19 / 04 / 2024

Atatürk'ün Selanik'teki evinde ziyaretçi rekoru kırıldı!

Atatürk'ün Selanik'teki evinde ziyaretçi rekoru kırıldı!

Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, Selanik'teki Atatürk Evi'ne gelen ziyaretçi sayısının her geçen gün arttığını belirterek "Ziyaretçi sayısı 2011 yılında 20 binlerdeyken şimdi 100 bine yaklaştı. " dedi..



Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, Selanik'teki Atatürk Evi'ne gelen ziyaretçi sayısının her geçen gün arttığını belirterek "Ziyaretçi sayısı 2011 yılında 20 binlerdeyken şimdi 100 bine yaklaştı. Sayının yıl sonunda 100 bin olmasını bekliyoruz. Bu hakikaten büyük bir rekor" dedi.


Biltekin, Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğunda Atatürk Evi'nin restorasyon çalışmalarıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.


Evin restorasyon sürecinin 2006'da başladığını anımsatan Biltekin, Yunan makamlarından restorasyon izni almanın 5 yıl sürdüğünü söyledi. Biltekin, Yunanistan'ın Atatürk Evi'nin "Modern Milli Bina" ilan ettiğini ve bu tür yapılarda binanın rengini dahi Yunan makamlarının seçtiğini kaydetti.


Ana restorasyonun 2011 yılında başladığına dikkati çeken Biltekin, bu çalışmanın 16 Ağustos 2013'te tamamlandığını belirtti. İlk restorasyonun tamamlanmasıyla binanın Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından açıldığını hatırlatan Biltekin, "Açılıştan sonra yaklaşık 120 bin kişi binayı gezdi. Açılıştan sonra da binada eksik noktalar vardı. Bunları tamamlamak da zaman alacaktı. Söz gelimi Atamızın annesi Zübeyde Hanım'ın silikon heykeli gibi. Bunların yapımı zaman alıyor. İkinci olarak da Atamızın kullandığı eşyalar, heykeller sergilenmeye başladı" diye konuştu.


Atatürk Evi'ndeki eksiklerin tamamlanması için ikinci bir restorasyon çalışması başlattıklarını ifade eden Biltekin, bu çalışmaların da yeni tamamlandığını ve Başkonsolosluk binası ile Atatürk Evi'nin uyumlu hale getirildiğini belirtti.

"YUNANLILARIN İLGİSİ ÇOK AZ"



Binaya olan ilginin her geçen gün arttığına işaret eden Biltekin, "Ama Yunanlılar tarafından ilgi çok az. Ev ışıklandırıldıktan sonra çok kişi 'Burası ne diye' sordu. Işıklandırıldıktan sonra ev daha çok dikkat çekmeye başladı fakat ziyaretçilerin yüzde 1'i Yunan. Okullardan ilginin artmakta olduğunu görüyoruz" dedi.


Yunanlılardan ilgi az olsa da Selanik'e gelen yabancı turistlerin eve yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Biltekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Turistler de geldiği için üç dilde sunum hazırladık. Yunanca, Türkçe ve İngilizce. Değerli sanatçımız Selçuk Yöntem Türkçe seslendirmeyi yaptı, Defne Samyeli İngilizce ve Yunanistan'dan da meşhur bir sanatçı Yunanca seslendirmeleri yaptı. Ziyaretçi sayısı 2011 yılında 20 binlerdeyken şimdi 100 bine yaklaştı. Sayının yıl sonunda 100 bin olmasını bekliyoruz. Bu hakikaten büyük bir rekor. Bunun nedeni de Yunan makamlarının vizelerde sağladıkları kolaylaştırıcı yaklaşım. Adalara giden Türk vatandaşı sayısı da 1 milyonu buldu. Yunanistan vize işlemlerini kolaylaştırınca buralara olan ilgi de arttı."


"KURBAN BAYRAMI TATİLİNDE 6 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ"



Kurban Bayramı tatilinde 6 bin kişinin Atatürk Evi'ni ziyaret ettiğini söyleyen Biltekin, şunları kaydetti:


"Atatürk Evi'nin korunması bakımından da bizim üstümüze büyük bir sorumluluk yüklüyor elbette bu rakamlar. Sonuç itibarıyla küçük ahşap bir ev. On binlerce insan tarafından gezilmesi için inşa edilmemiş. Açılıştan sonra biz üç defa daha restore ettik. Evin içini boyadık. Çeşitli duvar işleri oldu. Artık Atatürk Evi bu rekor ziyaretçi sayısıyla sürekli bakım gerektiren bir konum haline geldi."


AA


Geri Dön