25 / 04 / 2024

ATP, Antalya'ya botanik park inşa edecek!

ATP, Antalya'ya botanik park inşa edecek!

Antalya Ticaret Borsası (ATP) Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük botanik parkını Antalya'ya kazandırmaya hazırlanıyor



Vakıflar Bölge Müdürlüğünden 20 yıllığına kiraladığı 2 bin 630 dönümlük Vakıf Zeytinliği'ni kente kazandırmak için belediyeler, sivil toplum ve meslek örgütleri, üniversitenin de içerisinde bulunduğu 20 sivil toplum kuruluşu ile şirket kurma çalışması başlatan ATB, şirket ortaklarının da görüşünü alarak bölgede 15 milyon dolarlık yatırımla 'Zeytin Park' projesini hayata geçirmek istiyor. 23 bin ağaca sahip olmasına rağmen yıllardır atıl durumda bekleyen, Antalya kent merkezindeki en büyük yeşil alan konumundaki Vakıf Zeytinliği'ne ATB tarafından aylık 43 bin 500 TL kira ödeniyor.

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Vakıf Zeytinliği'ni işletmek üzere kurulacak şirketin Türkiye'ye model olacağım belirterek, "Borsa olarak Vakıf Zeytinliği'ni 20 yıllığına kiraladıkBu alana ayda 43 bin 500 TL kira ödüyoruz. İstesek bu alam başkasına devredebiliriz ya da borsa için bir şeyler yaparız. Ancak, Antalya'nın akciğeri olan bu yeşil dokuyu Antalya'ya kazandırmak için belediyeler, sivil toplum ve meslek örgütleri ile birlikte Türkiye'ye örnek olabilecek bir şirket kurmak için çalışma başlattık" dedi.

ATB'nin Vakıf Zeytinliği ihalesini almak için büyük çaba sarf ettiğini anlatan Ali Çandır, 'Vakıfların, zeytinliği kiralayacağına dair çıkan ihale ilanını gördüm. Şahıs olarak katılmak için başvuru formunu incelerken yanımdaki arkadaşıma, "ben ticaret borsası başkanıyım. Burayı şahıs olarak almam yanlış anlaşılmalara yol açabilir' dedim ve o bu projeyi meclise sundum. Projeyi oy birliğiyle meclis onayladı ve ATB olarak Vakıf zeytinliği ihalesine katıldık. Vakıf Zeytinliği'nin sözleşmesi gereği ATB bu alanı istediği kişiye devrederek kar marjı güdebilirdi. Fakat ATB zeytinliğin değerlendirilmesi konusunda tek basma karar vermeyecek. Antalya'nın tüm aktörleriyle bir araya gelerek, uygulanabilir ve kente yakışan bir proje hayata geçireceğiz. Bu proje tamamen sosyal sorumluk projesidir" diye konuştu. Vakıf zeytinliğinin yıllardır bakımsızkaldığı için 40-50 ton zeytin rekoltesine sahip olduğunu belirten Çandır, "Zeytinlik halkın giremediği, harabe olmuş bir alandı. Amacımız buranın geleceği ile kaygı duyan kurumlarla ortak bir proje uygulamaktı. O yüzden çok ortaklı şirket kurmak için çalışmalar başladık. Oranın dokusunu bozmadan yeşil ve canlı bir alan oluşturarak halkın ziyaret etmesini sağlayacağız. Burada zeytin ağacı sayısını çoğaltarak, iyi bir rehabilitasyon yaparak zeytin rekoltesini de artıracağız" dedi.

