20 / 04 / 2024

Atilla Dorsay'ın Tarabya'ya marina iddiasına yanıt İBB'den geldi!

Atilla Dorsay'ın Tarabya'ya marina iddiasına yanıt İBB'den geldi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sabah Gazetesi Yazarı Atilla Dorsay'ın 15 Eylül'deki ‘İstanbul’dan geriye ne kalacak?’ başlıklı yazısına yanıt verdi...




İBB'nin yaptığı o açıklama: 


Sayın Atilla Dorsay

SABAH Gazetesi Yazarı


Sayın Dorsay,

15 Eylül 2012 tarihli, ‘İstanbul’dan geriye ne kalacak?’ başlıklı yazınızda yeralan, İstinye ve Tarabya Marinaları ile ilgili olarak aşağıdaki hususları sizinle paylaşmak istiyoruz.


Yazınızda; ‘Tarabya Koyu beton koridorlarla dolduruluyor. Çünkü marina olacakmış. Boğaziçi'nin iki güzel koyu gözden çıkarılıyor: Tarabya ve de İstinye. Bu koylar, doğanın kente ve bizlere özel bir armağanı. Oraları da betona açmak hangi korumacılık ve şehircilik ilkesiyle bağdaşıyor? En azından birisi olduğu gibi korunamaz mıydı? Sevgili mimar başkan Kadir Topbaş lutfedip söyler mi?’ ifadelerinizle ilgili olarak;



·      Öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak biz de aynı endişeleri taşıdığımız için, bu iki eşsiz Marina’da teknelerin düzensiz parklanmasına modern, çevreci ve estetik bir çözüm üretmek amacıyla Teknepark kurulumuna gittik.


·      Bu konuda ilk elde ifade edeceğimiz husus, kıyıda daha önce var olan beton kütlenin kaldırılarak yerine çevre dostu, portatif, istenildiğinde taşınabilen ve kıyıdan uzak, yüzer iskelelerin kurulumudur.


·      Tekneparklar kıyıdan belli bir uzaklıkta yapılarak, sahiller İstanbulluların kullanımına açılırken, atıkların tekneler ve kıyı arasında hapsolmasının da önüne geçilerek, deniz ve kıyı kirliliğine son veriliyor. Yani yüzer iskelelerin sahilden uzak olması ile kıyıya bağlı teknelerden kaynaklanan deniz kirliliği engelleniyor.


·      Tekneparkların kurumundan önce bağlama halatları sahildeki babalara gelişigüzel bağlanarak vatandaşın geçişi ve bu yaya yolunu kullanması engelleniyordu. Yeni uygulama ile görüntü kirliliği ortadan kaldırılırken, sahil yolu vatandaşın kullanımına açıldı.


·      Çevre dostu teknolojilerin kullanıldığı Teknepark sistemi içinde: elektrik ve su hizmeti, Dalgıçlık Hizmeti ve Teknik Servis Hizmetleri yanı sıra Sintine ve Evsel Atık Alım Hizmetleri gibi Marina Hizmetleri de ücreti mukabilinde verilerek Boğazın doğal dokusu korunacak, denizsuyu temizliği sağlanacak.


·      Atıkların toplanması ve uygun noktalara nakli,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ve İSTAÇ A.Ş. tarafından mobil olarak verilecektir.


·      388 deniz taşıtı kapasiteli İstinye ve Tarabaya koylarında balıkçılar için yüzde 10 ücretsiz alan ayrıldı.


 Sayın Dorsay, Teknepark kurulumundan önceki ve sonraki kıyı görsellerini de bilgilerinize sunarken, çalışmalarınızda kolaylıklar diliyoruz. 


Saygılarımızla.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi

BASIN DANIŞMANLIĞI


Geri Dön