezarlığı’nın ve bira fabrikasının yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya kaldığını açıkladı.



Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki birinci derece doğal sit alanı olan Devlet Mezarlığı’nın ve bira fabrikasının yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya kaldığını açıkladı. Konuya ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Başkan Tezcan Karakuş Candan, “Yoktan var edilen bir ülkede vardan yok edilen bir sürece evriliyoruz. Yoktan var edilmiş bataklıktan bir vahaya dönüştürülmüş bir değer yok ediliyor. 


Ülkenin geleceği açısından da öyle Cumhuriyet’in bize sağladığı özgürlük ve demokrasi ortamı tahrip ediliyor. Hukuk kalmadı. Bir ülkenin yok edilmesi ile bir değerin yok edilmesinin alt ve üst ölçekte mekânsal karşılığını yaşıyoruz. AOÇ’nin ve ülkenin özgürleştiği çocuklarımızla sokaklarda rahat rahat dolaşacağız. Biz her koşulda mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü biz haklıyız “ diye konuştu.


Kaçak Saray inşa edilirken Devlet Mezarlığı’na ilişkin baskı olacağını gündeme getirdiklerini de anımsatan Candan, “Birinci derece tarihi ve doğal SİT alanın içinde askeri alanda yüzde 0.05 yapılaşma öngörüyor. Devlet mezarlığının alanında toplam inşaat alanına baktığınızda 10 bin metrekarelik bir inşaat alanı öngörülüyor. Bu kabul edilemez bir durum, burası bir askeri birlik ve askerin konuşlanacağı yer de değil. Anıtkabir sürecinden yaşadığımız gibi mekân adabından uzak bir şekilde. Hareket alarm iskan tesisi, yatakhane, sosyal tesis, kantin, gazino gibi yapıları inşa etmek istiyorlar" şeklinde konuştu.


Karanlık bir süreç söz konusu

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Namık Kemal Kaya ise şöyle konuştu: “Devlet Mezarlığı’nın etrafını yapılaşmaya açmak, ‘güvenlikli yapılaşma olarak tanımlamak’ önümüzdeki süreçte buranın başka bir yere taşınma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor. Bunu sorgulamak gerekiyor. Bu bölgenin Kaçak sarayın inşaatından itibaren tehdit altında olduğunu daha önce de söylemiştik.”


Birgün


Geri Dön