Zeytin Park Projesinin planlama önceliklerinden bahseden Çandır, "Zeytin-park, bölgenin tarımsal ürün bahçeleri ve meyve bahçeleri koleksiyonunu ziyaretçilerin huzuruna sunarak geçmişten gelen bu geleneğe sahip çıkacak. Şehrin, tarihsel, kültürel, sanatsal, ekolojik tüm değerlerini çeşitli rekreaktif etkinlikler eşli-ğinde ziyaretçilerinin huzuruna sunarak turizme de katkı sağlayacak. Çağdaş şehircilik ölçeğine uygun açık yeşil alan planlaması ve ekolojik doğası ile kente armağan edilecek. Mevcutlar korunarak ağaç sayısı artırılacak. Alanın yeşil dokusu bozulmadan, tüm yeni obje ve donanlar SİT alanı özelliğini bozmayacak şekilde tasarlanacak. Orasını kentle barışık bir hale getireceğiz. Zeytin Park her anlamıyla yaşayan bir park olacak" diye kc nuştu. Zeytin Parkta 'TOBB Kentsel Değerler ve Ürünler sergi alanının da buk nacağını anlatan Çandır, "Ülkemizdel kentlerin tarihi, kültürel ve sanatsal tüı değerleri tamtılacakAkdeniz Köy Meydaı oluşturulacak. Bu köy, Akdeniz'de yaşam 10 bin yıllık kültür ve medeniyetleri gı lecek kuşaklara anlatacak. Çocuk ve gen lik etkinlik alanları da bulunacak" dedi.

Akdeniz medeniyetlerinin vitrini olacak

Zeytin Parkın zeytinin yeni adresi o cağını, yapılaşmanın olumsuz etkileri gizleyeceğini, kentin açık alan doğal' boratuan olacağını vurgulayan Çand "Şehrin tüm doğal simgelerinin vitrini o cak. Doğası ile gençlerin ve çocukla: merkezi olacak. Aile ve gruplar için v; geçilmez olacak. Zeytin ve Antalya K mı için bilgi kaynağı olacak. Türkiye'] tanıtımında işletim sistemi ile ilk ve önemli merkez olacak. Akdeniz me niyetlerinin vitrini olacak. Akdeniz botanik parkı ile bütününde otan min merkezi olacak. Avrupa'nın en büyük ülkemizin ise tek Akdeniz bitkileri, a ormanı olacak. Bulunduğu bölgeye bir kimlik kazandıracak. Antalya ve Türkiye'ye yakışır bir Zeytin Park olacak" sıralamasını yaptı.

Zeytin Park'a STK'lardan geniş destek

> TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu: ATB'nin kiraladığı Vakıf Zeytinligi'yle ilgili sirkot kurma çalışmaları devam edlyoı Slrketjı zeytinimin gelişmesine katkı sağlanacağına inanıyorum.

> Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Cetln Osman Budak: Şirketin büyük ortaklarından birisi de ATSO olacak. 'Şirketin kurulması ve iyi bir projeyle Vakıf Zeytinliği'nin Antalya'ya kazandırılması için her türlü desteği vermeye hazırız.

> Antalya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (AES0B) Başkanı Abdullah Sevimçok: Antalya'nın nazar boncuğu olan Vakıl /oytınlıgı emin ellerde. AES0B olarak butun gücümüzle projenin yanınızdayız.

> Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Mehmet Hacıarifoğlu: ATB Vakıf Zeytinliği'ni kiralayarak iyi bir ise imza attı. ANSİAD olarak bu isin içerisinde olacağız. Zeytinliğin Antalya 'ya kazandırılması için her türlü desteği vermeye hazırız.

> Profosyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Simsek: Vakıf Çiftliği kentin doğasına uygun yapılandırılırsa tur kaldığı için 40-50 ton zeytin rekoltesine sahip olduğunu belirten Çandır, "Zeytinlik halkın giremediği, harabe olmuş bir alandı. Amacımız buranın geleceği ile kaygı duyan kurumlarla ortak bir proje uygulamaktı. O yüzden çok ortaklı şirket kurmak için çalışmalar başladık. Oranın dokusunu bozmadan yeşil ve canlı bir alan oluşturarak halkın ziyaret etmesini sağlayacağız. Burada zeytin ağacı sayısını çoğaltarak, iyi bir rehabilitasyon yaparak zeytin rekoltesini de artıracağız" dedi.
Dünya-Duygu Şahin

Geri Dön