25 / 04 / 2024

Atıl gayrimenkuller krediye dönüşüyor!

Atıl gayrimenkuller krediye dönüşüyor!

İşletmeler vergi avantajları nedeniyle atıl gayrimenkullerini paraya çeviriyor. Leasingde gayrimenkul işlemlerinin payı ikiye katlandı. Atıl gayrimenkuller krediye dönüşüyor...Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger durumu değerlendirdi.



Finansal Kurumlar Birliği çatısı altında toplanan banka dışı finans kuruluşları leasing, faktoring ve finansman şirketleri bu yıl reel ekonomiye 72 milyar liralık kaynak aktarmayı planlarken, özellikle leasing sektöründe sat-geri kirala yöntemi ile atıl gayrimenkullerin krediye çevrilmesi ön plana çıktı. İlk 6 ayı değerlendirmek amacıyla İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger, finansal kiralamada 8 milyarlık işlem hacminin yüzde 23'ünün gayrimenkul işlemlerinin aldığını vurgularken, inşaat ve iş makinaları yüzde 22'lik payla ikinci sırada yer aldı. 


KREDİDEN AVANTAJLI


Geçen yıla göre gayrimenkul leasing işlem hacminin ikiye katlandığını belirten Özger, bunun nedenlerine ilişkin, "Şirketler aktifinde duran bir gayrimenkulu bize devrederek karşılığında finansman temin ediyor. Taksitle borcunu ödediğinde malını kendisine veriyoruz. Krediye göre daha avantajlı. Vergisel avantajları var. Standart tapu harcından muaf. KDV'den muaf tutuldu. Banka kredisi alıp ipotekle uğraşmak yerine işletmeler bu yolu tercih ediyor. Atıl bir gayrimenkulu sisteme alıp sat-geri kirala ile paraya çevirip çarkı döndürüyoruz" dedi. 


Net kâr yüzde 16 yükseldi


ÖZGER'E göre, bankacılık dışı finans sektörünün ilk yarı itibariyla aktif toplamı yüzde 23.7 artarken, net kârı da yüzde 16 arttı. 


Akşam


Geri Dön