19 / 04 / 2024

Atatürk'ün kiraladığı ilk ev müze oluyor!

Atatürk'ün kiraladığı ilk ev müze oluyor!

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Akaretler'de bir dönem annesiyle birlikte yaşadığı, üç katlı 540 metrekarelik ev, kapılarını müze olarak açıyor



Akaretler'de Mustafa Kemal Atatürk'ün annesiyle birlikte bir süre kaldığı ev, Mustafa Kemal Müzesi olarak açılıyor. İstanbul Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Akaretler Yokuşu Sıraevleri'ndeki Mustafa Kemal Atatürk'ün 1912-1919 yılları arasında sık sık kaldığı, annesi Zübeyde Hanım, kızkardeşi Makbule Atadan ile manevi oğlu Abdurrahim Tunçak'ın kiracı olarak oturdukları üç katlı, 540 metrekare kullanım alanına sahip evi müzeye dönüştürüyoruz. Son rötuşları da bitmek üzere. Vatandaşların ziyaretine açılacak müzede, Atatürk'e ait eşyaların yanı sıra dönemin tarihi eserleri de sergilenecek. Müzede ayrıca çeşitli video gösterileri, belgeseller ve filmlerle Balkan Savaşları, göç ve Milli Mücadele temaları anlatılacak.”

Beşiktaş'ta bulunan Sultan Abdülhamid Han-ı Sani Hazretleri Vakfı'na ait Akaretler Sıraevleri, Sultan Abdülaziz döneminde Dolmabahçe Sarayı çalışanları için lojman olarak yaptırıldı.

AÇILIŞI ERDOĞAN YAPACAK

Yapıldığı günden bu yana bazı sanatçı ve kurumlar tarafından kiralanan sıra evlerin 133 konutundan biri olan günümüzde 36 numaralı ev, Atatürk'ün İstanbul'da kiraladığı ilk ev olma özelliğini taşıyor. Bu evde, dil bilimci Ferdinand Saussure ile tanışan Atatürk, daha sonra hayata geçireceği bugün kurumsal yapısı değişen Dil ve Tarih Kurumu'nun temelini burada attı. İstanbul Vakıflar bölge müdürlüğü tarafından tüm hazırlıkları tamamlanan Mustafa Kemal Müzesi'nin açılışının Temmuz ayı içerisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılması planlanıyor.
Star


Geri Dön