19 / 04 / 2024

ATO borcunu ödemeyen 28 bin üyesine icra takibi başlattı!

ATO borcunu ödemeyen 28 bin üyesine icra takibi başlattı!

Ankara Ticaret Odası (ATO), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın genelge ve yazıları uyarınca zaman aşımına uğrayacak olan ve aidatlarını ödemeyerek askıya alınan yaklaşık 28 bin üyesine icra takibi başlattı.



Ankara Ticaret Odası (ATO) 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu, ilgili yönetmelikler ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın genelge ve yazıları uyarınca zaman aşımına uğrayacak olan ve aidatlarını ödemeyerek askıya alınan yaklaşık 28 bin üyesine icra takibi başlattı. ATO Başkanı Salih Bezci, “Bu husus bizim takdirimizde değildir. Yasal mevzuat zorunlu kıldığı için prosedür işletilmiş ve aidat borcu olan üyelere mecburen icra takibi başlatılmıştır. Bizde bu durumdan mutlu değiliz.”dedi.


Ankara Ticaret Odası, 2010 yılından bu yana odaya aidat borcu bulunan ve bu borcundan dolayı üyeliği askıya alınan ve daha önce üç kez tebligat yoluyla uyarılan ve oda web sayfasında ve gazete ilanlarına rağmen borcunu ödemeyen yaklaşık 28 bin üyeye icra takibi başlattı. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, 5174 sayılı Kanunun 24 ve 25. maddelerinin oda aidatlarını içerdiğini ve bu aidatların her yıl bütçede belirlenerek üyelere bildirildiğini kaydetti. 


Bezci, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Bütçe Muhasebe Yönetmeliğinin 9. maddesi kayıt ücreti, yıllık ve munzam aidatlar ile bunlara ait kesinleşen gecikme zamlarına ilişkin yönetim kurulunca verilen kararların ilan hükmünde olduğu ve icra dairelerince yerine getirileceği hükmünü içermektedir.” dedi. 


İlgili mevzuatın, tahsil edilemeyen aidat borçlarından yönetim kurulunu sorumlu tuttuğunu anlatan Bezci, “Yönetim Kurulu toplantımızda konuyu uzun uzun tartıştık. Oda olarak üyelerimize bırakın icra takibi göndermeyi herhangi bir yük bindirmek istemedik, istemeyiz de. Fakat aidat borçları kamu alacağıdır. Kamu alacağının tahsilinden de yönetim kurulu şahsen ve müteselsilen sorumludur. Yani kamu alacağı zamanaşımına uğradığında ve tahsil edilemediğinde yönetim kurulumuzsorumlu tutuluyor. Bu kararı alırken çok zorlandık. Ancak hukukçularımızın uyarıları bizi bu kararı almak zorunda bıraktı.” dedi. 


-BORÇ İCRA MASRAFINDAN KÜÇÜK OLSA DA İCRA MECBURİYET


Bezci, üyelerin aidat borçlarının çok küçük bir rakam bile olsa icra gönderilmesinin yasal mecburiyet olduğuna dikkat çekerek, “Üyelerimiz bize -borcumuz icra masrafından daha küçük neden icra gönderdiniz- diye tepki gösteriyor. Borç icra masrafından küçük olsa bile bu bir yasal mecburiyet. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nıngenelge ve yazıları ile ödenmemiş borçlardan dolayı oda yönetim kurullarının sorumlu olduğunu bildirilmiştir. Biz sadece kanunun bize verdiği sorumluluklar çerçevesinde görevimizi yapıyoruz” diye konuştu. 



Geri Dön