29 / 03 / 2024

Atilla Aytaç'tan Yassıada açıklaması!

Atilla Aytaç'tan Yassıada açıklaması!

Uçaktan çekilen fotoğrafla ortaya çıkan talan sonrası, adanın devredildiği TOBB’un topu attığı Turizm Bakanlığı soruları cevapsız bıraktı. Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, hukuki sürecin devam ettiği belirtti.



1. derece doğal ve tarihi sit, III. derece arkeolojik sit alanı olan Yassıada’da otel ve kongre merkezi inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Talanın boyutlarının uçaktan çekilen bir fotoğrafla ortaya çıkmasının ardından Yassıada’nın devredildiği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği topu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na attı. Bakanlık ise sorularımızı yanıtsız bıraktı. Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç tarihi eserlere zarar verildiğini belirterek, “Şikâyet ettik. Mevzuata uygun dediler. Mevzuata uygun ama hukuka uygun değil” dedi. 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit, III. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak belirlenen Yassıada’da otel ve kongre merkezi uğruna süren katliamı geçen yaz aylarında kamuoyuna duyurmuştuk. Siyasetçiler, aktivistler, arkeologlar ve mimarlar Yassıada’da yaşanan tahribatı yerinde gözlemlemiş, Yassıada’da bir tarihin katledildiğinin altını çizmişti. CHP İBB Meclis üyeleri, Adalar Savunması aktivistleri, CHP’li ve HDP’li milletvekillerinden oluşan heyet inşaatın durması için çağrıda bulunmuştu. İnşaat tüm hızıyla sürdü ve 6 ay sonra talanın boyutları bir fotoğrafla ortaya çıktı. Uçaktan çekilen fotoğrafta adadaki ağaçların kesildiği, dolgu yapılarak ek inşaat alanları oluşturulduğu ve bazı tepelerin tıraşlandığı gözlendi.


Ada artık yamyassı


Cumhuriyet Gazetesi'ne konuşan Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, hukuki sürecin devam ettiği belirterek “Tarihi eserlerin korunmadığı gerekçesiyle Koruma Kurulu’na Müze Müdürlüğü’ne şikâyet ettik. Mevzuata uygun yanıtı aldık. Kötü bir örnek. Kanuna uygun fakat hukuki değil. Yürütmeyi durdurma kararı almıştık. Onu kaldırdılar. İtiraz ettik, hukuki süreç sürüyor” dedi.



Atilla Aytaç tan Yassıada açıklaması!


‘Bir tarih kayıp’


CHP’li Adalar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Avedis Kevork Hilkat da Kınalıada’da yıllardır yaşadığını belirterek şöyle konuştu:


'Makilik alandı. 50 yıllık ağaçlar vardı. Onlar da kesildi. Kaktüs ve bitkiler vardı. Onlar da gitmiş. Burada eski eserler, zindanlar var. Hepsi zarar gördü. Tarihi eserler kayboldu. Arkeolojik çalışma yapılmadı. Doğa ve tarihi eserler korunmadı. Ben yaşadığım bu bölgeyi çok seviyorum. Bizden sonraki nesillere de bırakmak istiyorum.”


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Danışmanı Murat Oray, “Biz sadece projenin uygulayıcısıyız. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşün, bizim açıklama yapma yetkimiz yok” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ise sorularımızı yanıtsız bıraktı.


İşte Yassıada'nın imara açıldıktan sonraki hali!


‘Birkaç ağaç...’


MESA Mesken Sanayii A.Ş. tarafından yapılan yazılı açıklama ise şu ifadelere yer verildi: “Basında yayımlanan hava fotoğraflarında mevsimsel değişikliklerle (kış / bahar) birlikte farkı oluşturan ve yeşil alan olarak görünen bölümler, otsu bitkiler ve makilik alanları kapsamaktadır. Proje kapsamında sadece birkaç ağacın yeri değiştirilmiştir. Buna karşın proje kapsamında Yassıada’daki mevcut ağaç dokusuna, 120 adet yetişkin ağaç eklenecektir.”


Mesa'dan Yassıada açıklaması!


Hazal OCAK/Cumhuriyet





Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Yassıada''yı Demokrasi ve Özgürlük Adası’na dönüştüren turizm ve Kongre Merkezi Projesi’nde tartışma bitmiyor. Bir süre önce ‘kültürel ve tarihi yapı tahrip ediliyor’ tartışmasıyla gündeme gelen Yassıada’da bu kez iki farklı dönemde çekilen resimler tartışma yarattı. Fotoğraflardan biri inşaatın henüz başlamadığı bahar aylarında çekilirken ikinci fotoğrafta ise inşaat aşamasındaki Yassıada görüntülendi. Görüntülerin sosyal medyada yoğun bir şekilde paylaşılması üzerine bir açıklama yapan Mesa Mesken yöneticileri “Basında yayınlanan hava fotoğraflarında mevsimsel değişikliklerle (kış/bahar) birlikte farkı oluşturan ve yeşil alan olarak görünen bölümler, otsu bitkiler ve makilik alanları kapsamaktadır. Proje kapsamında sadece birkaç ağacın yeri değiştirilmiştir” denildi. 


Mesa: 120 ağaç dikilecek 


Açıklamada “Buna karşın proje kapsamında Yassıada’daki mevcut ağaç dokusuna, 120 adet yetişkin ağaç eklenecektir. Yapımını üstlendiğimiz proje tamamlandığında, ekli görsellerde de görüleceği gibi Yassıada’daki doğal doku, başta ağaçlar olmak üzere 3 katına çıkacaktır” ifadelerine yer verildi. Görüşlerine başvurduğumuz Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç ise projede faaliyet izinlerinin ilçe belediyesi dışarıda tutularak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verildiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Hava fotoğrafında yeşil alan da yok edilmiş görünüyor. Ne yazık ki, Yassıada adalar içinde Heybeliada Mahallesi’nin bir bölümü olmasına rağmen bizim yetkimiz dışına çıkarılmış durumda. Çünkü orada tüm faaliyet izni Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verildi. Bize ait alanda ne yapıldığını bilmiyoruz çünkü projeler bize verilmedi.” Yassıada projesi Temmuz ayında da gündeme gelmiş, GTİ yönetimi, doğal yapıyı tahrip etmediklerini aksine tüm tarihi yapıları koruduklarını ifade etmişti.


‘Sadece doğa tahrip edilmiyor’


Atilla Aytaç (Adalar Belediye Başkanı): “2013’te torba kanunla, ‘Yassıada kısıtlayıcı hükümlerden muaftır’ denilerek yasa hükmü çıktı. Biz itiraz ettik. İmar planlarının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için dava açtık ama sonuç alamadık. Planlar yürürlükte olduğu için Yassıada’da inşatlar sürüyor. Yassıada projesinde çalışmaların İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve İstanbul Arkeoloji Müdürlüğü’nün gözetiminde yürütülmesi gerekiyordu ama torba kanunla bu zorunluluk ortadan kalktı. Arkeolojik alanlar tahrip edilmiş durumda.“


PROJEDE NELER VAR?


27 Mayıs darbesi sonrası 17 Eylül 1961’de İmralı’da idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın mahkum edildiği mahkemelerin kurulduğu Yassıada’da gerçekleştirilecek proje tarihi sorumluluk da yükleniyor. 103 bin 700 metrekare alan üzerine kurulacak proje için 200 milyon Euro’ya harcanacak. 30 yıl boyunca TOBB tarafından işletilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilecek. Proje kapsamında 4 yıldızlı otel ve yat limanı da bulunuyor.



Emre KULCANAY/Yeni Yüzyıl


Geri Dön